< />
2008. augusztus 5.

DUVISZ Hírek

Mit ér az áram, ha „szenes”?
Mennyit ér a dolgozó, ha Vért-es?

Téglás József, a Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet (DUVISZ) elnök idejének jelentős részét a térség foglalkoztatási gondjai kötik le. Most is ilyen jellegű munka közben találjuk.
- A DUVISZ elnökeként az elmúlt hónapokban, különösen az utóbbi hetekben az érdekvédelem egy nemigen népszerű területével foglalkoztál, foglalkoztatok: a Vértesi Erőmű hamarosan megszűnő termelőegységéből elbocsátásra kerülő dolgozóinak sorsával. A létszámleépítés eldöntött tény. A kapun kívülre kerülő dolgozók létszáma mennyiben változhat?

- Az elmúlt éveket jól jellemzi, hogy a Vért hatékonyságjavulását szolgáló intézkedések nem most kezdődtek, 1995-ben még kb. 6500 főt foglalkoztatott a cég, míg a 2002 év végi statisztikai zárólétszám 3973 fő volt.
Sajnálatos, hogy a jelenlegi előrehozott bezárásra olyan külső okok miatt kerülhet sor, melyet el lehetett volna kerülni. Reményeink szerint a karbantartáson dolgozók többsége munkát kaphat és az erőművekben a minőségi cserék lehetőségével is élni tudunk.

- Szerinted kin, vagy kiken, mely szervezeteken múlott, vagy múlna az, hogy ez a fájdalmas lépés ne következzen be?

A felelősség elsősorban a politikai döntéshozókat terheli, akik a privatizáció, majd a liberalizáció negatív hatásait figyelmen kívül hagyva döntöttek a cég sorsáról.
Több negatív külső hatás is éri a céget, amely jelentős hátrányokat okoz: az egyik, a környezetvédelmi törvényi előírások változásainak következményeként megnövekedett a légszennyezési bírság. A várható többletkiadás kb. 800-900 millió forint. Másodikként megemlíthető, hogy az árampiac liberalizálására hivatkozva termelésünk nagy részét a hatóságinál lényegesen alacsonyabb áron veszi majd át az MVM Rt. Végül, ám de nem utolsó sorban elmondható, hogy - ellentétben a többi termelővel - a Vért-tel nem kötöttek hosszú távú áramvásárlási szerződést és a villamos energiaár is a valós költségek figyelmen kívül hagyása mellett került kialakításra. Ezek közül két tényezőt is kiemelnék.
Az állam lemondott a 8%-os eszközarányos nyereségről, amely szolgálhatta volna a retrofitos beruházást, továbbá számos az árban - másoknál elfogadott -, a Vért vonatkozásában el nem ismert költség esetében a bezárás humán költségeit sem építette be az árba.
A Bánhidai Erőmű bezárása szoros összefüggést mutat mindhárom tényezővel. Az előrehozott bezárás elsősorban a Bánhidai Erőművet és a Mányi Aknaüzemet érinti, viszont a következmények kihatnak a kiszolgálókra is. A várható létszámcsökkentés 1300 -1600 főt érint, és a munkáltató még azt sem tudja, hogy miből fizeti ki a végkielégítéseket.

- Milyen intézkedést tesz a cég vezetése, a tulajdonos és mit a szakszervezet, a DUVISZ és a koordinációs tanács?

- A cégvezetés, megpróbálja bemutatni a döntéshozók számára a kialakult helyzetet, és több alternatívás előterjesztéseket készít a problémakezelésre. A tulajdonosok folyamatosan a külső körülményekre hivatkoznak, és esetenként a kormányra mutogatnak. Az ÁPV Rt. közben még a tulajdonváltást is fontolgatja, bár az szerintem semmit nem oldana meg, sőt. Abban biztosak vagyunk, hogy azonnali tőkeemelésre lesz szükség, már ha el akarják kerülni a Vért csődjét. A működés garanciáinak megteremtését egy hoszszú távú energiaátvételi szerződés megkötésében és egy valós költségeken alapuló ármeghatározásban látjuk. A röhej az, hogy amit most mondok, az csak az állami tulajdonú Vért diszkriminatív megítélésének megszüntetését jelenti és a több lábon álló energiaellátás garanciájának megteremtését szolgálja.
A szakszervezetek kérésére tárgyalások indultak a munkaügyi tárca vezetésével, melynek célja a liberalizáció negatív hatásainak enyhítésére irányuló javaslatok kimunkálása. Reményeink szerint minden érintett újólag átgondolja döntését és a végén egy korrekt humánpolitikai csomagterv elfogadására kerülhet sor.

