< />
2011. február 12.

VIMFÓ Portré

VIMFÓ képviselő - Orova Piroska

Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma - Orova Piroska

Orova Piroska minőségirányítással foglalkozik az Oroszlányi Erőműben, emellett a helyi munkavédelmi bizottság elnöki feladatait is végzi. A bizalmat kiérdemelte a munkahelyen a kollégáktól, szívesen segít áthidalni a nehézségeket és ad tanácsot a munkahelyi érdekvédelem és munkavédelem terén. Munkájához erőt és kitartást szabadidejéből merít: A tatabányai kertes házban mindig van tennivaló, de a kert meghálálja a gondoskodást. Emellett Piroska a Bárdos Lajos Vegyeskórus tagja, mely fesztivál minősítéssel is rendelkezik. Sokszor és nagy lelkesedéssel vesznek részt különböző rendezvényeken, legutóbb idén augusztusban a Pécs- Európa Kulturális Fővárosa keretében léptek fel a város Cantard programján.



Orova Piroska Tatán született, itt végezte el általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait, majd 1983-ban kapott diplomát, mint villamos mérnök a Leningrádi (ma Szentpétervár) Elektrotechnikai Egyetemen.

-Milyen volt hallgatónak lenni külföldön, hogyan került ebbe az intézménybe?

-A középiskolában lehetett jelentkezni, én az 1970-es évek végén döntöttem úgy, hogy megpróbálom. Akkoriban nem csak fél évre kerültünk határon kívülre, hanem a pályázók az egész képzést ott végezhették el. Természetesen nem választhattunk bármilyen célországot, ám az általam látogatott egyetem az egyik legjobbnak számított az elektrotechnikai képzés terén. Anyanyelvű tanárom volt, még jelenleg is jól beszélek oroszul, ezért gyakori, hogy a munkahelyemen tolmácsként is vállalok feladatokat.

-Hogyan került kapcsolatba a munkavédelmi fórummal?

-1983 óta a villamos energia iparban dolgozom. Először a tatabányai erőműben dolgoztam villamos mérnökként, majd főenergetikusként. 1999 óta az oroszlányi erőműben minőségirányítással foglalkozom, jelenleg az integrált irányítási rendszer működtetésével. A Vértesi Erőműben az integrált irányítási rendszerünk része a minőségirányítási, a munkahelyi egészségvédelem- és biztonságirányítási, valamint a környezetközpontú irányítási rendszer. Munkavédelmi képviselői választás volt 2009 elején és a kollégák is érdeklődtek, elvállalnám-e a feladatot. Igent mondtam, majd 2010 októberében pedig a Munkavédelmi bizottság tagjai elnöknek választottak. Tagja vagyok a társaság Paritásos munkavédelmi testületének is, melyben jelenleg betöltöm az elnöki funkciót is.

-Mi a jelentősége a VIMFÓ-nak, hatékonyan tölti be a szerepét?

-Szerencsére egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki és tevékenységének itthon is, de még mindig lehet javítani és előrébb lépni a fórum munkáját és elismertségét tekintve. Gondolok itt arra, hogy Nyugat-Európában nagyobb figyelem irányul a munkavédelemre és az ezzel foglalkozó szakértőkre, illetve jobban igénybe veszik ajánlásaikat. A munkáltatók is tisztában vannak azzal, hogy a biztonsággal való nem foglalkozás nem költséghatékonyság, hiszen az ebből kifolyó sérülések és balesetek sokkal nagyobb anyagi áldozatot követelnek. Ezen kívül a munkavállalók részéről is fontos, olyan munkahelyen dolgozzanak, ahol nem kell tartani a sérülésektől. Egyelőre sajnos olyan feladatokat is magára kell vállalnia a fórumnak, ami nem az ő tevékenységi köre kellene legyen, ám ebből is inkább a tapasztalatok levonása az előny, amit a képviselők felhasználhatnak a továbbiakban. A VIMFÓ országos szintű szervezet, együttműködik az érdekvédelemmel és jó dolognak tartom, hogy nem csak egy vállalkozás, cég elszeparált szakmai szervezete, hanem a paritásos működésben összefogja azokat a cégeket is, melyek már privatizálásra kerültek. Pontosabban ez a felépítés azt jelenti, a munkáltatói és munkavállalói küldöttek folyamatosan és szorosabb kapcsolatban vannak egymással, ezáltal sokkal hatékonyabbá vált a fórum 2009-től kezdődően. Mindenesetre mindig azon vagyunk, hogy a biztonság alapvető feltételei megvalósuljanak minden energiaipari munkahelyen.

-Önnek mi a feladata, mint koordinátor?

-Rendszeresen tájékoztatom a képviselőket, mikor tartunk fórumot, ahol megtárgyaljuk a feladatokat. Jelenleg a munkavédelmi szabályzattal kapcsolatos változtatások áttekintése folyik, számos pontot aktualizálni szükséges. A munkavédelmi konferenciákon és képzéseken rendszeresen részt veszek, legutóbb Pécsen jegyzőkönyvvezető is voltam. Ezek a programok minden résztvevő számára hasznosak: Nagyon sok információt kaptam például az egyik, munkahelyi stresszről szóló előadásból.

-Mire kell odafigyelniük napjainkban leginkább a munkahelyeken?

-Sajnálatos módon miként a biztonságos feltételek kiszélesednek és egyre inkább általánossá válnak a munkavédelmi előírások betartására tett erőfeszítések, újabb problémával kell szembenéznünk. Ez pedig a stressz, mely minden nap éri a munkavállalókat, ami a mindennapi életét, a családját, az egészségét is befolyásolja. Sajnos a Vértesi Erőmű Zrt.-nél az utóbbi években lezajlott történések nem a dolgozók hibájából történtek, mégis ők azok, akik elszenvedik a károkat folyamatosan. Rendkívüli mértékben kihat ez lelkiállapotukra is, nagy erőfeszítés kell ahhoz, hogy feszültség nélkül tudjanak koncentrálni napi feladataikra. A bizonytalan állapot, mely az erőművet jellemzi, a munkahatékonyságot rontja: Át kell tekintenie a munkavédelemnek azokat az alternatívákat, amiket megtehet, meg kell tennie a dolgozókért, egészségük és kielégítő élethelyzetük megtartásáért. Tudjuk azt is, a cég menedzsmentjén nagyon sok múlik, az ő segítő hozzáállásuk sokat segíthet az egész vállalaton. Minden találkozásunkkor elmondjuk, nagyon sokat jelent, ha megfelelő tájékoztatás és kommunikáció irányul a dolgozók felé. Még ha a helyi vezetők sem tudnak a jövőről pontos képet nyújtani, de mindenképpen több információ birtokában vannak, melyet meg kellene osztaniuk az itteniekkel, sokkal könnyebb lenne feldolgozni a történéseket.

A biztonságos munkahely megteremtése az első kitűzött feladata a VIMFÓ-nak, de nem ez az egyetlen. A technológia fejlődésével az iparágakban, a felfokozott életritmus és munkatempó mindig újabb kihívásokat és feladatokat ad a munkavédelemnek. Mi képviselők minden tőlünk telhetőt megteszünk a munkavállalók fizikai és lelki biztonságáért, egészségéért a továbbiakban is.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...