< />
Szerző: L. E.
2009. július 31.

15. évf.,7-8. szám

Az ERŐTERV sikeres a piaci versenyben

Dénes József, az ETV-ERŐTERV ZRt. elnök-vezérigazgatója örömmel fogadta érdeklődésünket a Társaság tevékenysége, munkája iránt csakúgy, mint jó pár évvel ezelőtt. Mi pedig örömmel állapítottuk meg, a cég stabilan és jól működik, folyamatos üzleti sikereket könyvelhet el. Az ERŐTERV komplex energetikai tervezőként elsők között tudhatja magát a piaci versenyben.
- Vezérigazgató Úr, az ERŐTERV nagy múltú cég és számos elismerésben részesült, mégis mindenekelőtt a közelmúltban a Paksi Atomerőmű Zrt. által adományozott Kiemelt Szállítói Díjjal kapcsolatban kérdezzük, hogy az elismerés átvétele milyen gondolatokat ébresztett Önben?

- Természetesen nagyon örültünk az elismerésnek, ami rendkívül fontos értékelése munkánknak. Azért is meghatározó ez az elismerés, mert az ERŐTERV életében a Paksi Atomerőmű Zrt. kiemelt fontosságú partner, illetve a nukleáris energiatermelés meghatározó tevékenységi kör. Társaságunk szinte megalakításától kezdődően foglalkozott nukleáris témákkal, közreműködött a kutatóreaktor és a tanreaktor kialakításában, illetve fontos szerepet játszott az atomerőmű megépítésében is.
Az elismerés ugyan a 2008. évben nyújtott teljesítményünkre vonatkozik elsősorban, de mi idetartozónak érezzük a korábbi évek teljesítményét is. A létesítést követően az Atomerőmű szinte valamennyi meghatározó projektjében dolgoztunk a múltban, példaként említem a biztonságnövelő intézkedéseket és a reaktorvédelmi rekonstrukciót. A közelmúlt és a jelen talán legmeghatározóbb feladata az üzemidő-hosszabbítási projekt előkészítése, megvalósítása és nagyon fontos fejlesztési lehetőség a hazai nukleáris energiatermelés bővítése. Kézenfekvő tehát, komoly elismerés számunkra a paksi kollégák részéről, hogy a díjra méltónak gondoltak minket. További megerősítést merítettem abból is, hogy amikor az atomerőmű képviselői a Szállítói napon, a többi szállító - közöttünk versenytársaink - jelenlétében az elismerést átadták, úgy láttam, partnereink, de még konkurenseink is indokoltnak találták elismerésünket. Azt gondolom, ez komoly fegyvertény.

Dénes József elnök-vezérigazgató


- Mondhatjuk, egymás között jó kapcsolatot tartanak fenn a versenytárssal, és nem vérre menő küzdelem folyik.
- Nagyon komoly a verseny a magyar piacon, lehet mondani, folyamatos küzdelemben állunk azért, hogy a tiszta piaci kitettségben működő ERŐTERV megfelelő mennyiségű megbízást szerezzen. Erre jó alapot ad Társaságunk komplexitása, de mindig jobbnak, fejlődőképesnek és rugalmasnak kell lenni ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a vállalatot.

- Milyennek mondhatók a külföldi kapcsolataik?
- Árbevételünk döntő része Magyarországról származik, de itthoni tevékenységünket is részben nemzetközi környezetben végezzük. A hazai energetikai megrendelők között meghatározó nemzetközi vállalatok is vannak, így még magyarországi projekt esetén is a külföldi kollégák, illetve az idegen nyelvű dokumentációra vonatkozó követelmények miatt nemzetközi környezetben dolgozunk. Ebben az is fejlesztette működésünket, hogy a korábbi időszakban az ERŐTERV külföldi tulajdonban volt. Részben ide tartozó érdekes példa lehet, hogy mind a mai napig a kontrolling rendszerünk nagyrészt idegen nyelven működik.
Az előbb elmondottakon túl a stratégiánkban megfogalmazott célok megvalósítása érdekében további erőfeszítéseket tervezünk megtenni a nemzetközi együttműködésbe való bekapcsolódásra.

