< />
2008. augusztus 5.

ESZ Hírek

ALAKULÓBAN AZ EURÓPAI ÜZEMI TANÁCS AZ RWE-NÉL

Az RWE konszern újjáalakítása és az RWE ENERGY AG ezzel összefüggő megalakítása során összekapcsolták az eddigi vezető társaságokat, az RWE Plust, az RWE Net-et, az RWE Solutions-t, valamint az RWE Gas csoportot.
Az RWE Energy AG így most a legnagyobb csoport az RWE konszernen belül, amely hét európai nemzet vállalatait tömöríti. A 2003. december 31-i állapot szerint több, mint 42 000 munkatársat foglalkoztat, ebből csaknem 15 000-et (kb. 35%) Németországon kívül.
Ezek a STOEN (Lengyelország), KELAG (Ausztria), RWE Haarlemmermeer (Hollandia), Obragas (Hollandia), ELMÛ és ÉMÁSZ (Magyarország), Csehország nyolc regionális társasága valamint a Transgas gáz hálózati szállító és a VSE (Szlovákia).
2004. július 14-én Bochumban (Németország) találkoztak az EU bővítés kapcsán még összefonódottabb RWE társaságok szakszervezeti és üzemi tanácsi képviselői abból a célból, hogy megvitassák, milyen együttműködési lehetőségek, modellek kínálkoznak a munkavállalói információszerzés és véleménynyilvánítás különböző szintjein, melyik megoldás kínálja a leghatékonyabb együttműködési esélyt. Összességében tehát az Európai Üzemi Tanács lehetőségei volt a téma, különös tekintettel arra, hogy az RWE konszern, vagy az RWE Energy keretein belül érdemes a konzultációs fórum létrehozása. Az ülést Uwe Tigges úr, az ARGE Energy (RWE Energy Üzemi Tanácsok munkaközössége) szóvivője vezette.
A tárgyaláson a munkáltató képviseletében megjelent többek között dr. Berthold A. Bonekamp úr, az RWE Energy AG Igazgatóságának elnöke, dr. Andreas Radmacher úr, az RWE Energy Igazgatóságának tagja, a kelet-európai régió felelős vezetője.
A tárgyalás közösen hozott határozattal zárult, mellyel egy olyan tárgyaló küldöttség felállításáról döntöttünk, melynek feladata „Európa ARGE Energy” néven egy vitafórum létrehozása volt, ahol kidolgozásra kerül az alapszabály. Eldöntésre került, hogy a következő ülés, a nemzetek delegált képviselőinek részvételével Magyarországon kerül megrendezésre.
Ez a következő forduló 2004. szeptember 1-2-án az ELMÛ-nél került megrendezésre.
Ezen tanácskozás célja volt, hogy megvitassa és véglegesítse az RWE Energy ARGE Európa megalapítását szolgáló keretmegállapodás javasolt szövegét és foglaljon állást abban, hogy az a konszern-, ill. vállalatvezetések és érdekképviseletek párbeszédét szolgálja az Európai Unión belül.
A tanácskozáson az alapszabály tervezet a munkáltató képviseletében megjelent Heinz Fennekold úrral, az RWE Energy AG munkaügyi igazgatójával és munkatársával, dr. Peter Gentes úrral is ismertetve lett.
A kétnapos tanácskozás eredményeként a tárgyaló delegáció (Uwe Tigges vezetésével) felhatalmazást kapott a megállapodástervezet megvitatására a munkáltatóval.
Rögzítésre került, hogy a következő találkozó 2004. október 13-án lesz Varsóban. Reményeink szerint a közösen kialakított Megállapodás tárgyalása ezen időpontra már lezárásra kerülhet, és megvalósul a cél, hogy az RWE Energy ARGE Európa (ARGE Európa) a munkavállalói képviselők olyan információs és konzultációs fóruma lesz, ahol az Európai Unión, a csatlakozó országokon és az európai gazdasági térségen belül, a részkonszernt érintő (konszern irányító társaságok és leányvállalatok) kérdéseket tárgyalnak meg.
A szubszidiaritás elvének megfelelően az ARGE Európa nem lép az egyes vállalatok és országok üzemi tanácsainak és munkavállalói képviseleteinek (szakszervezetek) helyébe, ezek felelősségi köre a nemzeti törvényeknek és megegyezéseknek megfelelőn továbbra is érvényben marad.

Bánkuti Béláné
(Forrás: "forró drót" újság 10. évf. 9.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...