< />
2010. július 19.

VIMFÓ Hírek

Milyen hatással van a fülhallgató a hallásra

A halláskárosodás az új generáció betegsége lehet
Úgy gondolja, hogy a túl hangos zenehallgatás még évekig nem lesz káros hatással az Ön vagy gyermekei hallására? Lehet, hogy téved. Kiderült ugyanis, hogy az MP3 lejátszók hallgatása már rövid idő után is időleges változásokat okoz a hallási képességekben egy nemrég megjelent tanulmány szerint. A halláskárosodás az új generáció egyik potenciális betegsége.

Nemcsak a munkával kapcsolatos zaj okozhat halláskárosodást!
Eddig a foglalkozás alatti zajártalmat kapcsolták össze a halláskárosulással, de a pihenés és szórakozás (mint pl. hangos sportok, disco) zajártalma is okot adhat az aggodalomra, az orvosi tanulmány szerzői szerint. Az ok, hogy a túl sok zaj a belső fül szerkezetében elváltozásokat okozhat. Ez a szerv tartalmazza a hangérzékelő sejteket.


A kutatás
Az MP3 lejátszók hallást érintő rövid távú hatásainak elemzéséhez a kutatók iPod-nano lejátszón egy óra hosszan pop-rock zene hallgatására kérték fel a kísérleti csoportot. Ezután a kutatók megvizsgálták a kísérleti csoport hallását, összevetve a kontrollcsoporttal, melynek tagjai nem hallgattak semmit ezalatt.

A kutatás eredménye
Az MP3 lejátszót hallgató csoport tagjainál valószínűbb volt a külső szőrsejtek nagyobb mértékű károsodása a fülben, mint a kontrollcsoportnál. Főként a fül külső szőrsejtei sokkal érzékenyebben reagáltak a túlterhelésre, viszont ez az elváltozás a következő vizsgálat időpontjára megszűnt. Tehát csak közvetlenül az MP3 hallgatása után következett be a hallás átmeneti csökkenése.
Hogy hosszútávon kummulálódnak-e a hatások, ahhoz további kutatások szükségesek, mindenesetre megállapították, hogy potenciális veszélyeket rejt az MP3 lejátszók használata.


Forrás: www.mensheath.com

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...