< />
2008. augusztus 5.

BESZ Hírek

Újra üzemi tanácsi választások

Ismét eltelt három esztendő és újra kezdődnek az üzemi tanácsi választások. A Budapesti Erőmű Rt.-nél 2001 novemberében volt az előző választás, akkor 9 fővel alakult újjá az üzemi tanács. Valamennyi tisztségviselő a Budapesti Erőmű Szakszervezetének, ezáltal a VDSZSZ szervezetének is tagja volt. Az idén a létszámleépítések miatt csak 7 fős üzemi tanács fog teljesen „újjá” alakulni, mert 6 fő nem jelölteti magát tagnak és az elnök, Polgár Tibor sem vállalja a tisztséget, mivel korengedményes nyugállományba vonul.
Megnő a jelölő bizottság szerepe, de a fő célkitűzés továbbra is az, hogy valamennyi jelölt a Budapesti Erőmű Szakszervezetének tagja legyen.
Az elmúlt 3 évben gazdasági téren is nagy változások voltak a BE Rt.-nél. Három vezérigazgatót „fogyasztottunk el” és két Szervezeti és Működési Szabályzatról mondtunk véleményt. Különösen a tavalyi esztendő volt nehéz az üzemi tanács és a szakszervezet számára, mert ekkor nem értettünk egyet a szervezetmódosítással és a létszámleépítéssel sem. Ez az új elnök-vezérigazgató és a képviseletek együttműködésének megromlásához és ezzel együtt a munkabéke megőrzésének megromlásához is vezetett olyannyira, hogy a szakszervezet és az üzemi tanács is bírósághoz fordult jogorvosla-tért, mely jelenleg másodfokú elbíráláson van. Az Angyalföldi Munkásszálló értékesítésének ügyében az ÜT első fokon megnyerte a pert.
Kifogásoltuk az idei Üzleti Tervet és az Üzleti Jelentést is, mert szerintünk nem kaptunk megfelelő anyagokat. Régebben 9-10 oldalas anyagokat vizsgáltunk át a fenti témakörökből, most pedig a cég az energiapiaci liberalizációra és a versenypiaci helyzetre való hivatkozással rövidebb anyagot adott számunkra, melyből nem derült ki egyértelműen a cég tevékenysége és a további elképzelések.
Létszámleépítésről szólva, a tavalyi és az idei évben együttesen mintegy 200 fő munkavállaló elküldésére készül a BE Rt.
Szociális területen értük el a legjobb eredményeket. A gazdasági vezetéssel és a szakszervezettel együttesen létrehoztuk a Foglalkoztatási Megállapodást, melynek célja, hogy meghatározza a munkáltatói intézkedésekből eredő munkaerőmozgás alapelveit és főbb eljárási szabályait. Ennek mellékleteként létrejött az Előnyugdíjazási Rendszer, melyet az 54. életévüket betöltött munkavállalók vehetnek igénybe. „Nyugdíjas” egyműszakos munkavállalók esetében az utolsó havi személyi besorolási bér 80%-a, míg váltóműszakos munkavállalók esetében ez az összeg 88%-os.
A három üdülőnk értékesítéséből Zamárdiban vásároltunk egy 70 férőhelyes üdülőt, közvetlenül a vízparton. Sajnos az utóbbi években a kihasználtsága csak 50%-os volt, pedig a dolgozók és családtagjaik igen jutányosan vehetik igénybe és a nyugdíjasok is évente egy alkalommal ingyenesen üdülhetnek egy hétig.
Tavaly tárgyaltunk a „kafeteria” rendszer bevezetéséről is, de ez a csekély anyagi juttatás miatt nem valósult meg. Várhatóan ebben az évben ismét tárgyalunk róla.
Már több éve nem változott az üzemi étkezés dolgozók által befizetett összege és felemeltük a bón értékét is 3000 Ft/hó értékre. Minden évben meghatároztuk a különböző segélyeket, a beiskolázási, nyugdíjas és karácsonyi segélyeket is.
Üzemegészségügyre, kultúrára és sportra átlagos pénzösszegeket fordítottunk.
A kelenföldi sporttelep értékesítése kapcsán nehéz helyzetbe kerültünk, de a részvénytársaság garantálta a tömegsport továbbvitelét és esetleg sportpályák bérlését is.
Sajnos az egészség- és az önsegélyező pénztárba továbbra sem sikerült belépnünk, mert a gazdasági vezetés nem támogatja az ilyen irányú elképzeléseinket.
Szóval ilyen elvégzett munkák után készülünk a novemberi üzemi tanácsi választásokra, amely az előzőekben említettek szerint nehéz lesz, mert teljesen új tisztségviselői garnitúrát kell kialakítanunk.
Várjuk a gazdasági vezetők és minden dolgozó segítségét, hogy ezt a munkát sikeresen tudjuk elvégezni.

Polgár Tibor
elnök
az üzemi tanács nevében
(Forrás: "forró drót" újság 10. évf. 9.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...