< />
Szerző: Dombi Jenő
2012. március 1.

DEMASZ Portré

DÉMÁSZ Szakszervezet elnök – Dombi Jenő

Dombi Jenő szakszervezeti és társaságcsoport üzemi tanács elnökként elkötelezett a dolgozók érdekeit illetően. A munka bonyolultsága, a felelősség nagysága nem szegi kedvét, mindig keresi a lehetőségeket – mindezt jó kedvvel, humorral és örömmel. A hozzáállás hangulata meghatározza a munka minőségét is. Az elnök tájékoztat a cég munkavállalói körében végzett munkájáról, elmondja véleményét a szociális párbeszéd helyzetéről, a dolgozók jelenlegi hozzáállásáról. Olvashatunk a tagszervezet kapcsolatáról a szövetség más tagjaival, illetve a dolgozók és az érdekvédelem közötti kommunikáció hatékony szerkezetének kialakításáról a DÉMÁSZ Szakszervezetnél.

-1984 nyarán kerültem az akkori DÉMÁSZ Vállalathoz - EDF DÉMÁSZ Zrt.-, ez az első munkahelyem. Nagyon sok területen megfordultam már, legutóbb a Beszerzési Osztályon voltam informatikai-távközlési ügyekkel foglalkozó beszerző, itt több, mint tíz évet dolgoztam. 2010. májusában az ÜT választáson kaptam bizalmat a munkatársaimtól, azóta a társaságcsoport üzemi tanácsának az elnöke vagyok, függetlenített tisztségviselőként látom el ezt a feladatot.
A szakszervezetbe munkába állásommal egyidőben léptem be, egy rövid időszakot leszámítva azóta is tagja vagyok. A 2011. évi szakszervezeti tisztújításon pedig a küldött testületünk bizalmát is megkaptam, a szakszervezetünk elnökévé választottak. Ezt megelőzően az ÜT és a szakszervezet közötti szoros együttműködésnek köszönhetően szinte folyamatosan együtt dolgoztam/dolgozunk Nagy Sándor szakszervezeti vezető elnökkel, így teljes képem van a szakszervezet tevékenységéről.
Mindennapokban előkerül és beszélgetünk is róla, milyennek kell lennie egy vezetőnek. Véleményem szerint elkötelezettnek kell lennie a munkatársaihoz, hiszen az ő képviseletük, védelmük az elsődleges feladata. Alapvető kérdés a felkészültség és megfelelő tudásszint ahhoz, hogy érdemi tárgyalópartnerként kezelje a munkaadói oldal. Nagyon fontos a munkatársai bizalma, őszintesége, és ehhez nyitottságra, hitelességre van szükség. Talán ezek a legfontosabbak.
A kitartás azért is elengedhetetlen, hiszen a jelenlegi állapotokat tekintve azt kell mondjam, ma Magyarországon nincs szociális párbeszéd és az érdekvédelem ellehetetlenítése folyik. Az a fajta populista kommunikációnak csúfolható valami, amit a kormány szociális párbeszédnek nevez, a kérdőív-küldözgetősdi, meg hasonlók, megítélésem szerint minden szakmaiságot nélkülöz. Arról, hogyan kell cipőt készíteni, nem az utcai járókelőt kell megkérdezni, hanem a cipészt, hiszen ehhez ő ért, ez az ő szakmája. Az érdekvédelemmel foglalkozó ember, aki már több éves tapasztalattal rendelkezik a szakszervezeti tevékenység, az üzemi tanácsi munka és a munkavédelem területén, már tisztában van vele, hogyan kell kapcsolatot teremteni a dolgozókkal. A munkám alapvetően meghatározza, hogy milyen területen tudok a munkatársaknak elsősorban segíteni, hiszen az üzemi tanácsban a béren kívüli, valamint a szociális- és jóléti célú juttatásokkal foglalkozunk alapvetően, de minden kérdésben, ami a munkavállalókat érinti bármikor bárkinek segítséget, támogatást próbálok nyújtani. Úgy fogalmaznék, „bármikor, bárhol felüthetjük a fejünket” és ennek nem mindig örülnek a másik oldalon.
Ez pedig csak az egyik része: A dolgozók is lehetnek sokáig közömbösek, nem látják meg azonnal, az ő érdekük az összetartás és a szolidaritás erősítése. Jellemző, hogy alapvetően csak akkor vesszük észre bizonyos dolgaink fontosságát, ha nélkülözzük őket – gondoljunk itt csak a elektromos áramra. Amíg kattintok, és világít a lámpa, addig észre sem veszem. Valahogy így vannak sokan az érdekképviseletekkel, és azt mondják, amikor megkapják a fizetésüket vagy egyéb juttatásukat, hogy „ez JÁR nekem”. Sajnos ez nem így van. Tudomásul kell venni, hogy azt kapjuk a munkánkért, teljesítményünkért cserébe, amit kiharcolunk magunknak. Nagyon kevesen ismerik fel annak a fontosságát, hogy közös célokért, érdekekért össze kell fognunk, csak így tarthatók meg vívmányok, érhetők el újabb eredmények. Sokat töprengünk itt helyben a társaságcsoportnál, mit is kellene tenni ahhoz, hogy felrázzuk a munkatársainkat, hogy felismerjék az érdekvédelem fontosságát. Akik kerültek már kellemetlen helyzetbe, és mellettük állva sikerült megfelelő megoldást találni a problémájukra, azok már értik, érzik, tudják, elmondják a környezetüknek. Talán hangosabb, jobb marketinggel be lehet a tudatukba férkőzni, de nagyon nehéz, és tegyük hozzá, a magyar elég speciális nemzet – ebből a szempontból is.
Az összefogás szerencsére kialakult a szövetségen belül, a tagszervezetek részvételével. Az EVDSZ szövetségi vezetőség munkájában közvetlenül részt vesz Nagy Sándor kollégám, így azonnali és közvetlen értesülést szerzünk a szövetségben történő eseményekről, mondhatni napi rendszerességgel megéljük az ottani történéseket. Helyi szinten a választások alkalmával átalakult a bizalmi hálózat, igyekeztünk a legkisebb munkavállalói csoportokhoz közel is kapcsolattartót találni, bizalmit választani, így az információk eljuttatására és a munkavállalói vélemények, reakciók begyűjtésére is alkalmas gyors, közvetlen humán kommunikációs hálózatot sikerült kiépíteni.
A vezető elnök mellett természetesen más tisztségviselők, bizalmiak is részt vesznek számos szakszervezeti rendezvényen. Személy szerint EVDSZ kongresszusokon, rendkívüli kongresszuson, valamint demonstrációkon vettem részt. Felvonulok, tüntetek, aláírok, demonstrálok, képviselek ha kell, ott leszek, ahol szükség van rám, a véleményemre, a munkámra. Remélem egy ideig még tehetem, addig, amíg élvezem a munkatársaim bizalmát.

