< />
2015. május 28.

VIMFÓ Hírek

XIII. Villamosenergia-ipari Képviselők Fóruma

A Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma 2015. április 21-22-én tartotta XIII. fórumát. A bikali Puchner-birtok adott otthont a rendezvénynek, amely az EVDSZ TÁMOP projektjéhez is kapcsolódott.

A VIMFÓ célja a villamosenergia-iparág munkáltatóinál működő munkavédelmi képviselők és munkavédelmi bizottságok szakmai fejlődésének támogatása a hatékonyabb érdekképviseleti és baleset megelőzési tevékenységeik megvalósításában, valamint az együttműködés erősítése a munkáltatók munkavédelmi szakembereivel az ágazat munkavédelmi helyzetének javítása érdekében.

Kovács János, a Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma elnöksége nevében köszöntötte a XIII. VIMFÓ résztvevőit és előadóit.
A VIMFÓ résztvevői egyperces néma csenddel tisztelegtek a munkahelyi balesetben megsérült vagy elhunyt munkavállalók emlékének a közelgő emléknap apropóján.
Kovács János, a VIMFÓ elnöke köszönetet mondott az EVDSZ támogatásáért, hogy a TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0025 projektje keretében került megrendezésre az április 22-i program. Továbbá megköszönte a tagságnak és a partnereknek a segítséget, amelyet a VIMFÓ Működési rendjében megfogalmazott célok és feladatok teljesítéséhez nyújtottak. Mindenkinek hasznos tanulást és jó kikapcsolódást kívánva megnyitotta a fórumot.

Kapás Zsolt, szakértő nagysikerű előadásában Ne görbítsd el, mert akkor nem kell kiegyenesítened címmel a kockázatértékeléssel, különösen a pszichoszociális kockázatokkal ismertette meg a hallgatókat. A munkavédelem arra keresi a választ, hogy az ember – gép – környezet kapcsolatában hogyan tudjuk megtalálni azt az egyensúlyt, amelyben az ember egészséges marad. Az embert érő megterheléseket és az igénybevételt kell egyensúlyban tartani. Az igénybe vehetőséget nagy mértékben befolyásolja az életmód. A rekreációval növelni lehet az igénybe vehetőséget. Fontos a munkavédelmet rendszerben végiggondolni, komplexen kezelni. A munkavédelmi képviselők működéséről célszerű olyan képet kialakítani, hogy a munkavédelmi képviselő akkor jelez, amikor szükséges. Az előadás olvasható itt

Mandrik István, OMB ügyvivő a munkavédelmi érdekegyeztetés aktuális kérdései között kitért a 2014. évben elvégzett munkavédelmi célvizsgálat eredményeire, a munkavédelem országos szervezetében történt változásokra. A kormányhivatalba integrálódott a munkaügyi központ, a munkavédelem, bányakapitányság és a környezetvédelem szervezete is. Tájékoztatta a hallgatóságot a felső szintű érdekegyeztetésben folyó munkáról, például a fokozott egészségkárosításnak kitett munkavállalók kezelésének tervezett rendszeréről, a rendszerbe kerülés lehetőségeiről, tervekről. Az Országos Munkavédelmi Bizottság ügyrendjében is változást hozott az állami intézményrendszer változása. Pozitív jelzésként értékelte, hogy az OMB ülésén személyesen részt vett dr. Czomba Sándor, aki a megnyitójában kiemelte a munkavédelem fontosságát.

Orova Piroska, VIMFÓ koordinátor a villamos-energia iparági munkavédelmi képviselők 2014. évi működéséről készített felmérést, a kiértékelés eredményeit ismertette. A felmérés kitért a munkavédelmi bizottságok működésére, az együttműködésükre a munkáltatóval, a munkavédelmi szervezettel, a szakszervezettel, illetve a foglalkozás-egészségüggyel, valamint a paritásos munkavédelmi testületek működésére. A 2009. évben elvégzett hasonló felméréssel összehasonlítva jelentős javulás mérhető az együttműködésben, a munkavédelem fontosságának és a munkavédelmi bizottságok munkájának megítélésében. A válaszadók pozitívnak ítélték a VIMFÓ munkájának hatását is saját tevékenységükre. Az iparág jó gyakorlatainak bemutatása a napi munkában felhasználható példákat ad a résztvevőknek. Az előadás olvasható itt

Bella Elek, VIMFÓ társelnök a Mi a helyzet nálatok? című konzultáció keretében ismertette az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoportnál elvégzett pszichoszociális helyzet felmérés folyamatát, eredményeit. A megbízott külső cég elvégezte a kockázat-értékelést. Javaslataikat a társaság beépítette a munkavédelmi programjába.

