< />
2017. május 23.

VIMFÓ Hírek

XVII. VIMFÓ

2017. május 4-5-én tartotta XVII. Fórumát a VIMFÓ az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával. A fórum programja Az egészséges és biztonságos munkavégzés a villamosenergia-ipari ágazatban, valamint a munkavállalói érdekképviselet aktuális kérdései alapján került összeállításra.

A résztvevők egyperces néma csenddel adóztak a munkabalesetben elhunytak, valamint megrokkantak emlékének.

A program első részében a Paksi Atomerőmű munkavédelmi tevékenységét ismertette a munkáltatói és a munkavédelmi oldal képviselője. Majkut Milán, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. munka és tűzvédelmi osztályvezetője a tevékenység bemutatása során kiemelte az állványok, pódiumok ellenőrzését. Mivel a mintegy 4500 munkavállaló ⅔-a képernyős munkahelyen dolgozik, mely hosszú távon okozhat problémát, ezért foglalkoznak a képernyős munkahelyek ergonómiájával. A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatáshoz az esetkocsit az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztosítja, melynek állandó állomáshelye a társaság székhelyén lévő tűzoltó laktanya. Az üzem területén a foglalkozás-egészségügyi szolgálat közreműködésével 23 helyre került kihelyezésre defibrillátor. Több munkavédelmi kiadványuk van, például Az ördög nem alszik című könyv, videók a munkavédelemről és a képernyős munkahelyek ergonómiájáról, valamint plakátok. Az erőműben rendszeres vizsgálatot tart a WANO és a NAÜ OSART. A munkabalesetek nagy része közlekedéssel összefüggő elcsúszás, megcsúszás, mely megelőzésére csúszásgátló szalagokat helyeztek el, például a lépcsőkön, hágcsókon. Szabó Béla, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Munkavédelmi Bizottságának elnöke beszámolt a 13 fős bizottság működéséről. A bizottság feladatainak végzését a munkáltatóval kötött együttműködési megállapodás támogatja. Fontosnak tartja a munkavállalók munkavédelemmel kapcsolatos szemlélet váltását. Ennek közvetítésében jelentős feladat hárul a középvezetőkre és a munkavédelmi képviselőkre. Tudomásul kell venni, hogy a munkavédelmi szemlék a biztonságos munkavégzést és az egészség megőrzését szolgálják. 2017-ben ismét megrendezésre kerül, immár hetedik alkalommal az „Együtt az egészségért és munkabiztonságért” c. munkavédelmi nap.
A program második napján a fórum résztvevői látogatást tettek a Paksi Atomerőműben. A Látogató Központban az interaktív, ember- és természetközpontú kiállítás az atomenergiát a hétköznapok világában helyezi el, könnyen értelmezhető, játékos panelek, ábrák és makettek segítségével. Ezután érdekes látogatást tettünk az atomerőmű üzemi területén, megtekintettük az egyik atomreaktort, turbogenerátor-egységet, ahol a gyakorlatban is tapasztalatokat szerezhettünk az elmondottakról.

A fórum lehetőséget nyújtott érdekes előadások keretében a szakmai fejlődésre is. Kettős Attila, a Zarges Kft. kereskedelmi vezetője a magasban történő munkavégzéshez használt professzionális létrákat és állványokat mutatta be. A különböző helyeken és magasságban alkalmazható biztonságos munkavégzéshez megfelelő létrákat és állványokat nem csak képeken, hanem a helyszínen is megtekintették a résztvevők. Hosszúné dr. Ágó Krisztina, a Tolna Megyei KH főosztályvezetője a munkavédelemmel kapcsolatos hatósági és tanácsadási tevékenységet mutatta be. Hatósági ellenőrzési tevékenységükre jellemző az intézkedési terv elrendelése és ellenőrzése, nem a bírság. Ez hatékonyabb eszköz a munkavédelmi szabálytalanságok megelőzésére. Az előző évben kiemelt feladatuk volt a fémfeldolgozók és a mezőgazdasági ellenőrzése. 2017 évben kiemelt feladat az építőipari kivitelezési tevékenység, a kereskedelem és a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek ellenőrzése. Az Együttműködés a munkahelyek biztonságáért program a partnerséget vállaló munkáltatók és a munkavédelmi, valamint a munkaügyi hatósági feladatokat ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium között jön létre, mely hozzájárul a foglalkoztatási kultúra értékeinek megőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez. Közös érdek, hogy a munkaerőpiac szereplői között bizalom és kölcsönös tisztelet alakuljon ki.

Kovács János, VIMFÓ elnök ismertette a VIMFÓ elnökségének beszámolóját az előző időszak tevékenységéről, ebben a rendezvényekről, a statisztikai adatgyűjtésekről, valamint ismertette a VIMFÓ 2017. évi munkatervét. A paksi rendezvényén a Fórum megtárgyalta és egyhangúlag elfogadta az Ajánlás a munkavédelmi képviselők választásához, valamint az Ajánlás a munkáltató és a munkavédelmi bizottság együttműködéséhez anyagot. Az utóbbi ajánlás tartalmazza például az éves 16 órás oktatást a képviselőknek, illetve a munkavédelmi technikusi végzettség munkáltatói támogatását.

Az elfogadott Ajánlás a munkavédelmi képviselők választásához itt olvasható

mellékletei: 1

2

Az elfogadott Ajánlás a munkáltató és a munkavédelmi bizottság együttműködéséhez itt olvasható

mellékletei: 1

2

3

A jó gyakorlatok megosztása során az egyes társaságok képviselői ismertették a társaságuk munkavédelmi helyzetét. Felvetődött a foglalkoztatás-egészségügyi szolgáltató, mint külső vállalkozó téma. Nagy vitát váltott ki a beszállítók minősítése témakör.

Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnöke az iparági érdekképviseleti kérdésekről adott tájékoztatást. A gazdaság makrogazdasági mutatóin keresztül vizsgálta a magyarországi foglalkoztatás helyzetét. Javultak a foglalkoztatási arányok, lemaradás mutatkozik a villamos-energiaipari munkavállalók jövedelmének %-os emelkedésében. A szakszervezet megállapodott a munkáltatókkal a 2017. évi tárgyalások témaköreiről. Megtörtént a VKSZ módosítása, amely még most is jobb a Munkatörvénykönyvnél. Megkötötték a 2017. évre vonatkozó bér- és szociális megállapodást, amely sok vitára adott okot. Ellentét van az állami és a külföldi tulajdonú cégek között.

A rendezvény zárásaként Kovács János, a Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma elnöksége nevében megköszönte a vendéglátó Atomerőműnek a támogatását, a XVII. VIMFÓ résztvevőinek, előadóinak és vendégeinek az aktivitását. Ezúttal is jó hangulatú rendezvényen vehettek részt a kiemelkedően nagy létszámú rendezvényen az iparág munkavédelmi képviselői. Élményekkel és jó tapasztalatokkal gazdagodva térhettünk haza a rendezvényről.

A Fórumon elhangzott előadások publikus anyaga és a fotók megtekinthetők a VIMFÓ honlapján: www.vd.hu/vimfo.
A soron következő XVIII. VIMFÓ időpontja 2017. november 9-10.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...