< />
2014. január 17.

VIMFÓ Naptár

IX. VIMFÓ Paks Emlékeztető

2024. április 23 – A Villamosenergia. 10.

A Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma tisztújító közgyűlését tartotta IX. fórumán

A fórumot Szabó Béla, a VIMFÓ elnöke nyitotta meg. Köszöntötte a résztvevőket, a Főcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselőkért képviselőjét, ismertette a fórum programját. Megköszönte a szervezésben résztvevők munkáját.

Szabó Béla, VIMFÓ elnök elmondta, hogy a jelenlegi Fórum fő témája az új vezetőség megválasztása, a működési szabályok módosítása.

Volent Gábor, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Biztonsági igazgatóságának vezetője a Paksi Atomerőmű jelene és jövője című előadásának bevezetőjében kiemelte, hogy a munkavédelmet csak a munkáltató és a munkavállalók együttesen tudják eredményesen megvalósítani. A menedzsment úgy gondolja, hogy a munkavédelem az általános biztonság jelentős szelete, ahol az emberi tényező is szerepet kap. Előadásában ismertette az atomerőmű eddigi tevékenysége során végrehajtott főbb biztonságnövelő intézkedéseket. A biztonság két érzékeny kérdése a radioaktív hulladékok kezelése, valamint azok végleges elhelyezése. Ezen feladatok biztonságos megoldása eredményezi a mintegy 70 %-os lakossági elfogadottságot. Az 1991 óta folyamatos biztonsági értékelések alapján megtett intézkedések következtében a Paksi Atomerőmű védettsége jó. A társaság jövőjét megalapozza a blokkok üzemidő hosszabbítása, illetve új blokkok építése.

Csordás Jenő, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Munka- és tűzvédelmi osztályának vezetője ismertette az erőmű munkabaleseti helyzetét. A legtöbb baleset az ellenőrzött zónán kívül történik. Az atomerőművek biztonsága három jelentős esemény következtében került a figyelem fókuszába, az amerikai Three Miles Island-i, a csernobili és a fukusimai események vezettek a biztonsági előírások szigorításához, melyeknek megfelel az erőmű. A biztonságnak szerves része a munkabiztonság.

Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnökhelyettese előadásában ismertette a szakszervezetek aktuális feladatait, egyebek között a kormányzati lépések következtében az ágazatban jelentkező anyagi terheket, a bértárgyalások eredménytelenségét, amely tüntetéshez vezetett, valamint a szakszervezeteket sújtó bevételcsökkenést. A LIGA munkavédelmi konferenciáján beszámolt a VIMFÓ elmúlt 4 éves tevékenységéről. A szakszervezetben is választások lesznek ezévben, ezután új struktúrában fognak működni.

Dr. Ried József, sport- és munka szakpszichológus előadásában a pszichoszociális tényezők felméréséről, annak módszereiről tájékoztatta a résztvevőket.

Koczka Jánosné levezetésével megtörtént a VIMFÓ elnökségének megválasztása. A módosított ügyrendnek megfelelően elnököt és három elnök-helyettest választott meg a szavazati joggal rendelkező tagság. Az elnökség tagjai a nagyobb társaságokat, társaság-csoportokat képviselik. Egyhangú szavazás alapján elnök Kovács János (EDF DÉMÁSZ), elnök-helyettesek: Bella Elek (ELMÜ-ÉMÁSZ), Horváth András (E-ON DÉDÁSZ), Leipniker László (MVM OVIT).

Szabó Béla jó munkát, sok sikert kívánt a megválasztott elnöknek. Ő továbbra is részt vesz a Fórum munkájában.

Meyer Helga, az EVDSZ kommunikációval megbízott munkatársa gratulált a megválasztott tisztségviselőknek. Közreműködésével a Forródrót és az EVDSZ honlap is tájékoztatást ad a Fórum működéséről.

Kovács János megköszönte a választók bizalmát. Az elmúlt években is jól együtt dolgoztak a Fórum vezetésével. A jövőben is aktív együttműködést vár a Fórum résztvevőitől. Jó módszernek tartja, ha nem csak a problémát, hanem a megoldási javaslatot szállítjuk. Csak a munkáltatóval együttműködve lehet megoldani a problémákat.

Bella Elek beszámolt a balesetekről szóló kérdőíves felmérésről. A felmérés célja, hogy ne elszigetelten, hanem átfogóan lássuk, milyen a munkavállalók helyzete. A felméréshez a munkáltatók nem szívesen szolgáltattak adatot, több jogi akadályt kellett leküzdeni. Végül 5 nagy cégcsoport 6129 munkavállalóját érintően érkeztek be adatok. Az adatok alapján ágazati baleset nem sok volt, sok a végtagsérülés, továbbá a munkába közlekedés, gépjárműves közlekedés során történt baleset. Továbbiakban évente, közvetlenül a munkáltatót megkeresve kérnek adatokat. A tanulságos balesetek ismertetése fontos része az oktatásnak.

Kovács János vezetésével kialakult beszélgetésben a résztvevők ismertették a munkahelyükön kialakult jó gyakorlatot, illetve a fennálló problémákat. Ahol például jutalmazzák a kvázi-balesetek bejelentőit, ott jelentősen nő a bejelentések száma, ezzel az intézkedések is. A baleset kivizsgálásba legtöbb munkahelyen nem vonják be a munkavédelmi képviselőket.

Lőrincz László, a PADOSZ elnöke a VÜTFÓ munkájáról, az MVM Vállalatcsoport-szintű Üzemi Tanács (VÜT) megalakulásáról tájékoztatta a résztvevőket. A VÜTFÓ és a VIMFÓ továbbra is tartja a kapcsolatot.

Borhidi Gábor, Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldal ügyvivője az országos érdekegyeztetés, valamint a Munkavédelmi Bizottság feladatait ismertette. Az országos statisztikák alapján folyamatosan csökken a halálos balesetek száma. A munkavédelem felügyeletében sok a változás. A munkavédelmi felügyelők a kormányhivatalhoz telepítve működnek, az OMMF továbbképzéssel foglalkozik. Az országos Munkavédelmi Bizottság elveszítette legfontosabb jogkörét a jogszabályok előzetes felülvizsgálatára, jelenleg csak jogszabály koncepciókról mondanak véleményt. Megemlékezett a munkabalesetben elhunytakról. Kormányhatározat nyilvánítja április 28-t a munkabalesetben elhunytak emléknapjává.

Kovács János összefoglalóan megállapította, hogy a Paksi Atomerőmű lehetőséget adott megismerni a munkáját, támogatták a rendezvényt. Kérte Szabó Bélát, hogy tolmácsolja a köszönetünket.

A vendéglátó Paksi Atomerőműben az Atomenergetikai Múzeumban tettünk látogatást. Az élvezetes tárlatvezetés mellett megismerkedtünk az erőmű történetével. A tárgyi emlékek végigkísérik az eseményeket az építéstől napjainkig.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...