< />
2010. június 1.

A mérkőzésnek még nincs vége…

Az erőművet be akarják zárni. A többségi részvények kezelője az MVM. 2009-ben már kétszer nekirugaszkodott és kezdeményezte a felszámolást, de az állam, mint a nemzeti vagyon valódi tulajdonosa, ezt eddig nem hagyta jóvá. A 2010. május 18-i Vértesi Erőmű ZRt. közgyűlésének napirendi pontjai között azonban már megint szerepel a társasággal szembeni csődeljárás - felszámolás - jogutód nélküli megszűnésének kezdeményezése, ami valójában a bezárást jelenti az MVM szándéka szerint, és a jelenlegi vezetés leváltását követően már felszámoló biztos veszi át az irányítást.

– Mi fáj a legjobban? - kérdezem az elnök urat.
– Most úgy összességében minden - mondja gondterhelten - a dolgozóink nem felelősek azért, hogy az erőművet magára hagyták, nem volt igazi tulajdonosa, elmaradtak az ígért komoly fejlesztések, nem volt és ma sincs jövőképe a cégnek. Kilökték a vadkapitalista piacra és másokkal szemben nem kapott hosszú távú áramvásárlási szerződést, a cég nyereségéről az állam lemondott. Becsülettel fizettük az adósságainkat, melyből kéntelenítőt építettünk. Sajnos, ahogy mondani szokás, „szegény embert az ág is húzza”, a gazdasági válság ezen okok miatt talán bennünket érintett a legjobban. A baj nem jár egyedül, míg más tulajdonos a sajátját részesíti előnyben, addig a magyar „menedzserkapitalizmus” jeles képviselői a feketeáramot favorizálva gazdagszanak, a magyar termék és munkaerő ellenében. Amennyiben, a Magyar Kormány az unióban nem tartja fenn korábbi igényét a szénfillér vonatkozásában, akkor januártól az is megszűnik és egy okkal több lesz, amivel indokolni lehet a Vért jogos bezárását! Hogyan kerüljük el a stresszt? Úton-útfélen adják a tanácsokat… Az erőmű mintegy 1500 dolgozójának, családtagjainak és a további 1500 fő külső foglalkoztatónál munkát találó munkavállalónak - beszállítók, szolgáltatók, fő- és alvállalkozók - vajon milyen tanácsot adhatunk? Mi megpróbálunk tanács helyett kalácsot adni - persze kis túlzással mondom ezt. Én azt gondolom, hogy az igazi kérdés mit is mondhatunk majd kb. 9000 családban élő embernek…

– Legutóbb hallani lehetett arról is, hogy a Vért reorganizációja számos sikert hozott! Akkor mi a gond?

– Jó kérdés! Mi sem igazán értjük ezt az elmebetegségnek nevezhető helyzetet! 800 ember humánus leépítését és számos hatékonyságjavító intézkedést tettünk, hatására 85 euróról kb. 52 euró/MW-ra sikerült csökkenteni a vértesi működését. Úgy tűnik, ez sem hatja meg a tulajt, neki csak a bezárás a jó megoldás! Egyébként jelenleg a villamosenergia-rendszerbe mi már csak 1%-nyi villamos energiát termelünk, ami azt is jelenti, hogy ha bezárunk, akkor sem fog változni az energia ára. Mindig azzal etetik az embereket - még a bumerángos fiúk is -, hogy a szénfillér növeli az áramszámlát. Nekem is van egy vicces hírem: Bocs-kor-társ, nem fog csökkenni senkinek az áramszámlája, oszt dudálunk egyet.

– Mi lehet kevésbé fájdalmas? A lassú vagy a gyors halál?
– Azt is mondhatom inkább, hogy aki időt nyer, az életet nyer, de ezzel inkább csak magunkat biztatnánk összekapaszkodva. Mindenesetre idő kell az átképzésekre, a munkahelyteremtéshez és ahhoz is, amíg a fizikailag is megszűnő szeretett erőművűnk enyészetét el tudjuk viselni. Szakmakultúránk 50 éve a szívünkhöz nőtt. Nekünk érdekvédőknek, a szakszervezetnek, az üzemi tanácsnak ebben a történetben minden egyes ember fontos, legyen az erőműves, avagy bányász. Az utolsóig harcolni fogunk, hogy egyik napról a másikra ne kerüljenek ki az utcára csupaszon.

– Tapasztaljuk, hogy egyre többen és egyre erősebben emelik fel szavukat értetek.

– Az EVDSZ, a BDSZ vezetése, polgármesterek, politikusok és számos országos tekintélyű személyiségek érvelnek az erőmű tovább működtetése mellett. Az erőműben testületi üléseket tartunk, de fontolgatjuk a tiltakozásunk legkeményebb eszközének igénybevételét is.

Téglás József élete, munkája az Oroszlányi Erőműhöz kötődik évtizedek óta. Családja, gyermekei, rokonai, barátai igazán ott érzik jól magukat. Azon a vidéken, ahol születtek. Ő nem átkozódik, nem szitkozódik, nem gyűlölködik, ez nem volt soha az ő kenyere. De ismerjük őt bátor kiállásáról, elkötelezettségéről, harcosságáról és legfőképpen kiváló szónoki és meggyőző képességéről.

Kolosváry

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...