A szakszervezeti munka felelősségteljes és elhivatottságot követel meg, sokszor munkaidőn túl is. Ehhez elengedhetetlen a „hátország”, a család támogatása, olykor megértése, rugalmassága. Szeged mellett lakom a feleségemmel és már felnőtt gyerekeimmel egy kis faluban, egy kertes házban, ami alapvetően meghatározza a szabadidős tevékenységemet, mert a ház körül mindig van valami barkácsolni való, amit próbálok magam megoldani. Ezen kívül szeretek csöndben, nyugodtan olvasgatni, Rejtő és a magyar népmesék a kedvenceim, de fanatikus Harry Potter olvasó is voltam. És természetesen nagyon jókat tudok főzni családi összejövetelekre, csak legyen, aki elmosogat utánam.
Kikapcsolódásként imádom az összes sportot – nézni… Télen a téli, nyáron a nyári sportokat. Nagyon tiszteletre méltó, hogy emberek milyen teljesítményekre képesek. Jómagam az EDF Éjszakai Futásokon veszem ki a részem a sporttevékenységből – ott jó érdekképviseletnek megfelelően magam előtt és szemmel tartom az összes munkatársamat, ha kell beavatkozok, nehogy valakinek baja essen. Ez azt a biztonságot is jelenti, hogy ha én beérek a célba, akkor kollégám már egészen biztosan nincs kinn a pályán… Azért néha bicajra pattanok, és letekerek egy pár kilométert, hogy valamennyire edzésben tartsam magam.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...