< />
2011. december 2.

VIRUSZ Portré

Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete – Károly Imre

– Egész fiatal korom óta igényeltem, hogy emberek között legyek, emberekkel foglalkozzak.

Már az iskolában is. Csendes voltam, halk hangú, de ez a közeg nekem mindig kellett. Az vezetett előre, hogy valakikért dolgoztam. Lehet, hogy túl messzire megyek, de már kisdobosként is sok feladattal megbíztak. Számítottak rám, becsülettel végeztem a dolgomat és tudtam, éreztem, igenis jó a közösségért dolgozni. Szerettem társaimat képviselni, értük kiállni. Főiskolai éveim alatt ez nem volt domináns, ott sok hasonló mentalitású diák volt, de amikor 1974-ben első munkahelyemre, az OVIThoz kerültem, ott újból magába szippantott a munkahelyi kollektíva. Elkezdtem az ifjúsági szervezetben és a szakszervezetben dolgozni.

Az OVIT-nál igen mozgalmas élet volt. Klubvezetőként is bedobtak a mélyvízbe, szerveztem a fiatalok munkaidőn kívüli szórakozását. Mindig volt egy külső igény és egy belső késztetés. Kiváló csapat volt, szívesen csináltam. 1990-ben a vezérigazgató megbízott az OVIT Híradó felelős szerkesztő feladatainak ellátásával is, és a lapban a Társaságot közvetlenül érintő hírek mellett megjelentettük a munkahelyi közösségeket, az embereket, akiknek gondjaik és örömeik vannak.

Bekerültem az üzemi tanácsba, választóim ismertek, bíztak bennem üt.-tagként, és elnökként is. Közvetlen munkatársam, főnököm volt, az OVIT Szakszervezet

elnöke, tőle sok információt, segítséget kaptam munkámhoz. Ma már nem is tudnék úgy meglenni, hogy ne kelljen valamit a munka mellett dolgozni.

A TSO-val kapcsolatos átszervezés során a MAVIR ZRt.-hez kerültem és röviddel utána, 2006 márciusában

megválasztottak az üzemi tanács elnökévé. Az üzemi tanács munkájában való részvétel önként vállalt munka, melynek végzésére a munkavállalók hatalmaztak

fel szavazatukkal. Az átszervezés során az OVIT közel 500 fős üzemviteli igazgatósága egy az egyben átkerült a MAVIR-hoz, így a választók döntő többsége azokból került ki, akik korábbról ismertek minket. Természetesen voltak a többi területről is akik bíztak bennünk, abban, hogy olyan szervezetet fogunk megalapítani, mely sikerre viszi ezt a

fajta tevékenységet. A TSO-val a kör hirtelen kitágult, Debrecentől Söjtörig kell a feladatokat ellátni. Remélem,

hogy ma már meggyőződésből és nem csak megelőlegezett bizalomból hisznek bennünk.

A cég folyamatos fejlesztésben, fejlődésben van.

Ugyanakkor az üzemviteli szervezet fejlesztés már az OVIT-nál megkezdett programja alapján, az alállomások távkezeltté válásával jelentős létszámcsökkenés is bekövetkezett.

Nehéz helyzet. A technika kiszorítja az emberi erőt, és ez ellen sem a szakszervezet, sem az üzemi tanács tenni nem tud.

Az egyhangú döntésekhez létre kell hozni a szervezetet, melyet például a VÜTFO nem pótolhat, már összetétele miatt sem, hiszen az a teljes iparági ÜT-ket reprezentálja. Ez a fórum hasznos, de csak konzultációra ad lehetőséget.

Megbeszéljük problémáinkat, kitűzünk közösen feladatokat, de arra, hogy döntéseket hozzunk a cégcsoport menedzsmentje mellett partnerként, arra nem megfelelő.

Biztonságtechnika vonatkozásában az üzemvitel a legveszélyesebb területe a cégnek, ennek ellenére éves szinten mindössze 1-2 baleset történik, ezek között is a közlekedéssel, rossz lépéssel - például bokaficam - kapcsolatos

dolgok a jellemzőek. A munkavállalók jól képzettek, évek óta MEBIR rendszerben (Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer) dolgoznak, a munkafolyamatok le vannak szabályozva, mindenki ismeri

saját feladatát. A környezetvédelmi teendőket is korszerű módon, környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) keretében végezzük. A környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok szabályozása eljárási-, és munkautasítások keretében történik.

A munkavállalók sokszor tudják, mennyit dolgoztunk egy-egy eredményért és szavak nélkül tudatják velünk, örülnek neki, de vegyes a kép. Tökéleteset a mai világban nem lehet alkotni. Látom az eredményt és az nekem már megfelelő.

Nem számítok arra, hogy személyesen köszönetet mondjanak, annál is inkább, mert nem egyszemélyes az üzemi tanács és a szakszervezet sem. Együtt erősebbek vagyunk!

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...