- Hogyan ítélik meg külföldön a magyar mérnökök tevékenységét?
- Kérdésére a saját tevékenységünk külföldi megítélésén keresztül tudok választ adni. Úgy érzem, hogy munkánkat elismerik, különösen jó véleménnyel vannak az egyedi problémamegoldó képességünkre vonatkozóan. Ez az a terület, amelyet szeretnénk mindenképpen fenntartani, ugyanakkor a termékesítés irányába fejleszteni, hogy költséghatékonyságunkat tovább javítsuk. Tevékenységünk külföldi elfogadásához nyilván hozzájárul az is, hogy munkánk során az ismert és elfogadott nemzetközi eszközöket, célszoftvereket használjuk, és persze ismerjük a piacon elérhető korszerű berendezéseket is.

- Milyen a mai kor mérnöke?
- Jelen korunk mérnökökkel szembeni követelménye nagyon összetett. Magától értetődő követelmény a megalapozott mérnökszakmai tudás, amelynek nyilvánvaló eleme a precizitás és a szisztematikus munkavégzés képessége. Ezen túlmenően elvárás a mérnökökkel szemben, hogy tevékenységük műszaki, környezeti hatásain túl a gazdasági vetülettel is tisztában legyenek. E gazdasági vetület már önmagában is komplex, hiszen a megrendelő gazdasági érdekein túl ideérthető igény az is, hogy a tervezési projekt gazdasági kitűzései is elérhetőek legyenek. A mérnöknek ezen túlmenően képesnek kell lennie - az egyéni munkavégzésen túl - csapatban is dolgozni. Egyre fontosabb elvárás a megrendelővel való kapcsolattartás, vagy éppen a tervezés során elgondolt megoldások bemutatásának prezentációs képessége. Ráadásul, mindezt természetesen, akár idegennyelvi környezetben.

- Könnyen lehet ilyen tulajdonságokkal rendelkező munkatársat találni?
- Egyáltalán nem. Ezért is törekszünk arra, hogy összetartsuk a Társaság közösségét, megtartsuk, fejlesszük szakmai kompetenciánkat. Ebben, úgy vélem, nem járunk tévúton, ezt látszik igazolni, hogy a társasági fluktuáció nemzetközi összehasonlításban is alacsony mértékű.
A kollégák megtartásán túl természetesen új munkatársak felvételén is fáradozunk, ezzel kapcsolatos eljárásunk szerint vagy már tapasztalattal rendelkező, azonnal hadra fogható munkatársakat keresünk, vagy az egyetem elvégzését megelőzően próbálunk együttműködést kialakítani fiatal szakemberekkel.

- Az újítások ismerete nélkülözhetetlen a szakmában.
- Természetesen e területen is véget nem érő verseny van, a kollégák képzésében is folyamatos igény jelentkezik. A Társaság középvállalati méretéhez, lehetőségeinkhez illeszkedően törekszünk a fejlesztésre, erre üzleti terveinkben évről évre jelentős forrást különítünk el.

- Szakmai egyesületek is követik a fejlődést, nem zártan működnek, hanem minél szélesebb kapcsolatokat is kialakítva regionálisan és határok nélküliségben gondolkodnak?
- Valóban, a civil szervezetek is illeszkednek a megváltozott környezethez, fejlődnek. Az ERŐTERV többek között tagja a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesületnek, és alapító tagjai vagyunk a Magyar Atomfórum Egyesületnek is. Ezekben a szervezetekben a közvetlen piaci, üzleti érdektől bizonyos függetlenségben lehet a szakmát képviselni, gondolatokat megosztani.

