< />
2008. augusztus 5.

DUVISZ Hírek

A bértárgyalásról

Március 1-jén lezárultak a bértárgyalások a Vértesi Erőmű Rt.-nél. A bérmegállapodás aláírását követően a témában sajtótájékoztatót tartott Takács Károly vezérigazgató, Kovács István, az oroszlányi BDSZ és a Koordinációs Tanács elnöke, Vasas Mihály, a tatabányai BDSZ elnöke, Kardics István, a LIGA Független Bányász Szakszervezet márkus-hegyi képviselője és Téglás József, a DUVISZ elnöke.
Közel egy hónapi előkészítés, hat tárgyalás után, a középszintű ágazati bérmegállapodás főbb pontjait követve kötötték meg a bérmegállapodást a részvénytársaság munkáltatói és a szakszervezetek képviselői.
- A Vértesi Erőmű Részvénytársaságnál 2001. január 1-jétől 9%-os átlagkereset-fejlesztésre kerül sor. Ezen belül 9,5%-os alapbéremelés fog megtörténni, természetesen ez is visszamenőleges hatályú, január 1-jétől értendő. A legelső emelt alapbér-kifizetés a március havi bérekkel egy időben történik, amely során az rt. igazgatósága az itt megállapodásban rögzített bérkereteken belül egy differenciált béremelésre kerít sort. A minimális béremelés mértéke 7,5% - tájékoztatott Takács Károly vezérigazgató.
A megállapodás az éves átlagkereset-fejlesztést az inflációs mértékhez igazítja.
- 2,75%-os reálkeresetszint- emelést hajtunk végre, amennyiben 6,25%-os inflációs rátát feltételezünk a 2001. évre. Ha ez az inflációs ráta esetlegesen magasabb lesz - mivel ez a bérmegállapodás inflációkövető -, a mostani megállapodásunk szerint a 9%-os átlagkeresetszint 11,3%-ig felemelkedhet - folytatta a vezérigazgató.
Ez a megállapodás kiterjed a Vitamin Egészségpénztár működtetésére, amelyben a munkáltató már tavaly vállalta, hogy meghatározott értéket, idei évben 3.000 Ft/hó tagdíjat fizet be minden, ún. 13. havi juttatásban részesülő - ez elsősorban az erőműi oldalon dolgozó munkavállalókat érinti - munkavállalónak.
Vállalja a részvénytársaság azt is, hogy a Villamosenergia-ipari Társaságok Önkéntes Nyugdíjpénztárába egy meghatározott százalékú, 2001. évben 6,5%-ú befizetést teljesít.
- Nem volt könnyű a bérmegállapodás megkötése, hiszen egy olyan nehéz versenyidőszakban van a társaságunk, amikor két főbb, egymással ellentétes folyamatot kell kezelnie. Egyfelől figyelembe kell venni az érdekképviseletek teljesen reális igényét, miszerint egy progresszívabb keresetfejlesztést szeretnének végrehajtani. Emellett nem lehet figyelmen kívül hagyni a törvényi kötelezettségből adódó bruttó 40.000 Ft-os minimálbérre történő ráállást. Fontos szempont az is, hogy növekedtek a beruházási munkafeladatok a részvénytársaságnál. Mindehhez még adódik az a tény, hogy - nehéz emberi problémákat vállalva -, a társaság továbbélését előkészítve csoportos létszámleépítést kell megvalósítani. Ezekből az összefüggésekből is látszik, hogy egy bérmegállapodás rendkívül összetett - mondta, s megköszönte a bértárgyalások résztvevőinek együttműködését.
Kovács István is megerősítette: nem volt könnyű tárgyalás, de - annak ellenére, hogy voltak kemény viták, mindenki védte a saját igazát -, létrejött a megállapodás, mellyel kapcsolatban az elnök megköszönte a vezetőknek a pozitív hozzáállást.
Vasas Mihály emlékeztetett: a szakszervezetek 3,5 %-os reálkereset-növekedésről indultak és 12-13%-os alapbérfejlesztést szerettek volna végrehajtani.
- Hosszú tárgyalásos menet vezetett odáig, hogy meg tudtuk kötni a megállapodást, mely együttműködés, konszenzus eredménye, de még mindig érezzük, hogy a jó szakembereinknek nem tudjuk fedezni azt a bérfejlesztést, amit szeretnénk.
Kardics István szerint a munkavállalók által is elfogadható a bérmegállapodás. Ugyanakkor szeretné, ha a munkavállalók bére illeszkedne az országban a multinacionális cégek által meghatározott bérszínvonalhoz.
Téglás József elmondta: az alapbéresítés miatt rendkívül nagy nyomás nehezedett rájuk, az elmúlt évek legnehezebb bértárgyalását zárták le. Megköszönte mindenki együttműködő magatartását, s hozzátette: Ténylegesen érezni fogják a munkavállalók, hogy a jövedelmük növekedni fog.

(O.V.A.)Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...