< />
2011. augusztus 25.

VIMFÓ Hírek

Folyadékpótlás a hőségben - Fontos tanácsok mindenkinek!

A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás, ezért a megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk. Magyarországon a csapvíz iható, és az ország legnagyobb részén minősége is jó.

A csapvíz előnyei

Nyugodtan fogyasztható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve, lehűtve jóízű, garantáltan természetes, adalékanyag-mentes kiváló szomjoltó. Szódavíznek elkészítve vagy gyümölcsszörppel is fogyasztható. A csapvíz előnye, hogy olcsóbb a palackozott italoknál, könnyen hozzáférhető, továbbá nem kell a tele palackokat az üzletből hazacipelni, nem keletkezik műanyag hulladék, nem kell bajlódni az üvegek visszaváltásával sem.
Magyarország kiváló ásványvizeiből is nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. Az ásványvíz fogyasztása a szervezet ásványi anyag szükségletét kielégíti, így a hőség idején, a szokásosnál nagyobb folyadék-, s azzal az ásványi anyag veszteség legegyszerűbb pótlására alkalmas.
Nem minden palackozott víz ásványvíz, még ha annak látszik is, illetve nem ásványi anyagokban különösen gazdag víz. Nem ritka a csekély, vagy igen kis ásványi anyag tartalmú palackozott víz a boltok polcain.
A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, mások ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek.

Palackozott ásványvizek - Mit érdemes róluk tudni?

A ma érvényes hazai szabályozás szerint legalább 500 mg/l ásványi anyagot kell a palackozott ásványvizeknek tartalmazni, a kalcium és magnézium sók legkisebb mennyiségének kikötése mellett, korábban pedig csak azt a vizet lehetett ásványvízként értékesíteni, amelynek ásványi anyag tartalma meghaladta az 1000 mg/l-t. Azt tanácsoljuk, hogy – akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli – a hőség napjaiban a csapvíz mellett ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon. A magyarországi ásványvizek nagy része ilyen.
Az ásványi anyagok bevitelére a zöldség- és gyümölcslevek is megfelelőek, melyek nem csak pótolják a szervezet ásványianyag-veszteségét, hanem szomjunkat is oltják.
Természetesen a palackozott ásványvízre is érvényes a palackon feltüntetett minőség-megőrzési idő betartása. A felbontott palackos vizet - különösen a széndioxidmentes (ún. csendes) vagy kis széndioxid tartalmúakat - lehetőleg ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig.
A vásárló a fogyasztói tájékoztató, a címke alapján tájékozódhat, ám sokan nem olvassák el a jelöléseket. Palackozott természetes ásványvíz vásárlása esetén a címkén szereplő információk közül a víz ásványi anyag tartalmára különösen figyelni kell.
Hőség idején fontos, hogy összes oldott ásványi anyag tartalomban gazdag, 1000 mg/l körüli, vagy nagyobb összes oldott ásványi anyag tartalmú természetes ásványvizet is fogyasszunk, elsősorban olyat, amely a szervezet napi kalcium– és magnézium-szükségletét részben fedezi.
Ezekben a kalcium tartalom több mint 150 mg/l, a magnéziumtartalom több mint 50 mg/l. A nagy folyadékvesztéssel járó időszakban a 20-200 mg/l nátriumtartalmú vizek fogyasztása is előnyös lehet.

Ivóvíztisztítók - Amit érdemes tudni

Az utóbbi időben egyre elterjedtebb a háztartási ivóvíz utótisztító kisberendezések használata. Az engedélyezett háztartási ivóvíz utótisztító berendezések listája a www.antsz.hu honlapon található.
Ezek egyik csoportja, az ún. reverz ozmózisos membránnal ellátott berendezések a vízben lévő szervetlen ionokat – ásványianyag-tartalmat – szinte teljes mértékben eltávolítják.
Az ionmentes vizek nem tekinthetők megfelelő ivóvíznek, ezért a berendezések közül egyeseket felszereltek olyan egységgel is, mely az ásványi anyagokat részben visszapótolja, de erről meg kell győződni, ez nem minden készülék esetében történt meg.
Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a magyar étkezési szokások (kevés tej és tejtermék fogyasztása) miatt, és különösen a hőség idején fellépő fokozott folyadék és ásványianyag-vesztés miatt a szinte ásványi anyag mentes víz fogyasztása nem javasolható.

Vízfelvétel - Vízleadás

Folyadék fogyasztása 1000-1500 ml - Vesén keresztül 1000-1500 ml
Szilárd étel 700 ml - Verejtékezés, légzés segítségével 900 ml
Anyagcserefolyamatok során keletkező 300 ml - Bélcsatornán keresztül 100 ml
Összesen 2000-2500 ml - Összesen 2000-2500 ml

(Forrás: A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal Vízbiztonsági Tudományos Bizottságának ajánlása)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...