< />
2016. május 31.

VIMFÓ Hírek

Szegeden volt a XV. VIMFÓ

Az EDF DÉMÁSZ támogatásával tartottuk a XV. Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fórumát

A fórum programja Az egészséges és biztonságos munkavégzés a villamosenergia-ipari ágazatban, valamint a munkavállalói érdekképviselet aktuális kérdései alapján került összeállításra.

Kovács János, a Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma elnöke vezetésével zajlott a rendezvény. A VIMFÓ résztvevői egyperces néma csenddel tisztelegtek a munkahelyi balesetben megsérült vagy elhunyt munkavállalók emlékének az április 28-i emléknap apropóján.

Eric Mansuy, az EDF DÉMÁSZ elnök-vezérigazgatója előadásában a munkavédelem iránti elkötelezettségét bizonyította. Munkavédelmi politikájuk alapja a felelősség, elkötelezettség, folyamatos fejlődés és a tapasztalatok megosztása. A vezetés részt vesz a munkavédelmi kultúra fejlesztésében: minden felső vezetői értekezlet munkavédelmi témával kezdődik, gondoskodnak a munkairányítók képzéséről a kommunikáció javítására és a pozitív hozzáállás fejlesztésére. A munkavállalók motiválásával elérték, hogy magukénak érezzék a rendszert.

Szalma Péter,.IVR vezető az EDF DÉMÁSZ Csoport munkavédelmi tevékenységének bemutatása során kitért a baleseti kockázatok, veszélyek elemzésére. A balesetek leggyakoribb okai a közlekedési balesetek, elesés-elcsúszás és a téves kapcsolások. Az elemzések alapján végzett képzések, a motivációs rendszer fejlesztése, a szerződött partnerek fejlesztésének támogatása és az egészségvédelmi akciók egyaránt a balesetek megelőzését szolgálják. Ehhez kapcsolódva Tóth József, ügyvezető az EDF DHE Kft-nél végrehajtott munkavédelmi akciókról tájékoztatta a hallgatóságot. A 2016. évi munkavédelmi akciók témái: téves kapcsolások, leesés védelem, munkairányítók, tanpályák, szerszámok és védőeszközök, szerelői kommunikáció.

Majláth Mihály, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály munkavédelmi szakügyintézője a hivatalban zajló szervezeti változások bemutatásával kezdte előadását. 2016. július 1-től újra változik a szervezet, a munkavédelmi ellenőrök a kormányhivatalokhoz kerülnek. Előadásában a megyei munkabaleseti statisztikát ismertette. A munkavállalók nem tulajdonítanak jelentőséget a munkabiztonságnak, ebben szemléletváltozás szükséges. A Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért (a honlapon részletesen olvasható) program a foglalkoztatási kultúra fejlesztését szolgálja. A munkavédelem jövőképe: a munkavédelmi tudatosság fejlesztése, szakmai tudás fejlesztése, újonnan jelentkező kockázatok kezelése, a munkavédelem hatáskörzetének kiterjesztése, bejelentési fegyelem növelése, hatósági szemléletváltás, idősödő munkavállalók, munkáltatók anyagi és adminisztratív terheinek csökkentése.

A résztvevők meghallgatták a VIMFÓ elnökségének beszámolóját az előző időszak tevékenységéről, ebben a rendezvényekről, a statisztikai adatgyűjtésekről. A konzultáció során lehetőség nyílt az egyes társaságoknál a munkavédelemben lezajlott változások, érdekes balesetek megvitatására. Javaslatot tettek az értékesített kiserőművek munkavédelmi képviselőinek központi támogatására, például a VIMFÓ rendezvényein történő részvétel biztosításához. Néhány helyeken szükség lenne a középvezetők képzésére az elkötelezettség javításához.

Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnöke az iparági munkavédelmi kérdésekről adott tájékoztatást. Az EVDSZ is nagyon lényegesnek tartja a munkavédelem kérdését, mindent megtesz a munkavédelmi szemléletváltásért. Az iparág példát mutat a nemzetközi tapasztalatok átvételében. Egyedülálló az oktatásról létrejött megállapodás, melyet a tervek szerint a stressz kezelésével kapcsolatos állásfoglalás követ. A rendszer műszakilag is összetartozik, ez is segíti, hogy azonos szabályrendszer legyen az iparágban. Dr. Szilágyi József elismerését fejezte ki a VIMFÓ-nak a közreműködéséért abban, hogy a munkavédelem gyakorlata egységes legyen az iparágban.

Orova Piroska, VIMFÓ koordinátor és Bella Elek,.VIMFÓ társelnök a munkavédelmi képviselők és munkavédelmi bizottságok működéséről és az iparági munkabalesetekről szóló adatgyűjtés eredményeit ismertette. Általánosan elmondható, hogy az iparágban fontosnak tartják a munkavédelmet, működtetik a munkavédelmi érdekképviseletet és a paritásos munkavédelmi testületeket is. A munkavédelmi képviselők tevékenysége elfogadott, partnerként kezelik a munkahelyeken. Bella Elek kiemelte, hogy jellemző okként tüntették fel a munkavállaló figyelmetlenségét. Az intézkedések is látszólagosak, többnyire egyedi vagy csoportos oktatás, figyelemfelhívás követi a baleset kivizsgálását.

Balogh Katalin, EU OSHA Nemzeti Fókuszpont vezető bemutatta az EU OSHA tripartit szervezet működését. Az ügynökség két évente új téma köré szervezi tevékenységét, a jelenlegi téma: Egészséges munkahelyet minden életkorban! A kampány célja a munkával töltött élet fenntarthatóságának népszerűsítése. A demográfiai változás egyike azoknak a jelentős problémáknak, amelyekkel Európa szembenéz. A biztonságos és egészséges munkahelyi környezetnek létfontosságú szerepe van a munkaerő potenciáljának és elkötelezettségének, valamint a vállalkozások versenyképességének növelésében. A vállalkozások támogatása létfontosságú ahhoz, hogy Európa meg tudjon küzdeni az idősödő munkaerővel kapcsolatos kihívásokkal, illetve kezelni tudja a hátrányos megkülönböztetést.

A munkavédelmi képviselők szabadidős programként a szegedi Elektrotechnikai Múzeum kiállításán ismerkedtek meg a helyi villamosenergia-ipari fejlődéssel, a technikatörténeti emlékekkel.

A résztvevő munkavédelmi képviselők és a munkáltató képviselői jó hangulatú rendezvényen oszthatták meg munkavédelemmel kapcsolatos tapasztalataikat.

A következő, 2016. novemberi rendezvényre várjuk házigazda jelentkezését.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...