< />
2009. február 6.

DUVISZ Hírek

Gyurcsány Ferenc az OÉT-tel tárgyalt a Parlamentben

A miniszterelnök meghívására, a Parlamentben sorra kerülő konzultáción részt vettek a kilenc munkaadói szövetség, illetve a hat szakszervezeti konföderáció képviselői, köztük a LIGA Szakszervezetek. A miniszterelnök nemrégiben válságtanácskozás-sorozatot indított útjára, ahol a szakmai, politikai és társadalmi egyeztetéseket még intenzívebben kívánja folytatni, ennek egyik állomása az OÉT tagjaival folytatott konzultáció.


Gyurcsány Ferenc az OÉT oldalainak képviselőivel tartott tegnapi megbeszélésén úgy összegezte az ország helyzetét, hogy a válság csak rávilágított arra, hogy az országnak vannak 20 éve megoldatlan problémái, amiket a válságtól függetlenül is meg kell oldani. A helyzetet aktuálisan kezelni kell, ezt pénzügytechnikai eszközökkel a kormány egyedül is meg tudja tenni, de ennél hosszabb távon is rendezni kell a helyzetet. Február 20-án a rövidebb távú intézkedéscsomagot terjeszti elő a kormány az OÉT-nek, amelyben lesz némi mozgástér, de nem túl sok.
A miniszterelnök elmondta, hogy a baj mérete miatt azonban szükség van egy új 3-4 éves nemzeti megállapodásra is, amely a válságból kilábalás mellett biztosítja, hogy a perifériáról Európa centrumába kerüljünk. Ennek érdekében három célt kell elérni:

*
Magyar Foglalkoztatási helyzet radikális javítása
*
Euró csatlakozás mielőbbi elérése
*
Gazdasági növekedés beindítása és pályára állítása

Az említett célokhoz a következő rendszerekben véghezvitt jelentős változtatásokon át vezet az út:

*
Adó
*
Szociális
*
Foglalkoztatási
*
Nyugdíj
*
Jövedelempolitika

Gyurcsány Ferenc arra kérte a jelenlévő munkáltatói és munkavállalói szervezeteket, hogy amennyiben sikerül megállapodni, az ország érdekében az OÉT oldalai támogassák a megvalósulást. Ez kimondatlanul is nyilván a munkaadók és a szakszervezetek egyes területeken való önmérséklését jelentené.
Abban az esetben, ha ez a megállapodás nem jön létre, a miniszterelnök szerint akkor is túl lehet élni a válságot, de az akár évtizedekre is tartósíthatja a rossz gazdasági helyzetet.

A LIGA Szakszervezetek képviseletében Horváth Lajos ügyvezető alelnök elmondta, hogy önmagában egy hosszabbtávú gazdasági megállapodás létrehozásával egyetért, hiszen azt a LIGA is többször kezdeményezte már. Szem előtt kell tartani azonban, hogy ha a kormány a 20-án bejelenendő csomaggal túl nagy csapást mérne a munkavállalókra, könnyen elmehet a kedvük az újabb reformok támogatásától. Ezért - az intézkedések szükségességét elismerve - mozgástérre van szükség az egyeztetések folyamán, továbbá elengedhetetlen, hogy ez a megállapodást részévé váljon a reformcsomagnak.
Horváth Lajos emellett azt is felvetette, hogy egy 3-4 éves megállapodáshoz szükséges, hogy a kormány garantálja a rá eső rész véghezvitelét, de ebben megakadályozhatják a soron következő országgyűlési választások. Politikai jóslásoktól tartózkodva, mindenképpen fontos bevonni azokat a politikai erőket is, amelyek esetlegesen a jövőben kormányt alakíthatnak. Csak így valósulhat meg egy társadalmi konszenzuson alapuló reformfolyamat.

A miniszterelnök válaszában hangsúlyozta, hogy mivel nemzeti megállapodásról van szó, ő is minden érdekelt fél egyetértésére törekszik.
Forrás: Liga.hu

Nemzeti megállapodás kell az OÉT mindhárom oldala szerint (MTI)
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...