< />
2008. augusztus 5.

DEMASZ Hírek

Francia-magyar „morzsák”

A VDSZSZ DÉMÁSZ Tagszakszervezete és a CGT Vienne-i szakszervezete között egy VDSZSZ tapasztalatcserének köszönhetően testvérkapcsolat alakult ki.
A kapcsolat eredményeként a tavaly nyáron nálunk járt négy francia kolléga egyhetes magyarországi itt-tartózkodásáról akkor már írtunk a forró drót hasábjain. Az idei évben először egy hatfős démászos csapat járt Franciaországban, majd másfél hónappal később öt francia barátunk ismerkedhetett országunk szépségeivel.

Nagy Sándor Békéscsabáról vett részt a 7 napos, élményekkel teli úton.

„Számomra nagyon érdekes volt megfigyelni azt a sokszínűséget, amit az EDF munkatársai jelentettek származásuk szerint. Mi földrajzilag egy viszonylag kis területtel ismerkedtünk, de találkoztunk a Földközi-tenger környékére jellemző dél-európai típusú emberrel épp úgy, mint az észak-európai világos bőrű szőke, vagy az észak afrikai arab, az egyenlítő menti afrikai barna vagy fekete bőrű négerekkel, sőt még vietnámi munkavállalóval is. A sokszínű, különböző kultúra találkozása és keveredése ellenére, vagy talán épp ezért, sehol nem találkoztunk kirekesztő jellegű vagy sértő, bántó célzatú megnyilvánulással. Vidámak voltak, kedvesek. Itt az EDF-nél lehetett látni, hogy már megvalósult az a nézet, hogy nem számít, hogy honnan jöttél, csak az, hogy ki vagy. Láttuk, hogy a különböző emberek miként tudnak együtt gondolkodni, dolgozni. Jó lenne ezt is átvenni az Európai Uniótól, hogy a többnyire homogén magyar munkavállalók is tudjanak ilyen összhangban együtt dolgozni. Biztosan ettől is könnyebbé válna az életünk!”

Kétévente Soulac-ban, az Atlanti-óceán partján rendezik meg a fiatal EDF, GDF dolgozók fesztiválját. Németh Csaba, a DÉLÁSZ Kft. szakszervezeti vezetője a fesztivál hangulatát próbálja néhány mondatban érzékeltetni számunkra.
„Sajátos fesztiváli hangulatba csöppentünk. A kb. 15 ezer résztvevő bolyongva a központi színpad mellett párhuzamosan több helyszínen is futó programokat élvezhetett. A sátorerdők belsejében ízelítőt kaptunk a francia zenei és etnikai sokszínűségből. A sátrak Franciaország egy-egy területét, tájegységét mutatták be, a hozzá tartozó emberekkel, italokkal, ételekkel, és persze mindenütt szólt a zene, háttérben andalítva vagy éppen harsogva, hangszórókból, vagy élőben, néha egy-egy átvonuló csapattal, sípokkal, dobokkal, magával ragadva. És ha kicsit pihenni akartunk, alig húsz perc séta után az óceán partjának végtelen nyugodtságát élvezhettük. Felejthetetlen élmény volt!”

Borbély Edit, szakszervezetünk gazdasági ügyintézője a kulináris élvezetekről mondja el élményeit.
„Számomra az volt a szokatlan, hogy mi magyarok fél óra alatt elintézzük az étkezést, legyen az ebéd, vagy vacsora, míg a franciák egy - másfél órát is szánnak az evészetre. Kintlétem alatt vendéglátóink jóvoltából minden étkezés alkalmával más ételt kóstolhattam meg, így a francia gasztronómia széles választékát ismerhettem meg. Az idegen ízek mellett csemegézhettem a különféle sajtokból, melyek ízét a száraz vörösbor különlegességek emelték.”

Július végén tett egyhetes látogatásuk tapasztalatait a francia kollégák részéről Sebastien Ramonet és Zair Meziani foglalja össze.
„Az Európai Üzemi Bizottság keretében nagyra értékeltük ezt a cserekapcsolatot, amely lehetővé tette számunkra, hogy jobban megismerjük az EDF egyik leányvállalatát, a DÉMÁSZ-t. Megismerhettük a DÉMÁSZ kereskedelmi célkitűzéseit és dolgozóinak viszonyulását az anyavállalathoz, az EDF-hez. Nagyra értékeltük azt a meleg, baráti fogadtatást, amelyben a szakszervezet részesített minket. Szeretnénk köszönetet mondani a szakszervezet vezetőjének, Braun Józsefnek a segítségéért, a velünk eltöltött egy hétért.

A cserekapcsolat révén jobban megismertük a DÉMÁSZ helyzetét. Reméljük, hogy a jövőben több ilyen utazásra is sor kerül a vállalatok között, és hogy ezek az utazások hozzájárulnak ahhoz, hogy a DÉMÁSZ dolgozóinak a munkakörülményei javuljanak és elérjék az EDF-GDF dolgozóinak szintjét.
Továbbá szeretnénk köszönetet mondani Major Gábornak, a VDSZSZ elnökhelyettesének, a DÉMÁSZ dolgozóinak és tolmácsainknak, Futaki Ritának és Dávid Krisztinának és mindenkinek, akik segítettek utazásunk megszervezésében. E felejthetetlen hét után ismét mielőbb szeretnénk visszatérni Magyarországra. Viszontlátásra!”

Braun József(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 9.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...