< />
2008. augusztus 5.

AESTisza Hírek

A konyha nem csak a hölgyek területe

- a hölgyek szerencséjére, mert számos férfiember is akad, akik nem vetik meg a tűzhely körüli foglalatoskodást. Az ünnepek közeledtével is szívesen segítenek abban, hogy minél pompásabb és ízletesebb étkek kerüljenek a szépen terített asztalra.
Így van ezzel Balázs Mihály is, aki 1995 óta az AES Tisza Erőmű Kft. munkavállalója, raktáros, anyagbeszerző. Feladata sokrétű, hiszen a pár évvel ezelőtti 54 főből hárman maradtak, akik elvégzik a napi feladatokat. A széles körű tevékenység mellett azért marad még idő hódolni a főzés tudományának, igaz, egyre kevesebb. De ettől függetlenül nem tartja egyáltalán kivételesnek, hogy saját maga készítse el a kedvelt ételt.

- Évek óta szeretek horgászni és kezdetben a horgásztársak kedveltették meg velem a főzést. Sajószögeden lakom, ahol három halastó is található, de én inkább a tiszai halakat szeretem. Nagy különbség van a tavi és folyami halak között is. Baráti összejöveteleken és utazásaim során figyelgettem, melyik összetevőből mennyit tesznek a halpaprikásba, ugyanis ez a leginkább kedvelt specialitásom. Úgy gondolom logikus, ha én készítem el abból a halból, amit magam fogtam.

- A főzés megszeretéséhez az is hozzájárult, hogy már kezdetben is finomra sikerült a halászlé?
- Természetesen. Eddig még megették, amit készítettem! Személy szerint pikánsan szeretem, de a gyerekek miatt otthon nem főzöm úgy. Leginkább harcsa és a süllő a kedvelt fajta házunk táján. Az egész család kérésére fogok a munkához és remek érzés látni, hogy ízlik mindenkinek a főztöm.

- Csak otthon készül halászlé?
- Nem feltétlenül, a baráti és rokoni összejöveteleken is rendszeresen hozzájárulok az elkészítéséhez. De a halászlé mellett a kedvencem még a tárkonyos, ecetes leves, amit még a nagyszülők is rendszeresen főztek, igaz szív és nyelv hozzáadásával. Ezt az ételt még egy étteremben kóstoltam meg régebben és akkor kezdtem kitalálgatni, milyen összetevőből mennyi kell bele. A családom nem kedveli a belsőségeket, ezért én füstölt tarjával készítem el.

- Ünnepekkor hogyan zajlik a "szereposztás” a konyhában?
- Karácsony estéjén is mint mindig, a halászlét én készítem el, a többi fogást pedig a feleségem, de a gyerekek is mindig segítenek.


Kiss Rudolf villanyszerelőként dolgozik az AES Tisza Erőmű Kft.-nél már 1989 szeptemberétől, szintén a főzni szerető férfiak közé tartozik.

- Miért népszerűbbek világszerte a férfi szakácsok?
- Talán mert a hölgyek így csak a pompás ízekre emlékeznek vissza, nem magára a főzés menetére. De én ezt a tevékenységet csak hobbi szinten űzöm, leginkább otthon, de az egész család és főleg a feleségem örömére. Egyébként a titkos fortélyokat is tőle tanultam, leginkább így alakult ki a főzés szeretete. Sütni nem szoktam.

- Mik a favorizált ételek és mely alkalmakkor készülnek el?
- Ha időm engedi, hétvégenként családi körben. A pörköltfélék és a halászlé a specialitásom, ezek elkészítését sokszor csak saját feladatomnak tekintem. Két fiam, Krisztián és Viktor is már érdeklődve figyelnek, a nagyobbik szívesen is segít, igaz még csak az egyszerűbb feladatokat bízom rá. De remélhetőleg később sem ódzkodnak majd attól, hogy bejöjjenek a konyhába és önállóan készítsenek el valamit. A családi munkamegosztás nagyon fontos számunkra.

E. L.
(Forrás: "forró drót" újság 11. évf. 12.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...