< />
2018. május 22.

VIMFÓ Hírek

Újra vezetőséget választott a VIMFÓ

XIX. VIMFÓ, Balatongyörök, 2018. május 10-11.

Magas részvételi létszámmal tartotta meg rendezvényét a Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma, ahol egyhangú szavazással megválasztotta a régi-új vezetőséget a tagság

Május 10-11-én Balatongyörökön jó hangulatban telt a VIMFÓ XIX. Fóruma.

Kovács János, VIMFÓ elnök nyitotta meg a rendezvényt. Köszönetet mondott az MVM Zrt-nek a Fórum megrendezéséhez nyújtott támogatásért, valamint a Fórum tagjainak, hogy támogatják a Fórum működését azzal, hogy a munkavédelmi képviselőket elküldik a rendezvényre. A XIX. Fórum fő programja a vezetőség választás.
A Fórum résztvevői egyperces néma felállással adóztak a munkában megsérült és meghalt munkavállalóknak.

Csép Balázs, az MVM Zrt. osztályvezetője az MVM Csoport működését, valamint a társaságcsoport munkavédelmi folyamatainak fejlesztését. Jó gyakorlatként kommunikációs példákat hozott, például a tudatformáló képernyőkímélő, az intraneten megjelenő negyedéves munkavédelmi jelentés, számítógépes felugró ablakokban megjelenő munkavédelmi tárgyú üzenetek. A társaságcsoportban egységes csoportszintű adatgyűjtés folyik, melyekből egységes mutatószámot képeznek.

Dávidné Gergál Rozália, a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya főosztályvezető helyettese a megye munkavédelmi helyzetét ismertette. A munkavédelmi ellenőrzések teljesítménye nőtt az elmúlt évben. Több, 3,5 %-át ellenőrizték a terület munkavállalóinak. A fekete foglalkoztatás aránya 33 %. A munkavédelmi intézkedések között fontos a munkavállalók munkavédelmi oktatása, valamint az utóellenőrzés is eredményes lehet. A megelőzést nagyon fontosnak tartja. Az előző évben Zala megyében a baleseti táppénzes napok száma 17000 volt, amely több milliárd költséget jelentett, megelőzésre költhették volna.

Kovács János beszámolt a VIMFÓ vezetőségének elmúlt öt évben végzett munkájáról.
Kovács János János röviden ismertette a tagságnak kiküldött kitüntetési szabályzat tervezetet. A tagság egyhangúan elfogadta a szabályzatot, valamint Szabó Béla jelölését a kitüntetésre.

A Fórum új Együttműködési megállapodást köt a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel, melyhez a megjelent tagság egyhangúan megadta a támogatást.

Kovács János a tagság elé terjesztette a VIMFÓ Működési rendjének módosítását. A tagság egyhangúan elfogadta a módosítást. A módosított Működési rend alapján a VIMFÓ új vezetőséget választott. Az elnök továbbra is Kovács János, társelnökök Bella Elek, Horváth András, Leipniker László, Prókai Gábor.
A VIMFÓ résztvevői konzultáció keretében megosztották egymással a társaságuknál alkalmazott jó gyakorlatokat és a felmerült problémákat. Továbbra is szükséges a gondolkodásmód megváltoztatására való törekvés, mikor a munkavállaló tudja, mit kell tennie, de nem így cselekszik. Jó gyakorlatként említették a nyári időszakban alkalmazott hangulatjavító intézkedéseket, valamint a baleset megtörténte után az érintett személyes élménymegosztását.

Borhidi Gábor, a Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője az aktuális munkavédelmi helyzetről számolt be. A minisztérium felkérte, hogy tegyenek javaslatot a munkavédelmi képviselők jogainak bővítésére. Az egyik javaslat szerint visszaállítanák a képviselőknek a munkavégzés leállítására való jogát. A Munkavédelmi bizottság ülésének témája volt a munkavédelmi vezetők továbbképzésére vonatkozó javaslat, a munkavédelmi képviselők szerepének megerősítése, a hőségriadó alatt kötelezően betartandó intézkedések és pihenőidőre vonatkozó ajánlás előkészítése. Továbbra is téma a balesetbiztosítási rendszer bevezetése.

Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnöke az országos helyzetet elemezve elmondta, hogy nagyon sok fiatal hagyta el az országot és továbbiak is tervezik. Az elvándorlást a bérkiegyenlítés oldaná meg Európa szintjén. A megújuló energiák térnyerése és az átmenet kihívások elé állítja a villamosenergia ipart, akár a munkahelyek 50 %-át is érintheti az új munkakörök, munkahelyek megjelenése. Az országgyűlési választások után a villamosenergia iparnak továbbra sem lesz központi irányítása, az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá fog tartozni. Az uniós források az energiaipar irányába fognak elmenni, ami bizakodásra ad okot. Az EVDSZ a LIGÁ-val együtt pályázott A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése című GINOP projektre. Ez lehetőséget biztosíthat a VIMFÓ támogatására: szakmai iparági oktatási anyag kidolgozására, pszichoszociális felmérés kidolgozására, az iparági balesetek elemzéséről és az idősödés kezeléséről szóló szakmai anyagok készítésére.

Balogh Katalin, az EU OSHA Nemzeti Fókuszpont vezető a közelmúltban indult kétéves kampánnyal kapcsolatban ismertette az Ügynökség szerteágazó feladatait. A veszélyes anyagok helyes kezelése a munkavállalók legalább negyedét, harmadát érinti az egyes felmérések szerint. A veszélyes anyag a kampányban szélesebben értelmezett, mint a REACH-ben. Az EU munkavédelmi stratégiája is kiemelten foglalkozik a rákkeltőkkel. A kampány célja növelni a munkahelyen előforduló vegyi anyagok ismertségét. Kiemelkedően fontos ebben is a megelőzés.

Péterfy Gabriella, a Főcze Lajos Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány elnöke a munkavédelmi képviselők képzéséről szólt. A munkahelyi stresszkeltő tényezők az egyszerre több munkacsoportban való tevékenykedés, a rossz kommunikáció a csoporton belül, a túl sok változás rövid időn belül, a teljesíthetetlennek tűnő feladatok, a pontosan körül nem határolt munkafeladatok, konfliktus a team többi tagjával, munkaerőhiány, az idősebb kollégák támogatásának hiánya, a munkával való egyedüli megbirkózás, a túl sok adminisztráció. Intézkedéseket kell tenni a pszichoszociális kockázatok kezelésére. Minden nap egy kis nevetés csökkenti a stresszt.

A soron következő XX. VIMFÓ várható időpontja 2018. november 8-9. Helyszíne Debrecen.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...