< />
2008. augusztus 5.

DUVISZ Hírek

Tatabányai eocén bányászok Ünnepi előzetes könyvbemutatóval

Idén, a 2003-as Bányásznap előtt egy héttel - augusztus 28-án - a könyv kiadását támogató Vértesi Erőmű Részvénytársaság megrendezi a Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma ipari skanzenjában Ladányi András író, szerkesztő Tatabányai eocén bányászok című kötetének bemutatóját. Irodalmi műsor, majd Fürészné Molnár Anikó múzeumigazgató megnyitója után a szerzőn kívül a közönségnek a könyvről beszélnek: Baranyi Ferenc költő, dr. Nemcsik Pál író, Vas László a VÉRt. vezérigazgatója, Szabó Csaba, az OMBKE tatabányai helyi csoportjának elnöke, Vasas Mihály, a BDSZ tatabányai elnöke, kulturális tanácsnok. A Rozmaringos Bányász Egylet bányászdalokat énekel, pohárköszöntőt mond Sánta Béla, a Mányi Bányaüzem felelős műszaki vezetője. Az érdeklődők megtekinthetik Fehér János könyvben szereplő fotóit és Mészáros Károly Mányi Bányaüzemről szóló videó összeállítását.
Ladányi András sorrendben kilencedik kötetében a tatabányai és Tatabánya környéki bányász-kodás megszűnéséről, befejezéséről ír. Megismerhetjük a tatabányai bányászat utolsó negyed évszázadát. Megtapasztalhatjuk az utolsó Tatabánya környéki bánya, a Mányi I/a akna bezárásának technikai, emberi, erkölcsi oldalát. Több, mint ötven interjúalanyt, közöttük vájárokat, műszakiakat és a bányászathoz kapcsolódó egyéb szakmák képviselőit szólaltatja meg a könyvben.
Az 57 éves szerző élete, írói munkássága összeforrt a bányászattal. Fiatal vájárként a Tatabányai Szénbányák VI-os aknán, majd a Csordakúti Bányaüzemben tizenöt évig dolgozott. Közben cikkeket, tudósításokat írt a bányászok munkájáról, hétköznapjaikról az 1913 óta megjelenő Bányamunkásba - a bányászszakszervezet újságjába - és munka mellett tanulva képezte magát (bányász) népművelővé. A bánya után Budapesten a bányászszakszervezet kulturális osztályán a közművelődéssel foglalkozott. A Bányamunkásnak 1983-tól 2002-ig volt a főszerkesztője. Ez alatt az idő alatt a lap hiteles krónikása volt a magyar szénbányászat felfelé ívelésének, mélyrepülésének egyaránt, a sikereknek és kudarcoknak, tragikus bányász-szerencsétlenségeknek.
A könyv interjúalanyaitól megtudható, hogy 1780-ban a mai Tatabányához közeli Vértessomlyón, az akkori nevén Zsemlye községben kezdődött a Tatabánya környéki bányászat, és először Tatabányán 1896 karácsonyán hoztak szenet felszínre. A folyamatos termelés megszakítását jelzi 1987 augusztus 14-én, a belső tatabányai bánya - XII /a akna - bezárása, előre vetítve a végső stáció beteljesülését, hiszen 2003 szeptember végén-október közepén végleg bezár a Mányi Bányaüzem és ezzel befejeződik a tatabányai térségben a bányász-kodás.
A kötet részletezi az eocén bányászkodás történetét, bemutatja a jelentős beruházással létesített csordakúti-, nagyegyházi bányákat, az ország legnagyobb szénkészletével rendelkező Mányi Bányaüzemet. Képet kapunk a karsztvíz alatti termelésről, a bányákban bekövetkezett karsztvíz-betörésekről. Olvashatunk a hatalmas költségek miatt elhatározott bányabezárási folyamatról, amelynek végén egy ideig a továbbélést egyedül jelentő, karsztvízszint fölött megnyitott Mány I/a akna volt kivétel, de a közeljövőben ezt is bezárják, mert kimerül a szénvagyon.
