< />
2009. december 18.

9. Országos értekezlet

Az EVDSZ november 20-án Budapesten tartotta meg 9. országos értekezletét, melynek feladata volt a kongresszus óta eltelt egy év munkájának értékelése, a kitűzött feladatok megvalósításának áttekintése, valamint az elkövetkezendő célok kitűzése a tagszervezetek ajánlásai alapján. A küldöttek létszáma alapján határozatképes volt a plénum, százhetven tisztségviselő volt jelen.
Az országos értekezletet megelőzően a küldöttek tájékoztatásul kézhez kapták az alábbi szakmai anyagokat: Beszámoló az EVDSZ 9. Országos Értekezlete számára a VI. kongresszust követően végzett munkáról, Beszámoló az EVDSZ szövetségi vezetőségi ülésein hozott határozatokról, Beszámoló az EVDSZ VI. Kongresszusának 2. számú határozata alapján létrehozott pénzügyi alapról, Tájékoztató az EVDSZ 2008-2009. évi pénzgazdálkodásáról, Beszámoló az EVDSZ Gazdasági Ellenőrző Bizottság tevékenységéről, Jelentés az EVDSZ Állandó Bizottság működéséről.
Levezető elnöki tisztséget Réffi Péter töltötte be.

Gál Rezső, az EVDSZ elnöke
Az értekezletet Gál Rezső, az EVDSZ elnöke nyitotta meg, köszöntve a résztvevőket, majd a beszámolóhoz szóbeli kiegészítést tett. Értékelte az eltelt egy esztendő folyamatait és a szakszervezet által végzett tevékenységet. – Nem volt könnyű helyzetben az ország, számos alkalommal hallhattuk a válság szót, melynek negatív hatásait érzékelték az állampolgárok, a vállalkozások és az érdekvédelem is. Ennek tükrében sokszor olyan intézkedések vezettek be a munkahelyeken, melyek sok helyen már régóta tervben voltak, csak az indok kellett hozzá. A villamosenergia-ipar erős ágazat, de a hatások kihatottak erre az iparágra is, hiszen láthattuk, a kínálat növekedése az átvitel árát csökkentette le, mely által a munkavállalók biztos helyzete vált több helyen instabillá.
Az elnök a szakszervezeti szövetség munkájának értékelését a küldötteknek ajánlott beszámoló szerint vezette végig. Nemzetközileg a tőke globalizációja tovább teljesedik, ez sok kihívást jelent és viszontválaszt követel meg a szereplők részéről, hiszen „nem élhetünk elefántcsonttoronyban, világszintű döntések hatásait érzékeljük itthon, a munkahelyeken is”. A hatásmechanizmusok egyik lehetséges befolyásolása történhet a nemzetközi kapcsolatokban való hatásos közreműködéssel, a mi szempontunkból ezért szükséges részt vennünk a nagy nemzetközi szakszervezeti szövetségek munkájában, mint az EPSU, EMCEF, illetve együttműködni az európai munkáltatói szervezettel, az Eurelectric-kel. Munkánk elismeréseként tartjuk meg december 10-11-én először hazánkban - és egyáltalán Brüsszelen kívül - az európai villamosenergia-ipari párbeszéd bizottság konferenciáját és ülését.
A nemzeti szintet tekintve az elnök az OÉT munkájának folyamatáról szólva elmondta: Negatív tapasztalatként érzékelhető a kormányzat azon igyekezete, hogy a szociális partnereket kihagyja az érdemi tárgyalásokból és döntésekből. Az eredményesség jobban megmutatkozna abban az esetben is, ha a konföderációk együtt harcolnának az eredményekért, erről nem mondunk le a továbbiakban sem - mondta az elnök úr. Konkrét témákat említve kitért a szövetség a társszakszervezetekkel együtt kialakított állásfoglalására, melyeknek eredménye is van. Ilyenek a C-tarifa ügyben megtartott adómentesség, a korengedményes nyugdíjintézményének fennmaradása, valamint a sztrájkszabályozás tárgyalásokban való előrelépés, - ez esetében az eljárásrend és az elégséges szolgáltatás ügyében az egyeztetések még folynak szakértők, a minisztérium és a MEH bevonásával.
Ezt követően az elnök az ágazati munkát említve kitért a szövetség állandó bizottságának tevékenységére, az ágazati párbeszéd bizottságban folyó munkára. Itt is a legfontosabb aktualitások az ágazati bértarifa kialakítása és a sztrájkszabályozás. Az iparágban működő pénztárak esetében pedig megemlítette a gazdasági nehézségek utáni útkeresést, mely lépések helyesnek bizonyultak mindhárom szervezetet illetően.
A szövetség életében hatalmas előrelépést jelent az információáramlás fejlesztése, ennek tükrében került sor az internetes felület megújítására, amely a kölcsönös véleményadás, szerkesztés és ismeretterjesztés fóruma lett a hagyományos nyomtatott felület mellett. A tagság olyan felületet kapott, mellyel irányvonalakat is adhat a további munkával és döntéshozatallal kapcsolatban, ezért az aktív hozzászólásokat továbbra is várják a szerkesztőségek. Mindez kapcsolatban van a jó érdekérvényesítő képességgel, mely az érvek szintjén történik, ami a munkavállalói akaratot, a tagság óhaját fejezi ki.
– A szövetség fő feladata továbbra is a munkavállalók érdekképviselete, a legfontosabb szint a munkahelyi szint marad, ahol a törekvéseink gyümölcse eredménye fejeződik ki - mondta Gál Rezső.
Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnökhelyettese több témáról fejtette ki véleményét. A bérmegállapodásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a szakszervezet minimális célja a bér- és szociális juttatások reálértékének évről-évre való megőrzése. A jövő évre való kilátások mutatják, nem lesznek könnyű tárgyalások. Támogatást a tagság adhat, mely segítség abban, hogy együtt tudjuk a tárgyalásokat a munkavállalói érdekeknek megfelelően lezárni.”
– Jó szerencsét!- köszöntötte a jelenlevőket a BDSZ elnöke, Rabi Ferenc. A két szövetséget az utóbbi évben is korrekt, kiszámítható együttműködés jellemezte. Egyetértett azzal a gondolatmenettel, mely szerint a globális kérdésekre azonos válaszok kellenek, ami megoldja a helyi problémákat is. Ide kapcsolódik a következő évek energiapolitikájának kialakítása is, szükséges figyelembe venni a fenntartható fejlődés megvalósításakor a hazai energiaforrásokat, mivel ezek nélkülözhetetlenek a biztonságos ellátáshoz és nem mellékesen több ezer munkavállalót érint a jövőben.

