< />
2017. december 5.

VIMFÓ Hírek

Együttműködési megállapodásokat kötött a VIMFÓ

2017. október 19-20. között rendezte XVIII. fórumát a VIMFÓ .

A VIMFÓ együttműködési megállapodást írt alá a Főcze Lajos Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvánnyal, valamint a Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói Oldalával.


A rendezvény a MAVIR Zrt. támogatásával jött létre, amely társaság ezévben nyerte el az EU-OSHA pályázatán elért Egészséges Munkahelyek - Helyes Gyakorlatok Díjat.

A program első részében a házigazda MAVIR Zrt. mutatkozott be. Kapás Mihály, a MAVIR Zrt. ODSZ vezetője nagyon szemléletesen ismertette a társaság tevékenységét, amely a rendszerirányítás, hálózat- és piacműködtetés alaptevékenységekből áll. Egyaránt bemutatta a szervezeti felépítést és az operatív üzemirányítást, a villamos energia ellátás biztonságát, melynek egyik fő összetevője a személyzet munkakörülményeinek biztosítása. Dr. Cziva Oszkár, a MAVIR Zrt. biztonsági osztályvezetője az Egészséges Munkahelyek - Helyes Gyakorlatok Díj kapcsán röviden ismertette a pályázattal kapcsolatos tevékenységeket. A pályázati anyag az üzemviteli tevékenységről szólt. A stratégia elemei az egészségmegőrzés – rekreáció, a kommunikáció – oktatás, valamint a technológiai fejlesztések – munkakörnyezet javítás. Mindezen tevékenységek célja a munkavállalók munkaképességének megőrzése. Az elért eredmények a táppénzes napok és a baleseti napok számának csökkenése. Somogyi István, a MAVIR Zrt. üzemeltetés irányítási osztályvezető a társaság üzemviteli tevékenységét, az átviteli üzemeltetés folyamatát ismertette. Az üzemeltetésben lévő kezelési feladatok az állapotfigyelő bejárások, a helyszíni kapcsolási műveletek végrehajtása, a munkaterület biztosítása. Távvezetéki feladatok a feszültség közeli oszlopmászásos állapotfelmérés, feszültség alatti munkavégzés, nyiladék karbantartás, stb. További feladatok az alállomás karbantartás, és az üzemzavar elhárítás.

Balogh Katalin, az EU-OSHA nemzeti fókuszpont vezetője az Egészséges munkahelyet minden életkorban kampány tapasztalatairól tartott részletes előadást. A felmérések alapján az emberek nem gondolják, hogy saját munkahelyükön fog dolgozni idősödő munkavállaló. Magyarországon mindössze az emberek 9 %-a gondolja, hogy van rá program. A cél a fenntartható fejlődés és az egészséges idősödés, a megelőzés a munkával töltött élet során. Érdekes adat, hogy amíg a fiatalok baleseti rátája magas, addig az idősek halálos baleseti rátája magas. A munkahelyi egészségfejlesztés fontos tevékenység, melynek nem csak munkahelyi, hanem népegészségügyi hatása is lehet. Végül az ügynökség eredményes tevékenysége, hogy 2016. évben 300 média megjelenésben pozitív módon beszéltek a munkavédelemről. A következő, 2018-19 évi kampány témája a veszélyes anyagok kezelése lesz.

Biczó Zoltán, a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Osztályának vezetője a munkavédelmi hatósági tevékenységét, a munkavédelmi ellenőrzések országos és megyei tapasztalatait ismertette. Somogy megyében 718 ellenőrzést végeztek az elmúlt évben. Leggyakrabban előforduló mulasztások mind országos, mind megyei szinten a magas-mély építés, a védőburkolat nem megfelelősége, gépkezelői szakképzettség hiánya, és a villamos berendezések érintésvédelmi hiányosságai voltak. A villamos energia ipar balesetei ágazati besorolásban a középmezőnyben vannak. A tanulságos balesetek bemutatása nagy érdeklődést váltott ki. A hatóság tanácsadói tevékenysége eredményes.

