< />
Szerző: L. E.
2011. január 25.

EVISZ Portré

Észak-dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet SZT elnök - Réffi Péter

Sok, küzdelmes év van mögötte, hiszen a munka világának sokszínűsége, a választható alternatívák adta célkitűzések rengeteg feladatot jelentettek és jelentenek ma is. Péter a szakszervezethez 1982-ben került, mint testületi tag az ÉDÁSZ vállalathoz.

Kis idő elteltével már mint helyetteseként tevékenykedett Németh Józsefnek, akkori szakszervezeti elnöknek. Az érdekvédelemmel való kapcsolat a korabeli viszonyokat tekintve rendhagyóan alakult, de a szoros kötődés saját belsőjéből fakadt, az érdekvédelemben való munka mindig is érdekelte és szívesen tett a munkavállalókért. Tanulmányai befejezése után az akkori vezérigazgató kérdezte meg, elvállalja-e a szakszervezeti feladatokat, mivel köztudott volt, hogy a szakszervezeti elnökhelyettes a humán erőforrás területén is folytatott tanulmányokat, illetve a munkavállalókkal való kapcsolata rendkívül jó volt és bíztak benne.

Réffi Péter az EVDSZ megalakulásakor is fontos részt vállalt volt a szövetség munkájából, mikor még a Vasas Szakszervezetek tagjaként működött a szövetség, majd 1990. szeptember 15-én tizenhat iparági szakszervezet megalakította a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségét, mikor független szakszervezetek csatlakoztak a szövetséghez. Azokban az időkben, miként Péterben is, többekben megfogalmazódott, hogy más rendszert, munkastílust és kapcsolatokat kell teremteni. Mindez nem ment annyira egyszerűen, az idősebbek ragaszkodtak a hagyományos működéshez.

Péter szívesen emlékszik vissza a kezdeti időkre is, akkoriban teljesen más világ volt a mozgalmi életben, a munkahelyi kollektívák másként gondolkodtak saját jogaikról és a lehetőségekről. A rendszerváltoztatás előtt tröszti szakszervezeti bizottság működött, mint központ és valamifajta irányító testület. Teljesen más struktúrát alkottak a szakszervezetek, gazdaságilag sem voltak függetlenek, minden döntésnél ki kellett kérni a központi bizottság véleményét, hozzájárulását.

Mint fiatal és számos ötlettel, nagy lelkesedéssel rendelkező érdekvédelmi vezetők, közöttük Réffi Péter is, a tagszervezetek képviselői folyamatosan kapcsolatot tartottak egymással, eközben kialakult egy csoport, aki tovább akart lépni a meglévő keretekből. Egy látogatás során egy külföldi szakszervezetnél a fiatalabbak komolyan elgondolkodtak azon, hogyan tovább. Abban egyetértettek, a fiatalabbak nem úgy képzelik el az érdekvédelmi tevékenységet, mint az idősebbek. Elevenen él a kép, mikor a Vasas Szakszervezetek hatalmas dísztermében tanácskozott a testület: Érezni lehetett, hogy ismeretekben, kapcsolatokban mennyire távol állnak a villamosenergia-ipartól. Nem volt hatékony a munka, ezen mindenképpen változtatni kellett, ezért döntöttek a fiatal tisztségviselők a kiválásról, melyet az eltelt két évtized bizonyított – jó döntés volt. Az ÉVISZ alapító tagja volt a VDSZSZ-nek, meghatározó tagszakszervezet, az irányvonallal egyetértett mindig is és jelenleg is támogatja az EVDSZ-t törekvéseiben.

Az elkövetkezendő időben a privatizáció teremtett új helyzetet és kívánt másfajta gondolkodásmódot: Ennek elején még tartozott az ÉDÁSZ-hoz erőmű is, 1992-1993-ban itt volt az első kiszervezés. Ezért is volt fontos, hogy mint szövetség tagja, az észak-dunántúli energiaipari szakszervezet is részt vett abban az úttörő munkában, melynek végeredményeként a Munkatörvénykönybe is átkerült a jogutódlás rendszere. Ezt követte a rendkívül sikeres foglalkoztatási alapról szóló megállapodás, mely nagyon sok munkavállalónak segített a továbbiakban. 1995. december 21-től már francia tulajdonossal kellett tárgyalniuk. Az új vezetés is újítani akart, a munkarend terén, a szabadidő és munkaidő beosztással. Voltak furcsa kezdeményezések – mint a munkakezdés előtti sportolás – de eredmények is születtek, mint az első kollektív szerződés, a 13. havi juttatás. Aztán szövetséggel együttműködve lett kidolgozva az ágazati kollektív szerződés: Péter tagja volt az előkészítő bizottságnak is.

Az ÉVISZ elnökekének véleménye szerint az EVDSZ büszke lehet a kiterjesztett ágazati megállapodásra, hiszen Magyarországon elsőként sikerült tető alá hozni 1995. november 7-én azon sajátságok figyelembevételével, ami jellemzi a villamosenergia-ipart.

A mindennapi teendők utáni kikapcsolódás Péter számára is fontos, ebbe beletartozik az aktív pihenés is. A család Ikrényben levő házához elég nagy kert tartozik, ennek és a kis konyhakertnek a gondozása közös feladat: A családfő szívesen foglalkozik a gyümölcsfák és tuják ápolásával, a rohamosan növő fű kordában tartása már kevésbé tűnik vonzónak, mire az egész területtel végez. Főként a vakondokkal áll örökös és nagy csatában, hisz, mint mondja, annál lelombozóbb látvány nincs, mint szép napsütéses reggelen a frissen nyírt pázsiton a keletkezett buckák, melyek jelzik a kisállat nyomait. Ellene minden lehető eszközt bevetett már, általában sikerrel. Ismerősök ajánlották a család számára: Egy kis foxi kutya maga tartana rendet vakond-ügyben, de a szülők tartanak attól – mint általában -, hogy a házi kedvenc gondozása kizárólag rájuk marad. A kert látványához tartozik a nem régen épített kemence, melyben házi kenyerek sülnek, olyanok, melyekre már a barátok is vevők lennének, ám ezek csak saját részre készülnek változatos összeállításban.

Egyéb kellemes elfoglaltsága lenne, lehetne Réffi Péternek az olvasás. Olvasnivalóban nincs hiány, de sajnos a szépirodalomra nem marad idő, csak a szakmai anyagokkal való foglalkozásra. Ebből pedig nagyon sok van, hiszen többször kell utaznia, külföldre is és felkészületlenül nem indul el egy tanácsokozásra és konferenciára sem. Az utazások nagyon fárasztóak, illetve a család nincs együtt: Ennek ellensúlyozására minden hétvégén közös program keretében kirándulnak, baráti összejöveteleket tartanak és városokat, műemlékeket fedeznek fel.

A Réffi család minden tagja segíti a másikat, örömük ugyanolyan közösek, mint gondjaik, ez természetes. A 2011. év első hónapjában együtt izgulnak felnőtt lányuk egyetemi államvizsgájának sikeréért, bár tudják, nem lesz semmi probléma.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...