- Hogyan alakul majd az idei év az ismert gazdasági környezet tükrében az Önök számára?
- Természetesen az energetikát is érinti a világban zajló krízis. Korábban letisztultnak vagy éppen konzervatívnak ítélt fejlődési trendeket kell újraértékelni és a megnövekedett bizonytalanságokhoz igazodni. Ugyanakkor úgy látom, a gazdaságban, illetve a pénz világában egyetértés mutatkozik azzal kapcsolatban, hogy előre kell tekinteni az alapvető szolgáltatások fenntartása érdekében. Társaságunkra a válság eddigi elemeinek nem voltak közvetlen, azonnali negatív hatásai. Működésünk finanszírozási, illetve árfolyamkockázatai alacsonyak, kézben tartottak. Ugyanakkor a befektetői, beruházói bizonytalanságok miatt projektek időbeni elhúzódása, késleltetése révén nem kizártak számunkra is a kedvezőtlen jelenségek. Úgy látom, hogy a korábbi pénzbőséget, amikor szinte bármely attraktív üzleti tervvel rendelkező projekthez meg lehetett szervezni a finanszírozást, napjainkban fokozottabb óvatosság váltja fel és nagyobb biztonsággal csak azok a projektek finanszírozhatók külső forrásból, amelyek valóságos értékteremtést jelentenek. Szerencsére több, nagy volumenű komplex projekt előkészítése zajlik, amelyek nyilvánvalóan ezen utóbbi, kétségkívül értéket jelentő kategóriába tartoznak.
A múlt évben a kizárólag tervezői, mérnökszolgálati munkából származó árbevételünk közel 4 milliárd forintot tett ki, és működésünk hatékonyságát a mérnökirodai elvárásoknak megfelelően szinten tudtuk tartani. A tavalyi évet megelőzően hosszabb időszakon keresztül változatlan szervezetben működtünk, ugyanakkor 2008-ban kisebb szervezeti kiigazítást hajtottunk végre. A korábban külön egységben dolgozó nukleáris és hagyományos erőművi tevékenységünket a hatékonyabb kihasználás és a tudásátadás intenzitásának növelése érdekében egy egységbe vontuk. Nem változott ugyanakkor független mérnökirodai státuszunk, amely, mint az elmúlt időszakban tapasztaltuk, előnyt jelent számunkra és megrendelőink számára, mert nem termékeket vagy berendezéseket akarunk eladni, hanem ügyfeleink igényeit próbáljuk árnyaltan megérteni és a problémákra jó válaszokat adni.

- Melyek jelenlegi legnagyobb vállalásaik?
- Az ERŐTERV teljes piaci kitettségben folytatja tevékenységét. A korábbinál nagyobb hangsúlyt kellett fektetnünk a marketing- és értékesítési tevékenységünkre, a Társaság pozicionálásra. A picitől a nagyig sok projekten dolgozunk, egy évben közel négyszáz megbízást hajtunk végre. Ahhoz, hogy ezeket a projekteket sikeresen tudjuk lebonyolítani, a jó szakmai munkán túl hatékonyan kell megszerveznünk a kapacitásmenedzsmentet és folyamataink kontrollját. A jövőbeni lehetőségek közül nyilvánvalóan kiemelkedik a Paksi Atomerőmű bővítésének új korszakot nyitó témája. A megvalósítás alatt lévő projektek közül pedig elsőként kell említeni az atomerőmű üzemidő-hosszabbításával kapcsolatos tevékenységünket. Ez a feladat, mely szinte tudományos igényű tevékenység, rendkívül sok erőfeszítést kíván, ugyanakkor komoly szakmai sikereket is hoz. Hagyományos erőművi projekteken is dolgozunk szinte minden meghatározó magyar erőműben. Jelentős szakmai kihívás a vásárosnaményi fejlesztés, továbbá mindenképpen ide sorolható az új mátrai lignittüzelésű blokk előkészítése. Természetesen említeni kell a gönyűi, a dunamenti, a tiszai telephelyeken folyó fejlesztéseket is. A radioaktív hulladékok kezelése területén a bátaapáti tároló felszín alatti létesítményeinek üzembe helyezését megelőző biztonsági jelentés elkészítése ad komoly feladatot. Kiemelkedő szakmai sikereket eredményez alállomási tervezési tevékenységünk, ezek közül szabadjon csak egyet említeni; a Gönyűi Erőművi és Átviteli Hálózati Alállomás tervezését. Távvezetékes termékkörünkben szép szakmai feladat a Dunamenti-Oroszlány-Győr távvezeték átviteli kapacitásának feszültségszint-emeléssel történő növelése. A tanácsadói termékkörben örömmel veszünk részt a MAVIR eszközgazdálkodási projektjének végrehajtásában, vagy éppen az E.ON négy országra kiterjedő EMS/SCADA rendszerének fejlesztésében.
Amint látható, igyekszünk minden energetikai kilométerkőnél ott lenni.

- Dénes Úr, volna szíves néhány szót önmagáról is mondani?
- A munkám mellett sajnos csak korlátozottan jut lehetőség szabadidőre. Ezt elsősorban egy- gyermekes apaként kislányommal töltöm. Jelenleg legnagyobb büszkeségem az, hogy a lezárt iskolai tanévet kislányom az új, hatosztályos gimnázium első évében egy jegy kivételével színjeles eredménnyel fejezte be. Szabadidőmben szeretek még sportolni, kerékpározni, görkorcsolyázni, úszni. A sport fontos számomra a munkaleterheltség melletti egyensúly megtalálásában.
Forrás: 15. évf.,7-8. szám
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...