Ahogy a könyv egyik interjúalanya mondta: a tatabányai bányászatnak tulajdonképpen az energiakoncepció-változás volt a veszte, hogy nem építették meg a Bicskére tervezett Dunántúli Gyűjtőerőművet. Ezért kellett visszafogni az új eocén bányákban az új erőműnek szánt termelést és a megváltozott terv szerint a meglévő erőműveket kellett ellátni és a lakossági igényeket kielégíteni.
A bányamérnökök, vezérigazgatók álláspontja, a bányatervezés-építés mellett egyszerű emberekről, munkájukról, hétköznapjaikról is képet ad a könyv. Például a korszerű, termelékeny gépek, berendezések mennyire egybeforrtak a bányásszal és szól a frontmesterről, iparosról, villamos szakemberről. Megszólal a csillés, sőt a takarítónő is. És súlyottan beszél a könyv a hagyományos bányász-szolidaritásról. A megszólalók közt van a XII / a aknán 1978-ban bekövetkezett sújtólég - robbanást túlélő frontmester is, aztán a robbanás helyszínére először érkezett bányamentő parancsnok és mások, akik megmozdultak a tragédiában érintett bányászok, családjuk megsegítése érdekében.
A könyv egyik fejezete a VÉRt-hez tartozó Bánhidai Erőmű 2003 szilveszterén tervezett bezárását is érinti, amihez a Mányi Bányaüzem termeli a szenet. A szomorú befejezés is plasztikusan mutatja a bánya és az erőmű működésének összefüggését, sorsközösségét. Amikor integrációba került a Mányi Bányaüzem, a Tatabányai Erőmű és a Bánhidai Erőmű, a létrehozott Energetikai Kft. egy idő után véglegesen a VÉRt-be szerveződött. A bánya és az erőmű létének összefüggését jelenti, hogy a tatabányai medencében az energiatermelés a szénen alapult, aminek kifogyásával, a bányászat leállításával megpecsételődik a Bánhidai Erőmű sorsa is. Az erőmű tervezett működése 2004-ig szól, de környezetvédelmi indokok alapján a bezárási határidőt 2003. december 31-re előre hozták.
Élettörténetek, közösségek, egyéni sorsok sokaságának kapcsolódásáról is szól a könyv. Bemutatja azt a hősies küzdelmet, amelyet a természet erőivel folytatnak az utolsó pillanatig a tatabányai eocén bányászok.
Külön fejezet szól az érdekképviseletekről, a bányászszakszervezetről, a munkástanácsról - mert a Mányi Bányaüzemben ez is van - , és az üzemi tanácsról. Ezek a szervezetek mindent megtesznek a dolgozók érdekeiért a bányabezárás utolsó pillanatáig.
Milyen sors vár Tatabányára, lakóira a bányabezárások után? A bányamérnök Bársony László - az előző két ciklus Tatabánya alpolgármestere - szerint a város mára túljutott az elmúlt évek, évtizedek bányabezárásai okozta sokkhatáson. Ütemesen halad a tájsebek begyógyítása, a rekultiváció, a jelek szerint valamilyen módon rendeződik a Mányi I /a akna bezárása következtében érintett emberek sorsa.
Tatabánya hűséggel, szeretettel kívánja ápolni a bányászat hagyományait, amire nagyon szép, a maga nemében eredeti példa a volt XV-ös akna területén megnyílt, a helyi bányászat emlékeit bemutató Szabadtéri Bányászati Múzeum. A tatabányai bányász-szerencsétlenségek áldozatainak nevét megörökítő emlékműnél pedig Bányásznapon minden évben, idén is, felcsendül az emlékezők sokasága által együtt énekelt Bányászhimnusz…
A 2003. évi központi bányásznapi ünnepség Tatabányán lesz - ezzel is emlékeznek az elmúló tatabányai szénbányászatra -és minden meghívottat megajándékoz Ladányi András Tatabányai eocén bányászok című könyvével a vendéglátó Vértesi Erőmű Részvénytársaság.
Bubor Gyula

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...