< />
Szerző: Györki E.
2010. július 27.

A mérnökök felelőssége – A magyar műszaki értelmiség napja

Pálinkás József, az MTA elnöke köszöntőjében kiemelte, fontos megteremteni a tudomány és kultúra összhangját, a műszaki értelmiség további elkötelezettségét a társadalmi felelősség, illetve fenntartható fejlődés iránt. A technológia olyan mértékben változik, ami megköveteli a tudásalapú döntéshozás előtérbe helyezését. Ennek alkalmazása teremti meg a környezetvédelem, energiatakarékosság iránti fokozott figyelmet a nyilvánosság bevonásával.


A plénum témáját Rubik Ernő, a Magyar Mérnökakadémia örökös tiszteletbeli elnöke ismertette. A fenntartható fejlődés olyan interdiszciplináris fogalom, mely feltételezi, hogy a műszaki értelmiség figyelemmel kíséri az általa létrehozott eszközök további sorsát, illetve, azok milyen hatást váltanak ki a társadalom életében és gondolkodásmódjában. – Sokan gondolják, a műszaki gondolkodás és fejlesztések csak kevesek számára elérhetők. Ezen változtatnunk kell, az akadémiának, ezen belül a kutatóknak a társadalmi változások iránt is felelősséget kell vállalniuk. A magyar műszaki értelmiségnek nagy szerepe lehet abban, hogy a jövő generációja számára vonzóvá váljon ez a pálya, a műszaki tudományok területe, ezért hangsúlyozni kell a természettudományok fontosságát kiemelten a fiatalok körében az oktatásban is - mondta Rubik Ernő.

– Mit vár el tőlünk, a műszaki értelmiségtől a huszonegyedik század? - tette fel a kérdést Kroó Norbert, az MTA alelnöke a Fenntartható fejlődés - tudomány - mérnökség című előadásában, melyben összehasonlította a társadalom részéről érkező elvárásokat. A szakemberek feladata az is, hogy „hidat építsenek a tudomány által, azon keresztül a mérnöki feladatok és mindannyiunk, a társadalom feladatai között”. A jelen század a hasznosítható tudás százada, növekszik a tudományok szerepe, mely a nemzetek erejének fokmérője is. A tudományterületek szorosabbá fűzték kapcsolatukat a gazdasággal, jelentős mértékben felértékelődött a tehetségek, kreatív elmék szerepe. Kihívásokat jelent a „hagyományos" technikák kimerülése, a kutatások szerepének fontosabbá válása a vállalati innovációban és a tudás alapú társadalom megteremtése - a felfedezéseket a valós, mindennapi világ generálja és motiválja, ezért a világ legkeresettebb árucikkévé válik a tehetség, az anyagi tőke keresi a szellemi tőkét. A fenntarthatóság fogalma olyan túlélési technikát, élettartam-növeléseket, megmaradást jelent, mely szinte megváltoztatta az egész planétán levő körülményeket. A társadalom környezetérzékeny technológiát és fejlesztéseket vár el tőlünk, azt, hogy az elmúlt két század mérnöki felfogása megváltozzon a nem megújuló energiaforrások, az energiaigény növekedése, környezetszennyezés tekintetében.

A konferencián Wahrmann Mór-érem kitüntetésben részesült Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, melyet az akadémia vezetői kollégiuma adományozott számára az atomenergia területén, a magyar tudományos életben éveken át végzett áldozatos munkájáért, mellyel hozzájárult a tudomány hírnevének öregbítéséhez. Hamvas István előadásában ismertette az atomerőmű létrejöttének körülményeit a további fejlesztésekkel - biztonságnövelő intézkedések, teljesítménynövelés lépésről lépésre -, majd összekapcsolván a küszöbön álló erőműbővítés feladatait a fenntartható fejlődéssel, hangsúlyozta, a fejlesztések megvalósítják a gazdaságosság, ellátásbiztonság, környezetvédelem együttes létét. Ehhez a folyamatosan növekvő szakemberigénnyel számolnunk kell, energetikai és gépészmérnökök, villamosmérnökök, vegyészmérnökök, fizikusok, környezetmérnökök, építészek és informatikusok hadára lesz szükség - a magyar tudományos élet is lendületet vesz ezzel.

Berta István, a BME tanszékvezető egyetemi tanára az elektromágneses zavarokról, mint lehetséges környezetszennyezési problémáról, illetve a kisfrekvenciájú villamos- vagy mágneses erőterek emberek számára lehetséges veszélyeiről beszélt. Kiemelte, tévhit, hogy a nagyfeszültségű távvezeték közelsége daganatos megbetegedéshez vezetne. Az egyetem tréninglaboratóriuma ebben a témában is vizsgálatokat végez, illetve olyan munkaeszközöket fejleszt ki, melyek segítségére lehetnek a nagyfeszültséggel dolgozóknak munkájuk során.
Az akadémiai nap folyamán minden előadó kiemelte, rendkívül fontos a tudományos élet számára a nyilvánossággal való folyamatos kapcsolattartás, melyet a társadalom világképének változása és információigénye is megkövetel a fenntartható fejlődés érdekében.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...