< />
Szerző: Lóczy E.
2009. július 31.

15. évf.,7-8. szám

A villamosenergia-ipar „ékszerei”

Dr. Gyulay Zoltán a MAVIR ZRt. Piacműködtetési Igazgatóság mb. igazgatója május elsejétől.
Azt állítják a pszichológusok, hogy az első találkozás alkalmával meg lehet állapítani valakiről, mennyire szereti a munkáját és azt is, hogyan érzi magát a munkahelyén.
Kellemes, őszinte mosoly, rendkívüli, választékos modor, kitűnő humorérzék - ezek jellemzik a frissen megbízott igazgatót. Vele beszélgetünk feladataikról, a munkájuk jelentőségéről, a villamosenergia-iparban elfoglalt kiemelt helyükről.

- Ismereteim szerint az igazgatóságuk összehangolja a piacszervezési, elszámolási mérési, piacfejlesztési, kötelező átvételi osztályok munkáját.
Mit takar a piacműködtetés fogalma?

- Először tisztáznunk kell, mi is az a piac és mik az előnyei/hátrányai illetve mik a határai. Utóbbi időben a piaci hátrányai előtérbe kerültek, mert nem hozta az azonnali árcsökkenést és nehezen áttekinthető. Azonban a hátrányok mellett természetesen vannak a piacnak előnyei is: a kereskedők kénytelenek átláthatóan és összehasonlíthatóan kialakítani az ajánlataikat és így a valós árak megjelenhetnek. Miért jó, ha a valós árakat látjuk?
A valós árak felszínre hozzák azt, hogy melyik piaci szereplői kör versenyképes és melyik szorul támogatásra. Ezzel a piac támpontot tud adni arra, hogy mely szereplők szorulnak támogatásra, és az egyes energiapolitikai döntéseknek, kérdéseknek – pl. kötelező átvétel – mi a költsége.
Ha az árak valósak és alacsonyak, az önmagában a fogyasztók részére előnyt jelent, ha az árak magasak, akkor az a helyettesítő termékekbe illetve ezek hiányában a villamosenergia-fogyasztás racionalizálásába történő befektetésekre ösztönöz. Ha a villamos energia ára nem a piaci és tényleges árakat tükrözi - mennyibe kerül megtermelni és továbbítani - az oda vezethet, hogy azzal fűtünk és használjuk majd mindenre. Ennek következtében csődbe mehetnek azok a vállalkozások, melyek például szigetelőanyagokat gyártanak.
Természetesen nagyon sok érv szól még a piacnyitás mellett, és szintén sok érv szól ellene. Az Európai Unió a verseny bevezetése illetve kiszélesítése mellett döntött, így a rendszerirányító feladata kibővült a villamosenergia-piac verseny feltételeinek megteremtésével, és működtetésével, azaz a piacműködtetéssel.
A piacműködtetés azonban nem csak a villamosenergia-piac verseny feltételeinek megteremtését jelenti, hanem teret ad az esetleges állami beavatkozásnak is, amennyiben azt az energiapolitika szükségesnek tartja. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a piaci önszabályozó képessége és az állami beavatkozás közötti közgazdasági ellentét kérdése. A jelenlegi tapasztalatok szerint a hatékony versenynek is vannak korlátai, és a verseny nem ad választ valamennyi kérdésre. Ennek megfelelően a piacműködtetés is bővült olyan funkciókkal, amelyek a beavatkozást lehetővé teszik, illetve megvalósítják (pl. KÁT stb.).

Dr. Gyulay Zoltán mb. igazgató

Gyulay Zoltán a József Attila Tudományegyetem Állami és Jogtudományi Karán végezte el tanulmányait, jelenleg még folyamatban van MBA képzése. Az egyetemi évek alatt egy nemzetközi ügyvédi iroda energetikai divíziójában kezdett el tevékenykedni, majd a doktori kinevezés után is itt maradt 2003-ig. Ezt követően a Budapesti Erőműhöz került jogtanácsosként, majd a kereskedelmi igazgatói feladatokat látta el ugyanitt két évig. A MAVIR-hoz 2007-ben érkezett és a Piacszervezési Osztály vezetőjeként ügyelte a határok biztosítását, a szabályozási tartalékok beszerzését és a kiegyenlítő energia elszámolását. 2009. május elsejétől a MAVIR ZRt. Piacműködtetési Igazgatóság megbízott igazgatója.
Gyermekei nincsenek, de reméli, hamarosan ezen a téren is változások történnek majd.


– Ezek szerint a piacnyitás hordoz előnyöket mind a fogyasztók, mind pedig a termelők számára?
– A tudatos fogyasztóknak mindenképpen. Látja a jövőre nézve mi, hogyan befolyásolja a költségeit, illetve a környezetet. Ezen változtathat is.
A termelők szempontjából, aki kevésbé versenyképes annak jelzést ad, hogy milyen mértékű hatékonyságnövelés szükséges.
Továbbá pontos jelzést tud adni, arra: hol, milyen mértékű beavatkozás lehet szükséges.

