< />
2012. március 23.

„A vízió stratégia nélkül csak álom”

A stratégia pedig vízió nélkül rémálom - jelentette ki Mario David, a svájci villamosenergia-ipari érdekképviseleti szövetség, a VPE képviselője azon a konferencián, melynek témája a Tervezhető jövő az energiapolitikában volt. A Budapesten, március 8-9-én tartott plénum elsősorban a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) és a VPE által kezdeményezett projekt fontos állomása.

A svájci-magyar érdekvédelmi szervezetek által folytatott tapasztalatcsere-program az európai energiapolitika és foglalkoztatáspolitikai változások összefüggésében úgy jött létre, hogy azt az alpesi ország kormányszervei is támogatták, illetve a konferencián képviseltette magát több hazai kormánytisztviselő és országgyűlési képviselő, valamint az energiaipari társaságok munkaadói képviselői is.

A svájci képviselő mondata az olyan energiapolitikára és gazdasági szerkezetátalakítási folyamatokra vonatkozott, melyek nem veszik figyelembe az egyes országok adottságait, az európai energiaügyi öszszefüggéseket és lehetőségeket. A divat diktál, a gázüzletág importokból virágzik, annak ellenére, hogy még elég nagy mennyiségű fosszilis energiahordozó van Európában kihasználatlanul. Mindezt tetőzi, hogy a hagyományos üzemek bezárásával több ezer munkahely szűnik meg - hazánkban különös tekintettel a Márkushegyi Bányaüzem tervezett bezárására, illetve a Mátrai Erőműben leállított projektre vonatkozóan.
A konferenciát Rabi Ferenc, a BDSZ és az EMCEF Szociális Párbeszéd Bizottságának az elnöke nyitotta meg és átadta svájci szakszervezeti kollégájának a projektemblémával díszített emléktáblát, majd tájékoztatott a vitaelőkészítő tárgyalásokról, melyek Zürichben zajlottak. A program célja, hogy a szociális partnerek, a munkaadói szervezetek és a kormányoldalak is bekapcsolódjanak egy olyan energiapolitika létrehozásába, mely tervezett, a résztvevők számára nem okoz károkat, kihasználja az európai adottságokat az energiatermelés terén. – Olyan energiamixet kell terveznünk a jövőre nézve, mely fenntartható, biztonságos, a munkahelyeket és szociális ellátást nem veszélyezteti. A kutatások azt vetítik előre, hogy igenis lehetséges környezetbarát módon szénbányászatot folytatni, mely kiveheti a részét a jövő villamosenergia-termeléséből. Példának említhetem Németországot, ahol növekedett a szénkitermelésre alapuló energiatermelés az elmúlt években és a gázfelhasználással is számol a nyugat-európai ország, de ehhez gázvezetéket is létrehoz. Az európai út hasonlatossá tehető a világban végbemenő folyamatokhoz, az Újvilágban is nőtt a szénkitermelés. Remélem, jelen konferencia ad tapasztalatokat az elmondottakra nézve és a területfejlesztési politika lehetőségeit is áttekinthetjük - mondta Rabi Ferenc, majd felkérte a svájci munkavállalói képviselőket, tájékoztassanak a svájci stratégiaalkotásról a szerkezetátalakítás terén.
– Az energiatermelés és a bányászat szorosan összefüggnek. A hosszú távú előretervezésnél mindig az a célunk, hogy megvalósuljanak az üzemidő-hosszabbítások, elkerülve a bezárásokat az átképzés kényszerével, hiszen az munkahely-leépítést jelent. A nemzetek önállóan döntenek, de Európa részei vagyunk, nem szigetelődhetünk el egymástól - jelentette ki Bernd Frieg, az Európai Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottságának elnöke, majd Mario David tartott előadást Svájc energiapolitikájáról. Közben pódiumbeszélgetésre került sor, mely során elhangzott, hogy Magyarország következő évtizedeiben 3-4000 MW villamosenergia-hiány jelentkezik majd, melynek kielégítése csak előre tervezett, ésszerű megoldások mellett lehetséges.
A konferencián sor került az eddig Európában végbement energiaipari szerkezetátalakítások folyamatának bemutatására, több példán keresztül. Ennek érdekében egy kiadvány látott napvilágot az Európai Bizottság által támogatott Progress projekt keretében - Kösz főnök! címmel, mely az európai munkavállalók egészségi állapotát veszélyeztető tényezőket emeli ki a változások tükrében. A kiadvány igen rendhagyó módon képregény formájában mutatja be a folyamatokat, írók és képzőművészek tollából.
A konferencia második felében a lehetséges megoldások felvázolására került sor az európai és hazai energiapolitikában javasolható tervekhez, Svájc példája nyomán. Az energiapolitikában tervezhető jövőt illetően a résztvevők megvizsgálták az elkövetkezendő energiaipari változásokat és azok foglalkoztatáspolitikai hatásait. Az aktualitásokról, következtetésekről végül sajtótájékoztató hangzott el, melyben a konferencia megerősítette a résztvevők szándékait és céljait: Az energiapolitikai változások erősítik a szociális partnerek összefogását, a munkavállalók érdekében ágazati szinten szükséges a megelőző mechanizmusok kiépítése, továbbá az európai nyilvánosság figyelmének felhívása a kontinensen végbemenő energiapolitika változásaira, melyek nagy hatással vannak a foglalkoztatáspolitikára is.
A svájci-magyar projekt folytatódik a kölcsönös párbeszéddel és útkereséssel, a döntéshozók bevonásával.

Lóczy E.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...