Tóth István a MEVISZ küldöttként üdvözölte a szövetség korengedményes nyugdíj tárgyában végzett erőfeszítéseit, a nemzetközi kapcsolatok szélesebb körűvé tételét és a tagszervezetek együttes munkáját. Helyes lépésnek minősítette a LIGA konföderációhoz való csatlakozást. – A közös fellépés mutatja meg erőnket ez igaz, de mit hoz a jövő, mikor a dolgozók a munkahelyük elvesztésétől félnek? Igaz, hogy a gazdasági nehézségek az érdekvédelem helyzetét is megnehezítik a tárgyalások és a szakszervezeti nyomásgyakorló eszközök bevetése során - vélekedett Tóth István.
Lőrincz László, a PADOSZ elnöke
– Tárjuk fel hibánkat, rögzítsük erősségünket! A PADOSZ elnöke, Lőrincz László felszólalásában a szakszervezeti tagság számának megőrzését illetve növelését vette fókuszba a szövetség és a tagszervezet szintjén. Egy konkrét felmérést ismertetett, mely a munkavállalói attitűdöket vizsgálta kérdés-felelet formájában, számos tanulsággal. Az eredmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a tagszakszervezet létszáma növekedjen a továbbiakban, hiszen a jövőbeni feladatvégzést továbbra is biztosítani kell, a fiatalokat és a leendő munkavállalói tagokat tekintve.




Medveczki Zsolt, a MEVISZ titkára
Medveczki Zsolt, a MEVISZ titkára a jövőre vonatkozó energiapolitika meghatározásának nehézségeiről beszélt. A válság és a klímaváltozás kezelése fontos, de ezek olyan szavak manapság, melyek elnyomják a munkahely-megtartás és a hazai helyi erőforrások lehetséges kihasználására irányuló törekvések, az importfüggőség elkerülésről szóló hangokat.
– Számos plénum témája a megújuló energiaforrások, a jövő energiája, de konkrét és világos energiakoncepció nem hangzik el, hogy milyen irányba menjen a fejlődés, mennyi importra lesz szükségünk? A költséghatékonyság fontos, de a meglévő energiaforrások és üzemek megújítása is elengedhetetlen, mivel ezek mind munkahelyeket, emberi életeket jelentenek. Mint érdekvédelmi tisztségviselő mondhatom, hatásvizsgálatok és előzetes tanulmányok nélkül nem védhetjük meg a munkavállalókat a jövő döntéseitől - jelentette ki Medveczki Zsolt.
A szövetség támogatását kérte Szabó Béla, a Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma (ViMvFÓ) javaslatához, melynek lényege, hogy az OÉT munkavállalói oldala hozzon létre egy egységes munkavédelmi szabályzatot az iparágra vonatkozóan. Szabó Béla ismertette azt a munkát, mely a munkahelyi balesetekre vonatkozó adatokat és vizsgálatokat gyűjti egybe, - ez a továbbiakban nagy segítség lehet a baleset megelőzésben.
Horváth Lajos, a LIGA Szakszervezetek ügyvezető alelnöke
Az OÉT tárgyalásokról érkezett a plénumra Horváth Lajos, a LIGA Szakszervezetek ügyvezető alelnöke, aki átadta Gaskó István elnök és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája üdvözletét. (A LIGA-VDSzSz az országos értekezlet napján tartotta kongresszusát Sopronban.) Horváth Lajos méltatta az EVDSZ munkáját, az ágazatban létrehozott egységet, az erős ágazatban megvalósult kollektív szerződést és a szervezettséget.

