< />
2009. július 9.

VIRUSZ Hírek

A második román-magyar villamosenergia-kapcsolat: átadták a Békéscsaba - Országhatár 400 kV-os új távvezeték-szakaszt

A kor követelményeinek megfelelő készülékek, berendezések és építési technológiák alkalmazásával, valamint a környezetvédelmi elvárások szem előtt tartásával a kitűzött határidőn és a jóváhagyott költségkereten belül valósult meg a projekt a magyar oldalon.
Magyarország elektromos hálózata nemcsak saját területének integrált energiaellátásáért felelős, hanem a térség hálózatainak összeköttetése is kiemelt feladatként szerepel a MAVIR ZRt. hálózatkezelési feladatai között.
A magyar-román tárgyalások eredményeként 2005-ben került aláírásra az a "Létesítési Szerződés", amelyben a felek Békéscsaba alállomás, román oldalon pedig Nadab (Arad megyében, Kisjenő közelében található település) új kapcsoló-alállomás (Nagyvárad és Arad irányú kapcsolatokkal) közötti összeköttetés létesítésében állapodtak meg.
Az új 400 kV-os összeköttetés létesítésével kapcsolatos feladatok a "Békéscsaba-Ország-határ 400 kV-os Projekt" keretében kerültek meghatározásra, amelyre mintegy 4,2 Mrd Ft beruházási volument tervezett a MAVIR. Az összeköttetés megvalósítására vonatkozó előkészítő munkálatokat, terveket és tanulmányokat, valamint az építési munkákat az Európai Unió a TEN-E (Trans European Networks - Energy) program keretében támogatta.
A projekt megvalósítása Magyarországon két, egymással szorosan összefüggő részfeladat összehangolt megvalósítását igényelte.
1.) Békéscsaba-Országhatár 400 kV-os távvezeték megépítése
A mintegy 38,8 km hosszú távvezeték duplex felületvédelemmel rendelkező, kétrendszerű, úgynevezett "FENYŐ" típusú oszlopokkal került megtervezésre és megépítésre. A távvezeték alkotóelemei versenytárgyalás útján kerültek beszerzésre, a kivitelezést az MVM társaságcsoporthoz tartozó OVIT ZRt. végezte. A sodronyt az S.C. Iproeb, a szigetelőláncokat pedig az FCI Furukawa szállította.
2.) Békéscsaba 400/120 kV-os alállomás bővítése
Az alállomás bővítéséhez szükséges primer készülékeket a MAVIR ZRt. közbeszerzési versenytárgyalások útján szerezte be, a kivitelezést az OVIT ZRt. végezte. A megszakítókat és szakaszolókat, valamint a túlfeszültség-korlátozókat az ABB Kft., az áramváltókat a Trench, a kombinált mérőváltókat pedig a Koncar szállította.
Mindkét részfeladat megvalósítása úgy történt, hogy az lehetőséget biztosítson a további bővítésre, egy harmadik román irányú 400 kV-os összeköttetés kialakítására is.
A hazai ellátásbiztonságon túl a távvezeték létesítésének további előnye, hogy az erősíti az európai villamosenergia-rendszeren (UCTE) belüli hálózati kapcsolatokat. A Békéscsaba-Országhatár(-Nadab)-Arad 400 kV-os projekt megvalósítása révén létrejön a második magyar-román irányú 400 kV-os kapcsolat, amely a térség ellátásbiztonságának növelésén túlmenően európai szinten is fokozza a rendszerbiztonságot.
Az átadás során Tari Gábor, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója elmondta: "A projekt megvalósítása során elért eredmények között feltétlenül említést érdemel, hogy az alállomás üzemelése - vagyis a fogyasztók ellátása - a rekonstrukció teljes időtartama alatt folyamatos és zavarmentes volt. Ebben jelentős szerepe volt a kivitelezési munkálatokat fővállalkozóként végző OVIT ZRt. nagy tapasztalatának és szakértelmének, valamint a műszaki ellenőri tevékenységet ellátó MVM ERBE Zrt. mérnökirodai támogatásának és a helyszíni személyzet pontos és gondos munkájának is."

Budapest, 2008. december 10.

(SAJTÓKÖZLEMÉNY, MAVIR KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY)
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...