< />
2010. szeptember 30.

VIMFÓ Hírek

Stressz és lazítás

A védekező mechanizmusnak kell működnie
Stressz és a lazítás

Mi is az a stressz, káros vagy hasznos a számunkra. A kérdés jogos, megéri megvizsgálni. Gondoljuk csak el, mennyire fontos ez a folyamat akkor, amikor a természetes védekező mechanizmusnak kell működnie.

Stresszt okozhat a vizsgára való felkészülés, egy rossz hír, de egy nagy öröm is. Ilyenkor a szervezetünkben nagyon hasonló biokémiai reakciók indulnak el, amelyek sok energiát emésztenek fel.

De nem mindegy, hogy ennek az energiafelhasználásnak mi az eredménye!

A káros stressz – a distressz

A stressz maga alapjában véve semleges, de megkülönböztetjük tőle a distresszt – vagyis a káros stresszt. Selye János, a kiváló magyar származású tudós – kutatásai során megállapította, hogy a stressz szakaszai kémiai „sebhelyeket” hagynak maguk után, amik kitörölhetetlenek, és ha túl intenzíven halmozódnak fel a sejtek gyors öregedését vonják maguk után.

A sikeres tevékenységet kísérő stressz azonban csak kis mértékben okoz ilyen „sebesülést”, az ilyen stressz még fiatalító erővel hathat akár az idősekre is. A distressz, vagyis a káros stressz – ilyen pl. a rettegés, a düh, számos negatív lelkiállapot – következményei fennmaradnak a szervezetben azután is, hogy a kiváltó ok /stresszor/ megszűnt.

Selye professzor szerint „az emberi kapcsolatokban az összes káros stresszt előidéző érzelmek közül az első helyen a gyűlöletet és bosszúvágyat kell említenünk.”

Tehát, ha ilyen érzelmeket dédelgetünk magunkban, azzal szervezetünk sebesülését segítjük elő.


A stresszt tehát elkerülni nem lehet. Mit tehetünk mégis annak érdekében, hogy elkerüljük a káros hatásokat?

Ne legyünk maximalisták!

A maximalista mindenben a tökéletességre törekszik, állandóan a hibát keresi még az egyébként sikeres tevékenységben is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy helytelen, ha valaki az állandó fejlődést keresi, sőt!

Az, hogy hogyan végezhetjük eredményesebben a munkánkat, rövidebb idő alatt, kevesebb energiával - nem azonos azzal, ha valaki a saját munkájával, vagy másokéval folytonosan elégedetlen, és felnagyítja a hiányosságokat.

Tökéletesség nem létezik, már csak azért sem mert minden változik - holnapra már más a viszonyítási alap. De igenis tekintsük sikernek azt, ha valamin sikerül javítani, ha jobban oldottunk meg valamit ma, mint tegnap.

A teljesítmény nem lehet öncél, azzal csak az életet könnyítjük meg. Engedjük meg magunknak és másoknak a hibázás lehetőségét, és tanuljuk meg kifogásainkat úgy kifejezni, hogy másokat ne sértsünk, és magunkban se keltsünk mesterségesen feszültséget.

Legyen a jelszavunk:

"Én sem vagyok tökéletes, te sem vagy tökéletes. És ez tökéletesen rendben van!"

Vegyük észre, mik azok a hatások, amik manipulálni akarnak minket. Ilyenek a reklámok, a tökéletes testek és arcok, a márkák imádata, valamiféle társadalmi elvárásnak való megfelelési kényszer. Biztos, hogy meg kell mindennek felelnünk?

Biztos, hogy kevesebbek vagyunk, ha nem birtokoljuk, és nem mutatjuk fel mindazt, ami a látszólagos sikert mutatja?

El kell döntenünk, hogy mi az érték számunkra, és tudatosítanunk kell magunknak nap, mint nap.



Ha valami kínos, vagy kellemetlen feladatunk van, legjobb, ha a lehető legrövidebb időn belül végére járunk.

Minden halogatás ilyen esetben a stressz fokozódásával, illetve a distresszé alakulásával jár. Ha viszont valami nem sikerült, kudarcot vallottunk, esetleg egy éppen felvállalt kínos helyzetből nem tudunk jól kijönni – ne gyötörjük magunkat vele, engedjük el.

A kudarc nem mi vagyunk, a kudarcból csak annyit kell levonni tanulságként, amivel elkerülhetjük, vagy megfordíthatjuk a sikertelenséget. Rágódni a gondokon nem szabad, mondjuk ki hangosan, vagy magunkban /ha a családból valaki hallaná/: csak akkor foglalkozok veled, ha nagyon muszáj, egyébként eltemetlek.

Tanuljunk meg lazítani! A tudatos lazítás, meditáció, relaxáció nem ellentéte, hanem szükségszerű kiegészítése a stresszes életmódnak. A stressz kezelésére meg kellene tanulnunk, hogyan összpontosítsuk a tudatunkat arra, hogy a jelenben létezzünk, hogyan gyógyuljunk vagy csökkentsük fájdalmainkat a megfelelő légzés, relaxáció és meditáció segítségével.

Fontos, hogy ne az elfojtás legyen a válasz a stresszre, hanem az okok tudatosítására, hozzáállásunk felülvizsgálására, és a hasznos technikák alkalmazására törekedjünk.

Vegyünk egy egyszerű példát: a forgalmi dugóba rekedt autós esete: Dühönghet, nyomhatja a dudát, belelovalhatja magát szinte a szívrohamig, vagy átirányíthatja a figyelmét olyan kérdésekre, amin máskor nincs ideje gondolkodni, esetleg rádiót hallgathat vagy egy kellemes zenére megpróbálhat lazítani.

Ez a döntés mindig a kezünkben van, ne adjuk át az irányítást magunk felett az érzelmeinknek

Forrás: ma.hu

Stressz és lazítás

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...