< />
2011. július 22.

A folytonosság biztosított

– Kedves Sándor! Gratulálunk elnökké történő megválasztásodhoz! Sok jót és szépet mondtak rólad és Masa Imre
Lászlóné Gyöngyiről, aki szintén bizalmat kapott a következő ötéves időszakra.

– Magamról nem szeretnék nyilatkozni, Gyöngyiről viszont elmondhatom, hogy sokat tett az elmúlt öt év során is a szakszervezetünkért és ezt a munkatársaink is elismerték. Ennek elismeréseként a tavalyi év során kapott egy kitüntetést a szakszervezetünk vezető testületétől. A munkánk nem egy hálás tevékenység, sok a kritika, amikor nem sikerül valamit mindenki számára optimálisan megoldani - de néha még akkor is - és ritkán kapunk elismerő, dicsérő szavakat. Ez utóbbinál számomra viszont fontosabb, hogy a tagságunk többsége elfogadja és elismeri azt, amit teszünk értük. Próbáljuk az új tisztségviselőkkel felálló működés során a mindennapi munkába is jobban bevonni az új tisztségviselőket és a tagokat is. Én az előző időszak értékelésénél kritikát fogalmaztam meg a munkánkat, a saját munkámat illetően és a fejlesztendő célokat is megjelölve kértem a tisztségviselőinket, segítsenek ezek kijavításában, hogy tudjunk fejlődni a következő ciklusban. Hiszem, hogy öt év múlva a ciklus értékelése során elmondhatjuk, hogy sikerült előre lépnünk ezen az úton.

– Az érdekvédelem, a közösségért tenni akarás, úgy tűnik, átfogja mindennapjaidat, már legalább egy évtized óta. Üzemi tanácsi munka: tagként és elnökként. Szakszervezeti munka: tagként és vezetőként. De komoly tisztséged van még a nyugdíjpénztárban is. A családodban ez hagyomány, vagy első generációs érdekvédő vagy?
– Hivatásszerűen csak én végzek a családban ilyen munkát, de az összefogás, az egymás segítése már gyerekkoromban is példaként állt előttem a szülői, nagyszülői környezetben.

– Kérlek, mutasd be a szakszervezet új vezető testületének felépítését és főbb feladatait!
– A tevékenységünket négy megye területén, nagyon tagolt és szétszórt szervezeti modell mellett kell végeznünk. Ennek során négy régióra osztottunk a területünket, Baja, Békéscsaba, Kecskemét és Szeged központokkal. Ezekhez a központokhoz tartoznak közvetlenül a bizalmik, vidéken kb. 10-10 fő, a szegedi központhoz közel harminc fő. Ez körülbelül a tagságunk területi eloszlásának megfelelő. A vidéki régiókat két-két fő, a szegedi régiót hat fő területi küldött - főbizalmi - képviseli a küldött-testületünkben, ami a legfőbb döntéshozó szervünk. Ez a testület határozza meg a feladatainkat, céljainkat, ez hagyja jóvá a megállapodásokat, vagy dönt különböző érdemi kérdésekben. A mindennapi munkát egy operatív tanács végzi, ami háromfős. Gyöngyi mellett az újonnan megválasztott elnökünk, Dombi Jenő a tagja és én vagyok a vezetője. Ennek feladata a küldött-testület döntéseinek megfelelően a mindennapi operatív teendők elvégzése, a tárgyalások, egyeztetések során a szakszervezet képviselete.

– Ezenkívül kik segítik a munkádat?
– A cégcsoportnál évek óta egyik nagyon fontos szempontunk és célunk az, hogy az érdekképviseletek összefogva egymást segítve működjenek. Ez nálunk elég jól működik, bár még ezt is lehet fejleszteni. Szorosan együttműködünk az üzemi tanácsokkal, a munkavédelemmel, az FB-tagokkal, az európai üzemi tanács-tagokkal és a nemrég elindított Esélyegyenlőségi szervezetünkkel.

– Az EDF DÉMÁSZ, mint ahogy más áramszolgáltató is, nagy területen működik. Milyen csatornán jutnak el hozzád, hozzátok a munkavállaló véleménye, gondja, problémája?
– A mai kornak megfelelően nagyon sok információ érkezik a tagoktól mobilon és e-mail-ben. A tagok irányába is alkalmazzuk ezeket. Amit viszont fejlesztendő területnek jelöltünk meg a magunk számára, az a bizalmi hálózaton történő kétirányú információ áramlás.

– Kaptok-e elismerő szavakat vagy biztatást?
– Magyarországon nem divat szembedicsérni másokat - kritizálni annál inkább, sajnos -, talán a kultúránk, a történelmünk miatt alakult ez így. Ennek ellenére időnként azért kapunk a tagjainktól, tisztségviselőinktől egy-két dicsérő szót, egy kis biztatást. De talán a legnagyobb elismerés a tagjaink részéről az, hogy a taglétszámunk az utóbbi időben dinamikusan növekszik, elismerve ezzel is a munkánkat.

