< />
2014. január 17.

VIMFÓ Naptár

VIII. VIMFÓ Szeged Emlékeztető

2024. április 24 – A VIMFÓ 2012. november 8. szeptember 0.

A fórumot Szabó Béla, a VIMFÓ elnöke nyitotta meg. Köszöntötte a résztvevőket, megköszönte az EDF DÉMÁSZ meghívását, a szervezésben résztvevők munkáját. Tájékoztatást adott az elmúlt időszakban a Fórumot érintő eseményekről. A Fórum korábbi vállalásának megfelelően elkészítette az ágazat munkavédelmi helyzet értékelését támogató kérdőívet és a munkabaleseti statisztika elkészítéséhez szükséges adatlapot. A szeptember 31-ig megadott határidőig sajnos kevés munkáltatótól érkeztek vissza a dokumentumok.

Koczka Jánosné koordinátor külön köszönetet mondott Kovács Jánosnak a házigazda szerepért, az EDF DÉMÁSZ vezetőinek a szponzorálásért, majd tájékoztatta a jelen lévőket a szálloda rendjéről és a programhoz kapcsolódó szabadidő eltöltéséről.

Korponai István, a DÉMÁSZ Primavill Kft. ügyvezetője a társaságcsoport képviseletében tartalmas előadásban mutatta be a munkavédelem fejlődését a társaságcsoportban. A társaságcsoport, az energiapiac meghatározó vállalataként nem csak hazánkban működik, hanem az egész világon. Korponai István a MEBIR 2004. évi bevezetésétől kezdve bemutatta a munkavédelmi helyzet javítására tett intézkedéseket, az elért eredményeket. A munkavédelmi akcióterv része a vezetők teljesítményértékelésébe beépített munkavédelmi és egészségvédelmi szempontok, az oktatás és kommunikáció fejlesztésére vonatkozó intézkedések, az együttműködés erősítése. A folyamat a baleseti adatok javulását eredményezte. Jelenleg is kihívás a munkavállalók általános egészségi állapotának javítása, ennek érdekében egészségtervet vezettek be. Az OSHA-héten az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség kampányához csatlakozva, minden dolgozót bevonva dolgoznak a kockázatok megelőzéséért. Ennek egyik eleme a Napo-filmek bevezetése az oktatásba és az interaktív kommunikáció gyakorlata. A napi biztonsági üzenetek is a tudatosság fokozására szolgálnak, melyet több információs csatornán keresztül juttatnak el a munkavállalókhoz.

Braun Miksa, a DÉMÁSZ Partner Kft. üzemeltetési főmérnöke a munkabiztonság növeléséről tartotta előadását. A balesetek látható okai mögött megbújó okok megszűntetésére, csökkentésére hoztak intézkedéseket. A munkabiztonság növelésének alappillérei a szabályok, folyamatok, eszközök, oktatások és gyakorlat javítása, valamint az emberi tényezők figyelembe vétele. Az emberi tényezők megismerése vezetői feladat, melyet beszélgetésekkel és a Hogan tesztek alkalmazásával biztosítanak. A teszt egyéni eredményei fejlesztési irányt adnak, továbbá a szakterületi vezetőnek lehetőséget adnak a munkakörhöz tartozó feljogosításra. Az oktatás helyett tanítás elv megerősíti a felelősségtudatot. A szabályok folyamatos oktatásával a szakmai ismereteket frissítik. A munkairányítók fejlesztése interaktív kommunikációval valósul meg.

Vincze Gyula, az EDF DÉMÁSZ munka- és egészségvédelmi csoportvezetője az EDF DÉMÁSZ Társaságcsoportban történt baleseteket ismertette. A munkabalesetek tanulságait levonva megállapítható, hogy a munkavégzés során az előírásokat figyelmen kívül hagyták a munkavállalók, növelve a baleseti kockázatokat. Kiemelte azoknak a szabályoknak a betartását, amikor két személy végzi a munkát. Az egymás iránti felelősség tudatosítása fokozottan érvényes. A balesetek kiváltó okait elemezve, olyan intézkedéseket hoztak, melyek a veszélyek elkerülését tudatosítják, de bevezették a váratlan vezetői ellenőrzések alkalmazását is.

