< />
Szerző: P. Á.
2011. április 29.

DUVISZ Portré

Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet elnökhelyettes - Ácsi Péter

Ácsi Péter, a Vértesi Erőmű ZRt. Felügyelő Bizottságának tagja, az erőműtelephely üzemi tanács elnöke és DUVISZ elnökhelyettes.

Az Oroszlányi Erőműben 1980 augusztusától dolgozom. Itt kezdtem a pályafutásomat és remélem a nyugdíjkorhatárt elérve, itt is tudom befejezni életem e meghatározó fejezetét.

A szakszervezeti munkával, mint tag ismerkedtem meg. Az idősebb kollégákkal és az akkori szakszervezeti bizalmival történt beszélgetések győztek meg arról, hogy belépjek a Vasas szakszervezetbe. Az erőműben már akkor is jól szervezett érdekképviselet működött. 1985-ben tisztségviselő választásra került sor a kalorikus üzem IV-es szakban, mert az addigi feladatokat ellátó kolléga más műszakba és beosztásba került és áthelyezték. A kollektíva bizalma és jelölése és a bizalmi testület elfogadó határozata után, mint szakszervezeti bizalmi megválasztásra kerültem. Igyekeztem a kollégáim problémáinak megoldásában eljárni és az őket érintő főleg szakos kérdésekre választ találni. Az azóta eltelt években is ezt tekintettem az érdekképviseleten belüli alapvető feladatomnak.

Az eltelt röpke húsz év tapasztalatai bebizonyították, hogy a VDSZSZ megalakulását szorgalmazó a munkavállalói, tisztségviselői és szakszervezeti vezetői határozatok időt álló és jó döntések voltak. Akkor még nem is gondoltuk mennyi megoldandó feladat és döntés vár ránk. Az akkor gyakorló szakszervezeti vezetők és a változást akaró és tenni tudó fiatalok korszakos döntést hoztak.

Visszagondolva, eredményeinket és ezt a sikeresnek mondható időszakot értékelve – elég csak röviden felsorolni az együtt elért közös eredményeinket:

A kezdeti időszakban – ami egybeesett a rendszerváltás időszakával – a szakszervezeti pluralizmus alapértékeit is magába foglalva fogalmazódtak meg az EVDSZ működését alapvetően meghatározó alapelvek; az alapszabály, mely a szövetségek, szövetségének elvére épül.

Jött egy újabb korszak és egyben újabb kihívás, komoly feladat a privatizáció.

Az iparágban jelentős létszámcsökkenést, átalakulást, emberi sorsok alapvető változását hozva. A végkielégítések intézményesítésével és a „Suchman megállapodás” aláírásával (ezzel, az országban elsőként és egyedüli érdekképviseletként) biztosítottuk a volt kollégáinknak a nyugdíjbavonulás, az újrakezdés és az életükben bekövetkező változások emberhez méltó kezelésének lehetőségét. Foglalkoztatási megállapodások és a munkavállalói részvény csomag alkuja.

S miután ez az időszak is lezárult sem maradt a szakszervezet és a szövetségi vezetés feladat nélkül – beköszöntött a liberalizáció időszaka.

Társaságcsoport szintű átszervezések, kiszervezések, ehhez való alkalmazkodás és a sikeres tárgyalások véghezvitele. A kollektív szerződések védelme, kiterjesztése. A testületek működésének a mindenkori működési modellhez igazítása a sikeres érdekvédelem érdekében.

S a többi ma talán már „megszokott” eredmény: Ágazati Kollektív Szerződés, C-tarifa megvédése, üzemi tanácsok választása és a kezdeti nehézségek ellenére a sikeres együttműködés kialakítása. Ágazati bérmegállapodások megkötése, nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztárak létrehozása. Jól működő nemzetközi kapcsolatok, harmonikus viszony a társ villamosenergia-iparági szervezetekkel.

A Vért munkavállalóiként mi már megtapasztaltuk a közösségi támogatás jelentőségét és eredményét. Az elért eredményeinkre, úgy érzem a tagság, a munkavállalók és minden az iparágban dolgozó kolléga büszke lehet, de ez kötelez is minket a további, a tagság érdekeit szolgáló munka elvégzésére.

Egy rövid bevezető idézet Radnóti Miklós tollából:

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám”

Az elmúlt évek történései nem múltak el nyomtalanul a mindennapokban sem. A félelem, a munkahely elvesztésétől rányomja a bélyegét az emberi kapcsolatokra is. Az itt dolgozó emberek általában 10 és 40 év közötti időszakot töltöttek el az iparágban, sokan speciális szakmával rendelkező, 45-55 év közötti emberek. A régióban munkahely egy esetleges bezárás esetén felszabaduló létszám számára nincs.

Tehát egyszerűen tovább lapozni nem szabad! Tenni kell! A munkavállalók együttműködnek a hatékonyság javító változások végrehajtásában. Soha ilyen feszített határidejű és alacsony költségű revíziós időszakot nem hajtottunk végre.

Dolgozni akarunk, építeni, és nem rombolni! A jövő telephelyén végrehajtott fejlesztések által megalkotott erőműben, mely tisztes megélhetést biztosít a jelenlegi és az utánunk következő generációnak is.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...