- Régóta ott élsz közöttük, számos nagy nehézségeket átvészeltetek. Emlékezzünk csak a bánya-erőmű integrációra, a bérharcokra, de a kellemesebb eseményből is jócskán tudsz említeni. Az egész folyamatban érzelmileg mi érint meg leginkább?

- Megemlíteném, hogy a hideg időszakban kialakult rendkívüli helyzetben, amikor a mátrai szénfagyás miatt országos szintű korlátozást kellett bevezetni, szüksége volt a Vért termelésére a magyar energiarendszernek, mégis mostohagyermekként kezelnek bennünket. Felháborít az a tudat, hogy ennyi áldozatvállalás után is minden év azzal kezdődik, hogy süket füleknek magyarázzuk a gondjainkat, és a nehéz körülmények között végzett munkánk elismerése továbbra is várat magára. Ez a hozzáállás a munkavállalók arculcsapása. Ha nem változik a helyzet, munkából élő becsületes adófizető családok fognak rámenni. Pedig mindent elkövettek, hogy elkerüljék a munkanélküliség „szégyenét”.

- Azt nem állítom, hogy az egész Komárom-Esztergom megye gondban van, de a Vértesi Erőmű egységeiben dolgozók és családtagjaik, a környező településen élők - fogalmazhatok úgy, hogy - meglehetősen nyugtalanok. Ki ezért, ki azért. Milyen a hangulat arrafelé?

- A „retrofitos” működés kialakítását tekintve a munkavállalók, Oroszlány város és a térségi kistelepülések elvárása egybeesik a kormányzati döntéssel. Vajon eddig miért nem teremtődtek meg a Vért hosszú távú - 2700-2800 főt foglalkoztató - működési feltételei?
Megállapítható, hogy a fent említett hatások a felelősök rossz és összehangolatlan munkájának a következménye, és számítani lehet egy előre hozott bezárásra és a retrofitos működtetés ellehetetlenülésére.
Megítélésem szerint az évek óta tartó bizonytalanság elégedetlenséggé növi ki magát. A saját dolgozóknak, a beszállítóknak és kiszolgálók sokaságának, kb. 10 000 munkavállalónak és családtagjának reakciója nehezen kiszámítható. Amit tudni vélünk, az az, hogy ők is szavazattal bíró állampolgárok.

- Elnök úr, megkockáztatok egy, a fentieket figyelembe véve is logikátlannak tűnő kérdést… Ha törik, ha szakad, akkor is el kell bocsátani majd ezerötszáz embert?!
- Szerintem, az idei évben még nem feltétlenül kellene ennyi embert utcára tenni…
A Mányi Aknaüzem érdekképviselői szerint lenne még gazdaságosan lebányászható szénvagyon. Tudni kell azt is, hogy a Vért rendelkezik nagy menynyiségű kibányászott és felhalmozott szénkészlettel, ami szolgálhatná a Bánhidai Erőmű 2004. évi működését. Tehát nem a szén hiánya miatt sürgetik az előre hozott bezárást!
A legkevesebb ami elvárható, hogy az MVM Rt. 2004 év elején a téli időszakban kiterhelést ad a Bánhidai Erőműnek. Tudniillik a rendszertöbblet - amiről oly sokat beszélnek nagyjaink - az idei évben is energiahiányt mutatott, tehát bőven elférne az erőmű 97 MW-os termelése. Munkavállalói szempontból kijelenthető, hogy az előrehozott bezárás túlzottan sok munkahely megszűnése miatt a legrosszabb térségi megoldás. Nem igazán érthető, hogy a döntéshozók miért nem a kedvezőbb megoldásokat támogatják? Lehet, hogy bizonyos lobbiérdekek mégiscsak erősebbek az állami, munkavállalói és lakossági érdekeknél?

K.E.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...