Szajkó István a MOL Nyrt. Központi Munkavédelmi Bizottság elnöke a csoport szintű munkavédelmi érdekképviselet bemutatása során utalt a külföldi partnerek jelen létéből adódó nehézségekre. Az elért eredmények hosszas munkafolyamat során születtek. Kiemelte, hogy a munkavédelmi képviselők a munkavállalók érdekeit képviselik, ezzel párhuzamosan, támogatják a munkáltatónak a szabályok betartására tett intézkedéseit és költség takarékos megoldásait.

Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnökhelyettese elismerően nyilatkozott a VIMFÓ tevékenységéről. Azzal, hogy a szakszervezetek jogosultságai jelentősen csökkentek a munkavédelem vonatkozásában, felértékelődik a munkavédelmi képviselők szerepe. Az európai uniós gyakorlatban a kollektív szerződésekben munkavédelmi kérdéseket is tárgyalnak. A VÁPB munkavállalói oldala támogatja, hogy a munkavállaló ugyanolyan helyzetben maradjon, továbbá legyen egy munkavédelmi csoportja is. Tájékoztatást adott az EVDSZ november 27-ére tervezett rendkívüli kongresszusáról, melynek része a VIMFÓ tevékenységéről szóló beszámoló is.

A munkavédelmi érdekképviseleti tevékenység során felmerült kérdésekről szóló szakmai konzultációt Kovács János vezette. Az iparág legtöbb tagvállalatánál 2012-ben munkavédelmi képviselő választás történik. Erről és az általános munkavédelmi helyzetről adtak tájékoztatást a jelen lévő képviselők meghatározott tematika szerint. A munkabiztonsággal kapcsolatos tudatosság fokozása általános tendencia a munkáltatóknál.

Mártonffy András, az Edukátor Oktató és Szolgáltató Bt. ügyvezetője a tárgyalás alapkérdéseiként a technikák és érzelmek összefüggéseit mutatta be. Ismertette a tárgyalásra felkészülés lépéseit, a tárgyaláson való eredményes részvétel információit, a testbeszéd, a stressz gátló hatásait, a negatív érzelmek jeleit.

Vargáné Stöckler Ágnes, az MVM Biztonsági Igazgatóság főmunkatársa tájékoztatta a részvevőket az MVM csoportban tartott munkavédelmi konferenciáról. Az MVM elnök-vezérigazgatója nagyon fontosnak tartja a munkavédelmet, melyet az intézkedések is tükröznek. Elismeréssel szólt arról, hogy a munkavédelmi képviselők mennyire felelősen gondolkodnak.

Bella Elek, a VIMFÓ társelnöke a baleseti statisztikák adatszolgáltatással kapcsolatban elmondta, hogy kevés adat érkezett be. Annak ellenére, hogy korábban a munkáltatói oldal támogatásáról biztosította az adatszolgáltatást. Véleménye szerint azoknál a munkáltatóknál, ahol működik paritásos munkavédelmi testület, ott jó a munkavédelmi helyzet. Az ELMÜ munkavédelmével kapcsolatban elmondta, hogy az ELMÜ megköveteli az alvállalkozóktól, hogy ugyanolyan feltételeknek feleljenek meg, mint a saját munkavállalóik. A munkavédelmi képviselők célja a balesetmentes munkavégzés megvalósulása. A munkavédelmi oktatás része a szakemberek által tartott pszichoszociális kockázatok oktatása is. A vezetők értékelésénél a munka baleseteket súlyozottan veszik figyelembe. Sikeresen szervezik meg az ELMÜ-ÉMÁSZ biztonsági napot, melyen a munkavállalók család tagjai is részt vesznek.

Szabó Béla a Fórum programjának összefoglalójában kiemelte, hogy azok az információk és tudás anyag, melyet a munkavédelmi képviselők az előadások és konzultációk során megszereznek, csak úgy válnak hasznossá, ha a munkahelyeken is hasznosulnak. A Fórum tagjai adják tovább az itt szerzett tapasztalatokat. Még egyszer megköszönte az EDF DÉMÁSZ vendéglátását, a tagok aktivitását.


Szeged 2012. november 8-9.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...