< />
Szerző: L. E.
2009. július 8.

BESZ Hírek

JÓ REMÉNYEKKEL

Adódik a kérdés - a család hogyan viszonyul munkaidő-beosztásához?

- Négy fiam van, a két legidősebb, akik ikrek, most érettségiznek. Sorrendben a fiatalabb gyermekünk gimnazista, másodikos, a legkisebb az általános iskola negyedik osztályába jár. Műszakba járok 17 éve, ezt megszokta a család és én is, inkább akkor hiányoltak, amikor főiskolai tanulmányaim miatt gyakrabban kellett Egerbe utaznom. Földrajz-történelem tanári szakra járok, és már végzős vagyok az egri Esterházy Károly főiskolán.

- Ez meglehetősen távol áll szakmájához!
- Érdeklődési körömet elégítem ki, és még egy momentum: családomban többen élnek a tanári hivatásnak. Nem az a szándékom, hogy tanári pályára menjek, egyszerűen csak érdekel és kihívás számomra. S talán az sem mellékes, hogy hasznosítani tudom tudásomat gyermekeim tanulásánál…

- Mióta dolgozik a Budapesti Erőműnél, és mikortól vesz részt a munkavállalói érdekképviselet munkájában?
- Vegyipari technikumot végeztem és '91 óta dolgozom az erőműben. 2000-ben lettem szakszervezeti tag és rá két évvel, a nagy átszervezések idején szakszervezeti főbizalminak, egy éve pedig a héttagú üzemi tanácsnak tagjának választottak. Nálunk telephelyenként, illetve szervezeti egységenként van főbizalmi funkció, így a három erőműben 1-1 fő, míg a központban egy személy látja el ezt a tisztséget.

- Ön küldött volt már a korábbi VDSZSZ kongresszuson is, és most is bizalmát adta a tagság. Hogyan értékeli az elmúlt öt évet?
- Látok sikereket és olyan dolgokat, amik ugyan nem kudarcok voltak, de lehetett volna jobban, szervezettebben csinálni. A kongreszszus azért is van, hogy az eltelt időszak történéseiből okuljunk, a következtetéseket levonjuk, és még jobban felkészüljünk.

- Konkrétan mire gondol?
- Például az áramdíjkedvezménynél az elért eredményt jónak találom, a részletekben és magában a kommunikációban, az egész konfliktushelyzet részleteiben tapasztaltam problémákat. Nehéz volt elmondani a tagságnak, hogy áll a helyzet, mit is akarunk elérni. Úgy tudom, még most is vannak olyan problémák, melyeket orvosolni kellene.

- A VDSZSZ konföderációt váltott, meggyőző szavazati aránnyal. Mi a tagságuk véleménye?
- Azt látom, hogy azt kellene a tagság fejében egyértelműsíteni, hogy a szakszervezet nem politikai szervezet. Az aktuális, adott pártszimpátiát félre kellene tenni. A Ligát sokan jobboldali szervezetnek tekintik, szerintem teljesen alaptalanul. A konföderáció annak idején konfrontálódott az akkori kormánypárttal, a Fidesz- szel is. Úgy kell megítélni, ahogyan dolgozik, amilyen eredményeket elér…

- A Budapesti Erőműnél vannak-e kisebb-nagyobb konfliktusok, amit a szakszervezetnek kezelni kell?
- Vannak. Ezt megpróbáljuk kezelni, ha nem sikerül helyben, akkor a VDSZSZ tanácsát, segítségét szoktuk kérni. A cég például nem értette, miért szakszervezeti kérdés, hogy az egészségügyi törvény ellen szervezett VDSZSZ akcióban részt veszünk. Vagy említhetem a kollektív szerződést és a bérfejlesztést.

- Mit vár a kongresszustól?
- Jó reményekkel megyünk Várgesztesre, bízva abban, hogy megalapozzuk a következő öt év helyes irányvonalát és fejlődni fog a mozgalom.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...