Horváth András, VIMFÓ társelnök által vezetett konzultáció témája a munkavezetők felelősségének összehasonlítása az egyes társaságoknál. Megállapítható, hogy az áramszolgáltatóknál hasonló problémákkal küzdenek. Ez az azonos beosztásban és szakmai tapasztalattal rendelkező dolgozóknak köszönhető. Számítógépes munkairányítás használata esetén egyértelműen kijelölik a munkavezetőt. Az erőművekben munkakezdéskor az eligazításon és a hagyományos papír alapú munkautasításon is egyértelmű a munkavezető kijelölése. Az egyszemélyes munkavégzés egyes szolgáltatóknál pontosan meghatározott esetekben lehetséges, másoknál a szolgálatot ellátó felelőssége, hogy döntsön arról, hogy az adott munka elvégezhető-e egy személlyel. Az erőművekben a villamos üzemviteli előírások nem engedik az egyszemélyes munkavégzést.

A második napi program előadásai elérhetők az EVDSZ TÁMOP oldalán itt

Nemeskéri Gyula, az Ergofit Kft. ügyvezetője A munkavédelem helyzetének javítási lehetősége a villamosenergia-iparágon belül című tanulmányt ismertette a fórum résztvevőivel. A tanulmány adatelemzéséhez szükséges adatokat a VIMFÓ biztosította. Mivel a munkáltatók általában nem szívesen osztanak meg munkavédelmi információkat, ezért jelentős eredmény, hogy a villamosenergia-ipari munkáltatóknál ezt sikerült elérni. A tanulmány foglalkozik a munkavédelmi képviselők érdekérvényesítési tevékenységével, valamint a működésre vonatkozó adatokkal, véleményekkel. A munkavédelmi érdekképviselet területei az érdekegyeztetés, az érdekérvényesítés és az érdekvédelem. A munkavédelemi képviselők, bizottságok működésére vonatkozó információk alapján megállapította, hogy jelentős fejlődés történt a VIMFÓ első felméréseihez képest a munkavédelem elismertségében, a munkavédelmi képviselők munkájának elfogadottságában. Ajánlásként hangzott el a működés javítására a jó példák átvétele, például egy kézikönyv létrehozása az iparági munkavédelmi képviselők számára, vagy a vezetői bejárások rendszeressé tétele, a szankcionálás helyett a meglévő jó minták erősítése.

Spiegel István, szakértő a Biztonságos munkavégzés személyemelővel, targoncával című előadásában az iparágban gyakran végzett tevékenység jogszabályi hátterének és szabványokban rögzített előírásainak ismertetése mellett számos példával illusztrálta az emelőgépek helyes használatát. Az emelőgépek veszélyes munkaeszközök, így a használatukhoz szükséges az üzembe helyezés, az időszakos biztonsági felülvizsgálatok elvégzése, a tevékenység kockázatértékelése. Az emelőgépek kezelésére vonatkozó jogosultságok jogszabályi előírásait is ismertette.

Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnöke a munkavédelmi képviselők és a szakszervezeti jogok összevetéséről elmondta, hogy egyes esetekben átfedik egymást a szakszervezeti és a munkavédelmi jogosítványok, bizonyos esetekben kiegészítik egymást. Az előadásból megismerkedtünk a munkavédelem körére vonatkozó kötelezettségekkel, a két érdekképviseletre vonatkozó előírásokkal, jogosultságokkal a munkavédelem területén. Például a munkavédelmi képviselők tanácskozási joga erősebb, mint a szakszervezet egyeztetési joga.

A XIII. VIMFÓ résztvevői

Kovács János, a VIMFÓ elnöke beszámolt a VIMFÓ vezetősége elmúlt időszakban végzett munkájáról. A Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma elnöksége nevében megköszönte a XIII. VIMFÓ résztvevőinek, előadóinak és vendégeinek az aktivitását.

A soron következő XIV. VIMFÓ időpontja 2015. november 5-6., helyszíne Budapest, vendéglátó: ELMÜ-ÉMÁSZ.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...