Péterfy Gabriella, a Főcze Lajos Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány képviseletében az alapítvány megújulásáról szólt. A jövőben céljuk az együttműködést élővé tenni, minden információt átadni, új, dinamikus honlapot működtetni. A tagság egyöntetű támogatásával Kovács János a VIMFÓ képviseletében és Péterfy Gabriella a Főcze Lajos Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány képviseletében együttműködési megállapodást írt alá.

Borhidi Gábor, a Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói Oldalának képviselője az egyetlen tripartit szervezet tevékenységéről beszélt röviden. A munkavédelmi törvény változása miatt 20 fő fölött nem csak az Mt. alá tartozó, hanem minden munkahelyen kell munkavédelmi képviselőt választani. Ezzel már országosan jelentős tényező lesznek a munkavédelmi képviselők. Ismertette a munkavédelemben lévő kilátásokat. A tudatosság fejlesztése 20 év alatt nem sikerült. A szakszervezetek feladták a munkavédelmet. A tagság egyöntetű támogatásával Kovács János a VIMFÓ képviseletében és Borhidi Gábor a Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói Oldalának képviseletében együttműködési megállapodást írt alá.

Dr. Szilágyi József, az EVDSZ elnöke az iparági érdekképviseleti kérdésekről adott tájékoztatást. Az idősekről szóló előadásban elhangzott, hogy a kormányzatnak az a szándéka, hogy minél tovább foglalkoztassa az embereket. Ez egyes munkakörökben azt a helyzetet hozhatja, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvos megállapítja, hogy az idősödő munkavállaló nem alkalmas az adott munkakörre, akkor a munkáltató nem tehet mást, mint elküldi. A munkaerő piacon nehéz elhelyezkedni. Európában rugalmas nyugdíjrendszer van. Magyarországon csak a korhatáremelés várható. Komoly társadalmi feszültséget okozva. A korhatár előtti ellátások állandóan felmerülnek. A munkáltatók biztosítási jogviszonyban gondolkodnak, a munkavállalók mind állami, mind munkáltatói ellátásban. Nincs megegyezés. A válságkezelés alatt a munkavállalókra hárították a terheket, a válság elmúltával ideje visszaállítani a tőke- és bérjövedelmeket a válság előtti szintre. A szakszervezet célja az egyenlő munkáért egyenlő bért elérése. Az Unió energetikai tervei jelentősen megváltoztatják a villamos energia ipart. Például európai szintű rendszerirányítást terveznek kialakítani. A szakszervezet igazságos átmenetet szeretne, hogy ne csak a munkavállalók vállalják az ezzel járó terheket. A VÁPB napirendre tűzte a munkavédelemmel kapcsolatos anyagokat. A munkáltató nem fogadta el, mert nem volt teljes körű az adatgyűjtés. Ezzel a munkavédelmi képviselőknek többet kell felvállalni, a Paritásos Munkavédelmi Testületekben kell elérni, hogy a munkáltató ígéretet tegyen az adatszolgáltatásra.

A fórum résztvevői látogatást tettek a MAVIR Zrt. Hévízi alállomásán. A résztvevőknek alkalma volt megismerkedni az alállomáson folyó tevékenységgel. Megtekintették az alállomás irányító központját és a helyszíni berendezéseket.

A VIMFÓ elnökségének beszámolóját az előző időszak tevékenységéről a résztvevők érdeklődéssel hallgatták. A következő Fórumon tisztújítás lesz. Elbúcsúzott a Fórumtól Orova Piroska, a koordinátora. A jóhangulatú rendezvény helyszíne a Balatonföldvár volt. A résztvevők ezúttal is élményekkel, frissen megismert jó gyakorlatokkal gyarapodva tértek vissza napi tevékenységükhöz.

A soron következő XIX. VIMFÓ várható időpontja 2018. május 11-12.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...