– Ezt az évet nem éppen a szakszervezeti sikerek határozták meg - mondta. A pénzügyi válság gazdasági nehézségeket okozva nagyon nehéz körülményeket teremtett hazánkban, mely az egyik nagy problémát, a krónikus eladósodottságot eredményezte a külföldi pénzpiacok felé. A LIGA az elmúlt egy évben nemcsak a saját iparágakban való hátrányos döntéseket ellenezte, hanem az egész országot tekintette, mikor kereste a megoldást. Róna Péter szakértő segítségével talált rá egy lehetséges megoldásra, melyet javaslatként fel is ajánlott a döntéshozó intézményeknek is, legalább áttekintésre - sajnálatos módon nem vették ezt figyelembe. Egyre inkább látható volt, hogy a közteherviselés nem igazságos, nincs igazán kidolgozott koncepció, mely a gazdaság további működését határozta volna meg. Ezt követően a munkáltatói szervezetek által megalakított reformszövetség munkájában kívántuk részt venni, de nem fogadták el a segítő szándékot.
Az állampolgárok nagyon nehéz, egyre nehezebb helyzetbe kerültek, mégsem jöttek sokan el a hívó szóra, - miért? Szinte minden embernek van egy családtagja, ismerőse, barátja, aki elvesztette munkahelyét, így a félelem lett úrrá az országban. Sokan a politikai váltástól várják a gyors helyzetjavulást, de ezek a problémák politikától függetlenek, csodát nem várhatunk. Mi lehet a következő évben? A természetbeni juttatások megadóztatása és egyéb körülmények mellett a bértárgyalások tető alá hozatala nagyon bonyolult és nehéz feladat lesz.
Ezt követően Horváth Lajos ismertette az aznap lezajlott OÉT megbeszélés tartalmát. Mit várhatunk a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj ügyében? Előbbi esetében a kormány nem vállalja fel a konfliktust, amit a rendelet módosítás jelentene, utóbbira vonatkozóan hozott döntés egy év haladékot adott.
A LIGA ügyvezető alelnöke üdvözölte az utóbbi esztendőben megvalósult EVDSZ és LIGA közötti hatékony kapcsolatot és további jó munkát kívánt.
Téglás József, a DUVISZ elnöke megköszönte a szövetség támogatását, melyet a Vértesi Erőmű esetleges megszüntetésének kapcsán kialakult helyzetben kaptak a munkavállalók. A továbbiakban helyes döntésnek nevezte az ágazati bértarifarendszer és a tisztességes nyugdíj mértékének kialakításáért indított küzdelmet, melyet a szakszervezet nem ad fel. A munkahelyteremtés és megtartás a jövőben nem lesz lehetséges, ha olyan energiakoncepció alatt szenved az ország, ami nem is nevezhető tervezettnek, átgondoltnak és megfelelőnek sem szakmai, sem megvalósíthatósági szempontból. A nagy jövőépítésben a munkahely védelme és a fejlesztés-újítás elvész, melynek egyik áldozata lehet a Vértesi Erőmű.
Harmath Péter, az EVDSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke ismertette a fiatalok idei éves munkáját és bemutatta a megújult tagozatot. Az EVDSZ elnökhelyettesének közreműködésével kialakított működési szabályzat határozottabb keretet és célkitűzéseket irányoz elő a tagozat számára. – Idén sem tétlenkedtünk - jelentette ki a tagozat elnöke, majd tájékoztatott az éves programokról. A fiatalok szakmai üzemlátogatáson jártak az OVIT acélszerkezet-gyártó és felületkezelő üzemében, megtekintették a Bátaapátiban létesült Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, útjára indította az EVDSZ Focikupát, megrendezésre került a PADOSZ Strandparty, - a hagyományoknak megfelelően. A tagozat alapító tagja a LIGA Ifjúsági Tagozatának, az elnökség tagja a DÉMÁSZ Szakszervezet Ifjúsági Tagozatának elnöke, aki folyamatosan részt vesz a Fiatalok Ligája munkájában és tájékoztat a határozatokról és felhívásokról. – A fiatalok nagy számban vannak jelen az iparágban és egyre többen figyelnek fel a szakszervezetre, a szolidaritás szükségességére, a munkahelyi kapcsolatokban rejlő erőre. Az idei ifjúsági találkozó jól mutatta ezt, hiszen a részt vevő fiatalok hasznos élményekkel és olyan információkkal tértek haza, amit tovább fognak adni otthon a többi kollégának, megteremtve a lehetőségét az érdekvédelmi mozgalom kiszélesítésének.