- Melyek a feladataik?
- A rendszerirányító feladata a piacműködtetés keretein belül (i) a kereskedelmi rendszer működtetése, és (ii) a közcélú hálózatokhoz - ideértve a határ metszékeket is - való szabad hozzáférés biztosítása, (iii) a hatékony verseny feltételeinek javítása, mindez természetesen az ellátásbiztonság fenntartása mellett.
Mivel a villamos energia ipari méretű tárolása nem megoldott, a villamos energia kereskedelem speciális: előre meg kell határozni, mennyi lesz a fogyasztás és annak megfelelő menynyiséget kell vásárolni, de természetesen a valós időben létrejöhet az előre tervezettől való eltérés. Ki mennyit vesz, kinek adja el, hol veszi meg (belföldön/külföldön), mennyi a valós idejű eltérése az általa tervezettektől (kiegyenlítő-energia elszámolása). Mi ezt nyilvántartjuk és követjük.
Mindemellett a piac teljességéhez és a hatások érvényesüléséhez át kell lépnünk a határokat, határnyitás nélkül nincs értelme piacról beszélni. A mi feladatunk ez is, biztosítani a határokhoz való hozzáférést.
Foglalkozunk még a kötelező átvétellel, átadással, (azaz a beavatkozással). Azt nem tudjuk garantálni, hogy olcsóbb lesz a villamos energia, de olyan döntési helyzeteket kívánunk elősegíteni, ahol mindenki fel tudja mérni, hogy milyen következménnyel jár valamely döntés.

– Mi a helyzet az uniós irányelvekkel?
- Részt veszünk az Európai Unió átviteli rendszerirányító társaságainak szövetsége (ENTSO-E) munkájában. A szövetség, többek közt, az irányelvek végrehajtását felügyeli, illetve javaslatot tesz a további fejlesztésre. Emellett koordinálja a versennyel kapcsolatos, az átviteli rendszerirányítókat érintő gazdasági kérdéseket európai szinten.
Érezzük, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézni, amikor valamennyi európai rendszerirányító illetve villamosenergia-rendszer érdekeit kell összehangolni: egyik ország sok villamos energiát importál, másikon a villamos energia „csak” átmegy stb. A napokban került elfogadásra az úgynevezett III. energiacsomag, amelyet összeurópai szinten be kell vezetni.

- Miként alakul a kötelező átvétel sorsa?
- Ez gazdaságpolitikai kérdés, a rendszerirányító ebben a kérdésben végrehajtó illetve „jelző” funkciót lát el. A kötelező átvétel tekintetében a piacnyitás hatása szembetűnő: megmutatja azt, hogy mennyibe kerül a támogatási rendszer. Így a döntések során egyértelmű anyagi következményekkel lehet számolni.

- Az elvárt eredményeket milyen szakmai háttér biztosítja?
- Azt gondolom, igen kiváló, elkötelezett és fegyelmezett szakemberek és munkatársak dolgoznak itt a MAVIR-nál, magas színvonalon végzik a feladataikat. Személy szerint a csapatmunkában hiszek. Az igazgatóságon mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, a kollégák mindegyike nemcsak a cég felé lojális, hanem elkötelezett az egész hazai villamosenergia-rendszer fenntarthatósága, jobbá tétele iránt.

– Mely tevékenységek állnak Önök előtt a jövőt illetően?
– Számos szakmai kihívás van, ebből említek néhányat: a 2010. évi tartalékok beszerzése, a kelet-közép-európai központi határkapacitások elosztása, együttesen a nyolc TSO-val, az új III. EU energiacsomag bevezetése. Jelenleg egy előnyös lépést tettünk a hatékonyabb működés érdekében, hiszen az egy telephelyen való munkavégzés a kapcsolattartást és kommunikációt, ezáltal a munkavégzést is hatékonyabbá teszi.


A cég új, Budapesten levő, Szentendrei úti székházban fogadott hangulatos és csendes irodájában az igazgatóság vezetője. Az interjú során az is kiderült, még az egyetemi évei alatt kapcsolatba került a villamosenergia-iparággal, amit azonnal érdekesnek talált és szavaival élve „megfertőződött”. Az ügyvédi munka, az erőmű adta feladatok mellett teljesen más tevékenységek és témák is érdekelték, a napi rutin sem térítette el például az ékszerek szeretetétől.
- Ez igazi szenvedély - mondja Gyulay Zoltán –, az ékszerek és drágakövek csodálata. Mint okleveles becsüs, a lupe segítségével állapítja meg a drágakövek értékét - a lupe egy gyűjtőlencse, amely a tárgyról a tiszta látás távolságán belül egyenes állású, nagyított képet ad. Bármerre jár a világban, a fellelhető értékeket szakértő szemmel csodálja meg.
– Ez nem azt jelenti, hogy nem tévedek az ékszerek értékét illetően. Ezen a területen még nem csaptak be nagyon, ami inkább üzletkötés módjának és nem a szakértelmemnek tudható be, hiszen kommunikáció során már kiderülnek az alapvető szándékok, motivációk - vallja.
Forrás: 15. évf.,7-8. szám
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...