< />
2010. december 6.

VIMFÓ Hírek

IV. VIMFÓ Emlékeztető 2010. november 10-11.

Amit nem tudunk, azt nem kérhetjük számon


A munkavédelemről beszélni, ha érdekel valakit is ez a téma, sokat lehet. Az viszont tény, hogy meghatározó szerepet tölt be az életünkben, legyen az munkahely, otthon, avagy szabadidős elfoglaltság. Sokan azt vallják, hogy túlszabályozottá vált ez a terület és szinte gátolja a munkavégzést. Ezzel ellentétben az OMMF által közzétett éves munkavédelmi statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy igazán kiugró változás, javulás nem történt sem a munkavédelmet sem a munkaügyet érintően. Maguk a szabályok ezen a helyzeten nem is változtatnak. Sokkal fontosabb szerepe van a tájékozottságnak, tudatosságnak és a párbeszédnek. A munkahelyeken a munkáltatók vezetői és munkavédelmi szakemberei mellett a munkavállalóknak is partneri szerepük van. Hiszen ahhoz, hogy jobbá váljon valami, szembe kell nézni a problémákkal. Csak így lehet elindulni a változáshoz vezető úton. A Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma (VIMFÓ) novemberben, Pécsen a Hotel Palatinus konferencia termében tartotta meg a munkavédelmi képviselők ismereteit bővítő soros rendezvényét. A fórum támogatója és főszereplője ebben az esetben az E.ON Hungária Zrt. volt. A mintegy 50 fő jelenlétében a fórumot Szabó Béla VIMFÓ elnök nyitotta meg.
Megnyitójában tájékoztatást adott az elmúlt időszak fórumot érintő eseményeiről. Fontos eredményként értékelte, hogy a meghívásnak eleget téve a részvevők között több munkavédelmi vezető is szerepel. Kiemelte a fórumnak az EVDSZ-el és a Főcze Lajos Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvánnyal kötött együtt működési megállapodásokat. A fórum fontos feladatának tartja, hogy a munkáltatókat képviselő szakemberekkel folyamatosan erősödjön a párbeszéd. A befejezésben hangsúlyozta, hogy az ágazati munkavédelmi helyzet javításához a munkáltatók és a munkavállalók, illetve azok képviselőinek együttműködése elengedhetetlen.
A két napos fórumon az érdeklődők különböző szakmai előadások mellett a hatóság ellenőrzéseinek tapasztalatairól is hallhattak és bemutatásra került több súlyos munkabaleset is.

Péli Balázs, az E.ON Hungária EDE Pécsi Régió igazgatója ismertette a társaságcsoport helyét és szerepét a magyar energia ellátásban. A „Munkavédelemi stratégia és annak aprópénzre váltása” címmel bemutatta a társaságcsoport munkavédelmi filozófiáját. A dokumentum fő gondolatai:
- Az E.ON Hungária csoport hosszú távú sikeres működésének feltétele, hogy minden érintett partnere érdekeit figyelembe véve biztonságos és hatékony energia szolgáltatást nyújtson.
- A célunk olyan munkakörnyezet kialakítása, mely munkatársaink számára biztosítja a biztonságos és egészségen munkavégzés feltételeit.
- Törekszünk arra, hogy a munkahelyi egészségvédelem és a biztonság a vállalati kultúra részévé váljon.


Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnökhelyettese vázolta az ágazati érdekképviseletek hazai és nemzetközi kapcsolódásait. Előadásában szólt az együttműködés formáiról és tapasztalatairól. A szakszervezetek is fontosnak ítélik a munkáltatókkal történő együttműködést a munka kultúra javítása érdekében. A VIMFÓ működésének az EVDSZ is hangsúlyt kíván adni az „Együttműködési Megállapodás” megkötésével és az anyagi támogatással.


Hartai Ferenc, a Főcze Lajos Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány képviseletében, ismertette a munkavédelmi érdekképviselet jogszabályi környezetét. Felhívta a munkavédelmi képviselők figyelmét az őket illető jogi védelemre. Általános tapasztalatként megállapítható, hogy a munkavédelmi érdekképviselet ott működik hatékonyan ahol a szakszervezetek aktívak.