Nagy Sándor, a DÉMÁSZ Szakszervezet elnöke
– Ahol szándék és akarat, ott a tett is megtalálható - mondta Nagy Sándor, a DÉMÁSZ Szakszervezet elnöke, aki beszédében kiemelte, hogy az esetleges üzembezárások - Vértesi Erőmű és bánya -, egy érdekvédelmi képviselő munkaviszonyának megszüntetése és a munkahelyről való eltávolítása egyedi esetek, de az ezekre és az országosan érezhető problémákra való nem-reagálás, a segítségnyújtás és szolidaritás elmaradása a folyamatot erősítheti. – Ha ezek megtörténhetnek, akkor bármikor, bárkivel előfordulhatnak. Ezt nem engedhetjük! A szövetség tagjainak támogatása folyamatos kell legyen, ezzel erősítve a LIGA Szakszervezeteket is, mely számos esetben hallatta a hangját és megmutatta erejét a demonstrációkkal, a munkabeszüntetésekkel. Mi szolidárisak vagyunk, csak tudnunk kell, a LIGA elnöke szólít támogatásra, vagy a vasutas szakszervezet elnöke nyilatkozik.
A nyugdíj kérdésköréhez szólva Nagy Sándor kijelentette: - Egy évvel elodázódott a döntés, de ez csak rövid haladék, emellett nem mindegy, milyen munkakultúrában és körülmények között kell még dolgoznom nekem is harmincöt évet, - vagy huszonnyolcat?
Kaposvári Tiborné, a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. Szakszervezete titkára ismertette a megalakult esélyegyenlőségi tagozat jövőbeni céljait. A nyár folyamán alakult szervezetet a LIGA Szakszervezetek hozta létre és legfőbb céljai az esélyegyenlőség megteremtése a munka világában, a hátrányos helyzetben levő egyének, csoportok segítése, a diszkrimináció kizárása a munkahelyekről. Az érdekvédelmi feladatokat ellátó szervezet tagjai önkéntes segítők, jogászok, akik első konferenciájukat november 10-11-én tartották meg a témában és kitűzték az aktuális feladatokat a tisztségviselők megválasztása után. Az esélyegyenlőségi tagozatnak huszonnégy szervezet a tagja.
Polgár Tibor, az EVDSZ Nyugdíjas Tagozat elnöke nehéz szívvel számolt be az időskorúak élethelyzetének romlásáról, melyet a kormányzati döntések is előidéztek. Ilyenek a tizenharmadik havi nyugdíj megszüntetése, egyéb nyugdíjkorrekciók, az utazási és más jogosultságok elvétele. Ezek az intézkedések nagyon érzékenyen érintik a nyugdíjasokat. Polgár Tibor részt vesz a LIGA Nyugdíjas Tagozatának munkájában, ahol tevékenységük kiterjed a megoldáskeresésre is, a komoly problémák enyhítéséhez.

Moskovszky Ernőné
Az előadók és hozzászólók érdemi javaslatokat tettek a jövőre vonatkozóan, majd ünnepélyes pillanatok következtek. Átadásra került az EVDSZ VD Aranygyűrű kitüntetés: Moskovszky Ernőné több évtizede tagja a villamosenergia-iparágnak, hasznos tevékenységet végez a szakszervezet munkájában. Tombor Antal, a MAVIR volt elnök-vezérigazgatója tanácsaival és szakmai hozzáértésével segítette megőrizni a C-tarifát a munkavállalók számára, és segítséget nyújtott a sztrájkszabályzat előkészítésében is.
Gál Rezső megköszönte Király Miklósnak, az Elektromos Szakszervezet leköszönt elnökének a kollektíva érdekében végzett munkáját.
Az EVDSZ 9. Országos Értekezlete sikeresen zajlott le, a további munka és a feladatok meghatározásra kerültek a küldöttek szavazatai által.



Lóczy E.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...