– Hogyan látod a szakszervezet szerepét? Melyek a főbb feladatai az érdekvédelemnek 2011-ben?
– A szakszervezeteknek az új törvénykezési felfogásban nagyon megnőtt a szerepe és még inkább fontos lenne az összefogás a munkavállalók érdekeinek védelme érdekében. A kormányzat jelenleg erőből dönt és a társadalmi egyeztetést kerüli, vagy csak szükséges és fölösleges rossznak tartja. Ebben a helyzetben csak országos összefogással lehet a munkavállalói érdekeket megvédeni. A tőkének megvan a saját érdekérvényesítő ereje. A politikai csoportok körüli érdekköröknek szintén. A dolgozói érdekek azok, amik feláldozhatók, oda dobhatók egy alku során. Ez a réteg az, aki eltartja az országot, fizeti az adók és járulékok nagy részét és őket lehet még megsarcolni, mert ők a legkevésbé szervezett érdekkör az érintettek közül. Így a legkisebb ellenállást is ők tanúsítják. A szakszervezetek azok a civil erők, amelyek talán képesek lehetnek összefogni ezt a társadalmi réteget és az érdekeik védelme érdekében összehangolt lépésekkel fellépni az őket sújtó intézkedések ellen.

– A munkaadó képviselőjével való tárgyalásaitok során milyen téma van jelenleg az asztalon vagy lesz a közeljövőben?
– Jelenleg a sztrájkmegállapodás megkötését szerettük volna összehozni, de az elégséges szolgáltatás témakörében a fogyasztók kikapcsolása terén nem sikerült megegyeznünk.

– Az EVDSZ- nek vitathatatlan eredményei vannak, amelyhez megalakulása óta a ti szervezetek is tartozik. Ebben neked is jelentős érdemeid vannak, aktívan részt veszel az üléseken, feladatokat vállalsz, határozott, néha kritikus véleményed segíti az egy irányba haladást.
– Köszönöm a dicsérő szavakat és örülök, ha ez valóban így van. Igen, elég határozott véleményem van általában a bennünket érintő kérdésekről és ennek hangot is szoktam adni. Időnként sajnos ezzel akaratom ellenére meg is bántok személyeket, pedig a célom csak az, hogy a különböző nézőpontok, vélemények ütköztetése során próbáljuk megtalálni azt a közös álláspontot, ami a leginkább megfelelő az adott szituációban. Ehhez viszont fontos az őszinte, nyílt párbeszéd, amire mindig is törekedtem. Én azt vállaltam, hogy a munkatársaim érdekeit képviselem és ez néha bizony konfliktusokat eredményez. Időnként kemény vitáink vannak, de ezt vállaltuk, ezt kell tennünk. A fontos, hogy hallgassuk meg egymást, próbáljuk megérteni a másik helyzetét és amennyire lehet legyünk kompromisszum készek. De a legfontosabb, hogy segítsük egymást, a közös érdekek mentén pedig fogjunk össze!

– Az előbbinél talán fontosabb az, hogy értelmes cél érdekében mozgósítani tudod a tagságot. Nálatok sok a fiatal munkavállaló, ők is igen aktívak és hadra foghatók az utóbbi időben. Jól látom?
– Tudatosan törekedünk arra, hogy a fiatalokat is bevonjuk a szakszervezeti életbe. Amikor lehetőségünk van rá, próbálunk képzéseket szervezni számunkra, vagy valamilyen szabadidős tevékenységre elhívni őket. Szerencsére sikerült olyan aktív személyeket találnunk, akiket a többiek elfogadnak és akik szervezik a saját környezetükben a szakszervezeti munkát, tevékenységet. Ez sokat segít nekünk abban, hogy a fiatalokat be tudjuk vonni a közös cselekvésbe és egy kis fiatalos lendületet nyerjünk általuk.

– Történelmet idéző névvel rendelkezel. Nagy Sándor imperátor volt, birodalomépítő, tehetséges, sokoldalú, és nem utolsó sorban vonzó külsejű… Életed során milyen kellemes, netalán kellemetlen esetre emlékszel ezzel kapcsolatban?
– Talán a határozott fellépésem miatt - miután a nevemet már tudták - egyszer-kétszer kaptam olyan megjegyzést, hogy „ja, ilyen névvel könnyű”, vagy, hogy… nem kell mindig mindenkit legyőzni, lehetsz néha második is. Nagy dolgokat vitt véghez, sok maradandó alkotást hagyott az utókorra, de a birodalma sajnos a halála után széthullott. Én a saját környezetemben szeretnék ténykedni, nincs világot meghódítani akaró célom, csak itt megtenni azt, amire képes vagyok. Segítve a környezetemben élőket és átélni azt az érzést, amit akkor érez az ember, amikor úgy érzi, sikerült valamit elérni, létrehozni és tudja, hogy ez nem volt könnyű, vagy egyszerű, ezért meg kellett dolgozni, izzadni. Ha ezt más is észreveszi és akár még meg is köszöni, vagy dicséri, az a bónusz.

- F. - N. -

Pinczés Ernő, Nagy Sándor és Lőrincz László
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...