< />
2008. augusztus 5.

EVISZ Hírek

Mindent a helyére

A villamosságot tiszta energiaként, az áramszolgáltatást környezetbarát tevékenységként szokás emlegetni, ami nem jelenti azt, hogy a víz, a talaj, a levegő, a természetes és az épített környezet védelmének napi munkája alól felmentést kaphat az ÉDÁSZ Rt. Magasan áll a mérce, s a szabályok, a hatósági elvárások a jövő májusi uniós csatlakozáshoz közeledve egyre szigorúbbak lesznek.

Oroszvári Eszter, a cég környezetvédelmi munkatársa elmondta, a társaság elsősorban néhány telephely gázkazánjának levegőszennyezése, a kőágy nélküli, régi transzformátorok olajfolyása és a veszélyes hulladékok viszonylag nagy mennyisége miatt okozhat kárt a környezetnek. A légszennyező pontforrásokat az erre hivatott szervek évente ellenőrzik, s az alállomásokon zajló kőágy-rekonstrukciónak köszönhetően a transzformátorolaj okozta vészhelyzetek is egyre ritkábbak, így a környezetvédők figyelmének középpontjába a hulladékgazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés kerülhetett.

A veszélyes hulladékok üzemi gyűjtőhelyeinek hálózatát öt évvel ezelőtt építette ki a társaság. A speciális konténerházak és kiképzett, megbízott kezelőik jelenleg kilenc centrumban fogadják többek között a használt transzformátorolajat, a leszerelt kondenzátorokat, a használhatatlanná vált akkumulátorokat és a közvilágítás tönkrement vagy korszerűtlenné vált izzóit. Az összegyűjtött veszélyes hulladékkal külső vállalkozó „bánik el”, az elszállítás után ártalmatlanítás vagy újrahasznosítás vár ezekre a szigorúan nyilvántartott anyagokra.
A szintén veszélyes hulladéknak számító irodai elemek és gombakkumulátorok begyűjtését is szervezetten, a ma ismert leghatékonyabb módszerrel végzik a társaság környezetvédelmi szakemberei. A szelektív gyűjtést lehetővé tevő, az irodaépületek folyosóin elhelyezett formás, zárt edények nyújtotta lehetőségekkel mindenki szívesen él, a jó partneri viszony jeleként a tartályok gyorsan megtelnek - s valóban csak elemekkel.

A sikeren felbátorodva Oroszvári Eszter és munkatársai nemrégiben újabb akcióba kezdtek, a hulladékok elkülönített gyűjtését kiterjesztették a fénymásolók, a faxok, a nyomtatók elhasznált festékpatronjaira is. A nem veszélyes kategóriába tartozó tonerhulladékok szelektív gyűjtése kísérleti jelleggel, egyelőre csak a társaság központi irodaházában kezdődött meg. Az első tapasztalatok kedvezőek, így Oroszvári Eszter szerint csupán időre és pénzre lesz szükség az irodai szemét tökéletes szelektálására.

A legtöbb gondot vélhetően a papírhulladék okozza majd, hiszen az iratok szelektív gyűjtésével egy időben a lapok megsemmisítését, ledarálását is meg kell oldani. Ráadásul a nem veszélyes hulladékok, pl. a papír, üveg, műanyag házon belüli szelekciójának csak akkor van értelme, ha a szállító kommunális szolgáltató speciális konténereket, hulladékudvart telepít az ÉDÁSZ kapuin belülre.

G. J.
(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 11.sz.)



Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...