Wágner Béla, az OMMF Dél-Dunántúli Regionális Igazgatóság igazgatója a munkavédelmi felügyelőség ellenőrző és irányító tevékenységét ismertette. Bevezetőjében az általánosítható megállapításokat ismertette:- Az elmúlt közel két évben összességében nem alakult ki kedvezőbb kép a munkáltatók munkavédelmi tevékenységéről. - A munkáltatók számottevő része csak látszólag tett eleget kötelezettségeinek. - A munkavédelmi tevékenységet ellátó vállalkozások szakmai színvonala továbbra is változó, gyakran kifogásolható a munkájuk. A balesetvizsgálati tevékenység kapcsán elmondta, hogy sajnálatos módon folytatódott az a törekvés, miszerint a sérülésekkel járó munkabaleseteknél igyekeznek mindent elkövetni, annak érdekében, hogy a munkáltatói mulasztás megállapítására ne kerülhessen sor, Vélhetően abból a meggondolásból kiindulva, hogy a jelenlegi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár ne élhessen a visszakövetelés jogintézményével. Továbbra is sajnálattal tapasztalható, hogy nem következett be pozitívnak mondható változás a munkavédelmi képviselők baleset vizsgálati tevékenységében. A beküldött jegyzőkönyvekben továbbra sem jelennek meg a képviselői észrevételek. Annak ellenére, hogy a munkáltatók mintegy felénél választottak már munkavédelmi képviselőt. Záró témaként ismertette a felügyelőség elmúlt évi tevékenységét a számadatok tükrében.

Dr. Plette Richárd, az OMFI osztályvezetője a munkahelyi stresszt okozó pszichoszociális kockázatok felméréséről és értékeléséről tartott előadást. Részletesen beszélt a munkahelyi stressz okairól a kóroki tényezők vizsgálatáról és a kockázatok csökkentésének lehetőségeiről - jogszabályi hátteréről. A munkahelyi stressz elleni küzdelem a munkáltatók és a munkavállalók közös felelőssége.

Arató Zoltán, az OMMF szakmai tanácsadója konzultatív előadásában konkrét munkabaleseteket ismertetett és azok tanulságait adta át a hallgatóknak.


Darázs Henrietta, az E.ON Hungária MBO vezetője a társaságcsoport munkavédelmi stratégiájáról és munkavédelmi helyzetéről elmondta, hogy a felső vezetés szerint a vállalat akkor lehet sikeres, ha biztonságos is. A munkabiztonság elsőbbséget élvez minden szintű döntésben. A munkavédelmi kultúrát folyamatosan fejlesztik a társaságnál. A tudatosabb munkavégzést különböző kezdeményezésekkel teszik megfoghatóvá a munkavállalók és a beszállítók részére. Pl. - helyszíni kockázatértékelő kártyák, munkavédelmi plakátok, munkabiztonsági szórólapok.


Az előadásokat követően szabadidős program keretében a részvevők egy kulturális programon vettek részt az E.ON szervezésében. Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa adta a lehetőséget egy rövid idejű, de látványban gazdag belvárosi sétához. A fórum részvevői, idegenvezető kíséretében, megtekintették a világ örökség részekén nyilvántartott ókori keresztény sírkamrákat (Cella Sheptichora) a megújult Szent Péter Bazilikát valamint a püspöki pincét.


A második napon konzultáció keretében a munkavédelmi képviselőket érintő kérdések kerültek tárgyalásra. A hozzászólók és a kérdezők aktivitása igazolja, hogy a fórum működtetésének jogosultsága van az iparágban. Hosszútávon pedig jó példát nyújthat más iparágak részére is. Hozzájárulhat a balesetek megelőzéséhez a munkabaleseti mutatók javításához. A konzultáció zárásaként meghatározásra került a következő fórum helyszíne, valamint az elnökség feladatai a 2011-es évre vonatkozóan. A részvevők tájékoztató és oktató anyagokat vihettek magukkal haza a Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány és a Nemzeti Munkavédelmi Fókuszpont jóvoltából.
A munkavédelemről lehet sokat beszélni, de számon kérni csak azt lehet, amit tudunk. Ha a munkáltatók részéről nincs kellő tájékoztatás és a munkavállalók részéről nem merül fel az igény az egészség és biztonság iránt, akkor munkabiztonság ide, munkaegészségügy oda a munkabaleseteket, foglalkozási ártalmakat nem lehet elkerülni.


Vigyázz magadra, figyelj másokra!

Szabó Béla VIMFÓ elnök

Emlékeztető letölthető itt

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...