< />
2011. február 22.

A munkahelyek védelmében

Tisztelt Olvasók!

Nehéz megszólalni egy olyan ügyben, ami a politikai berkekből indult, viszont kőkeményen a mindennapi életünket, egzisztenciánkat, megélhetésünket hozza veszélybe. Még inkább nehézzé teszi ezt, hogy minden szó, ami e cikk keretében hangzik el, azt egy szakszervezeti vezető teszi.

Tennie kell, mert azok a politikai döntések, ami az erőműves szakmáknak olyan ágát kezdi veszélybe sodorni, amiről a szakmán kívül állók szinte semmit sem tudnak. Nevezetesen a hőszolgáltatást végző erőművek jövőbeni sorsát alapvetően meghatározó politikai döntések, a közelmúltban nyilvánosságra került rendeleteiről, rendelettervezeteiről szeretnék egy-két szót szólni.

A hőszolgáltatást végző erőműveket, mint a magyar erőműpark nagy részét a privatizációs viharok kisodorták a szabadpiac tengerére, ahol jelen vannak a kemény viharok, és a felszín alatt húzódó sziklák egyaránt. A baj az, hogy ez a hajó nem viharálló. Viszont a vihar nem akar csillapodni, elképzelhető, hogy neki fogja vágni egy olyan sziklának, ami a felszínről nem látható, viszont a hőszolgáltatás hajójának komoly sérüléseket okozhat. Megfeneklik, mozgásképtelenné válik stb. Aminek eredményeként feladatát nem tudja teljesíteni, és ez lesz az a következmény, amitől mind a politikát, mind a hőfogyasztó állampolgárt meg kellene óvni.

Az aktuális vihar jelen esetben a KÁT-rendszer politikai oldalról ért támadása. A KÁT az nem más, mint a kötelező átvételre termelt villamos energia. Erről a rendszerről egy kívülállónak azt kell tudni, hogy a villamos áramtermelés mellett bizonyos nagyságrendű hőenergia is keletkezik, amely technológiákat célszerű a nagyvárosok közelébe telepíteni, ahol ezt az alacsony hőfokszintű közeget lakásfűtésekre kiválóan fel lehet használni. Viszont ez a hőtermelés is költségekkel jár, nem beszélve a technológia tőkeigényességéről.
Ebből az a lényeg, hogy az erőműveket, a hőtermelő berendezéseket, nem lehet az egyik napról a másikra szögről leakasztani és azt használatba venni.

Az erőművek telepítése, modernizálása bizonyos fokú gazdaságilag, pénzügyileg stabil és előre látható közgazdasági környezetet tételez fel. Amire lehet tervezni, üzleti stratégiákat felépíteni. Sajnos az erőműveket érintő, a politikai berkekből kiinduló, és a gazdasági környezetet állandóan változtató döntések nem teremtik meg a kiszámíthatóság feltételét. A hőtermelő erőművek számára a feladat viszonylag egyszerű, ami nem más, mint a lakosság hőigényének a kiszolgálása. Nos, ezt az egyszerű környezeti követelményrendszert sem hajlandó a mindenkori politika nyugvópontra juttatni. Felmondja a hosszú távú áramvásárlási szerződéseket, aminek következtében komoly beruházásokat kellett elhalasztani, vagy végleg leállítani.

Jelentősen csökkenteni akarja a KÁT keretében megvásárlásra kerülő villamos áram díját, hatósági hatáskörbe utalni a távhő árát. Ezzel szemben a földgázt, ami az előbb említett energiáknak a forrása, azt a szabadpiacról piaci áron kell megvásárolnia a hőtermelőnek.

A hatósági árakat szociális szempontból vizsgálva nagyon kellemes dolgok. Viszont a piaci körülmények közt szinte egy mozdíthatatlan monolitként tud viselkedni, amely bizonyos körülmények összejátszása eredményeként képes a mélybe rántani az őt körülvevő környezetet. Ezt a veszélyt az erőművek tulajdonosai tisztán látják, és egymás után állítják le fejlesztési terveiket.

A fejlesztések leállításának a kárát a távhő-fogyasztók fogják előbb utóbb megfizetni, mert egyre-másra maradnak el az olyan beruházások, amelyek a hatásfok növelését hivatottak megoldani. Aminek az eredménye a lakosság szempontjából alacsonyabb hődíj lenne, viszont a tulajdonosok profitja is biztosítottá válna.
Végül is egy szakszervezeti vezetőnek nem az a feladata, hogy cél nélkül támogassa a tulajdonosok profitéhségét. Nem teszem én sem, de sajnos a szakszervezet nem tud munkahelyeket teremteni, mert nem ez a feladata. Viszont azt tisztán kell látni, meg a szakszervezetek szempontjából vizsgálva is, hogy csak a közös érdekek mentén lehet előre mozdulni. Ami a szakszervezeteket a KÁT körül kialakult viharból érdekli az az, hogy meg tudja-e őrizni a munkahelyeket. A hangzatos politikai ígéreteket ismerjük, de lássuk, mit tudunk az egész politikai ígérethalmazból saját környezetünk boldogulása érdekében megvalósítani. Jelen állás szerint még a munkahelyeket is veszélybe sodorhatja a KÁT körül kialakult vita. Nem erről volt szó az országgyűlési választási hadjárat során.

Munkahelyek teremtése, munkahelyek megőrzése, és megfizethető távhőszolgáltatás érdekében minden politikai erőnek javaslom, kezdjen el egy olyan politikai-gazdasági környezet megteremtésébe, ahol a távhőt igénybe vevő állampolgár, és a távhőt termelő vállalkozás egyaránt megtalálja a számára még elfogadható árszintet.
Kezdődjenek tárgyalások önkormányzati szinten, és a nagypolitika szintjén az érdekek összehangolása érdekében. Ne beszéljenek el egymás mellett a piaci szereplők és a politikai vezetők, vegyék figyelembe egymás jogos érdekeit.

A szakszervezetek az érdekegyeztetésről külön regényt tudnának írni. Budapest város lakossága és önkormányzatai szinte nem is tudnak arról, hogy szakszervezet működik a Budapesti Erőművek ZRt.-nél, amely viszont a legnagyobb hőszolgáltató e hazában. Higgyék el nekem, minden évben megvívtuk a bérrel kapcsolatos csatáinkat a munkaadóval. Az egyeztető tárgyalásaink során mindkét fél tisztában volt azzal, hogy a távhőszolgáltatást fenn kell tartani, még akkor is, ha a vita időnként elfajult. Ezt a felelősségvállalási magatartást várjuk el a nagypolitika képviselőitől, és az önkormányzatok képviselőitől. Annak érdekében, hogy a távhőszolgáltatás biztonságát ne veszélyeztessék olyan politikai döntések, amelyek a szolgáltatás biztonságának rovására mehet hosszú távon.

Végezetül ismételten kérek mindenkit, aki ráhatással van a hőszolgáltatás gazdasági környezetének kialakítására, fontolja meg a fent ismertetett tényeket, és segítse elő a stabil biztonságos gazdasági környezet megteremtését. Mindnyájunk boldogulása érdekében.


Nagy Zoltán Sándor
elnök
Budapesti Erőművek
Szakszervezete

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...