< />
2012. február 23.

AES – Utánam az özönvíz, irány Ázsia!

Kit érdekel, mi lesz Magyarországon…

A külföldi hírek - Project Finance International (PFI) - szerint az év energiatervének díját az AES Co. érdemli meg. Ázsiában hatalmas beruházással, jól kecsegtető szerződésekkel veti meg a lábát a multicég. Ott jobb kilátások, olcsóbb termelés, még nagyobb profit várja. A jövedelemtermelésről február 27-én még webkamerás konferenciát is szervez. Miért érdekelné hát, mi lesz a magyarországi üzemekkel - Tiszaújváros, Tisza-palkonya, Borsod - és az ott dolgozó, dolgozott munkavállalókkal? Az AES és a még előteremthető nyereség megy, a „konzervek” maradnak magukra - segítség nélkül.

Mindenki megkapta a felmondását- halljuk a hírt. Még tavaly év végén zajlott le a munkavállalóknak tartott értekezlet, melyen tájékoztató hangzott el arról, hogy „drágának tartják az áramot, melyet tőlünk vesznek, ezért nem működtethető tovább az üzem”. Emellett a dolgozók hallják, érkezett több vevő, de sorban elálltak a vételtől. Az erőműben található nyersanyag eladása szép összeget hoz majd a konyhára, futná a tartozások kiegyenlítésére - de mindez inkább határon túlra kerül, mert nem tesz senki semmit. Ötven fő élt az erőmű ajánlatával és tavaly év végén a végkielégítéshez csapott plusszal távozott. A többiek? Még reménykedtek, még reménykednek, mégis működhet tovább az AES Tisza II. Nem tett jót az üzletnek az sem, hogy nemrégiben két gázüzemű erőművet is üzembe helyeztek az ország más részén más befektetők, már csak „az éltet minket, hogy szabályozó erőmű vagyunk”. A jelenlegi 120 főből március 31. után nagyjából tizenöten maradnak, hogy őrizzék a konzervet. Kilátástalanság, csüggedtség, elkeseredés és létbizonytalanság maradt a munkavállalóknak és családjuknak.

Az EVDSZ szívügyének tekintette az AES magyarországi cégeinek, illetve az ott dolgozók problémáinak megnyugtató rendezését. Tüntetéseket szervezett, öt alkalommal tárgyalt a tulajdonos és a vevő képviselőivel, több levélváltásra és találkozóra is sor került a MEH-hel. Mindez azért, hogy a munkavállalók megkapják jogos járandóságukat - munkabér, szociális juttatások -, mindazokat, amelyek a helyi kollektív szerződés és az ágazati kollektív szerződésben rögzített.

Mi valósul meg az „elkötelezett vállalati társadalmi felelősségvállalás programjából”? Mi valósul meg abból, hogy az „AES mint hosszú távú befektető hatással van a beruházásokra, a foglalkoztatásra, a környezetvédelemre és hozzájárul a gazdasági fejlődéshez”? Mi valósul meg abból, hogy „büszkék vagyunk arra, hogy Észak-Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez felelős módon járulunk hozzá”? Mi valósul meg abból, hogy „tiszteletben tartjuk az ügyfeleink, társaink, a tevékenységünk által érintett közösségek, tulajdonosaink, beszállítóink és partnereink irányában vállalt kötelezettségeinket”?

Az AES honlapján az erőművek még működő üzemként vannak bemutatva: http://aes.hu/menu.html

Valójában amire az AES büszke - „$16 070 milliós bevétel 2008-ban”.

(L.E.)



Ízelítő a „szerencsések” közé tartozó cégről saját honlapján: 16 billió és 41 billió dollár bevétel. About AES The AES Corporation (NYSE: AES) is a Fortune 200 global power company. We provide affordable, sustainable energy to 27 countries through our diverse portfolio of distribution businesses as well as thermal and renewable generation facilities. Our workforce of 28,000 people is committed to operational excellence and meeting the world's changing power needs. Our 2010 revenues were $16 billion and we own and manage $41 billion in total assets.
http://newsroom.aes.com/phoenix.zhtml?c=202639&p=irol-newsArticle&ID=1653598&highlight=)

Az igazgatótanács tagjai: Philip Odeen, Samuel Bodman, Andrés Gluski, Tarun Khanna, John Koskinen, Philip Lader, Sandra Moose, Jay Morse, Charles Rossotti, Sven Sandstrom, Kristina Johnson, Zhang Guobao.
(e-mail: aesdirectors@aes.com)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...