< />
2010. július 19.

VIMFÓ Hírek

Az alvás okosabbá teszi

Segítse memóriáját alvással
Ha legközelebb, ha fényes nappal annyira fáradt, hogy semmi másra nem tud gondolni egy kiadós alváson kívül, ne habozzon: dőljön le aludni és töltődjön fel. Miért is? Olvasson tovább! – Különösen, ha éppen vizsgákra készül.

A hang, amit alvás közben hall, elmélyíti a tudást.

Semmi sem hasonlítható egy élettel feltöltő alváshoz, ami felfrissíti a testét, de a memóriáját is erősíti.
Egy, a „Science” magazinban nemrég közölt tanulmány szerint az agymunka utáni rövid szunyókálás segít a tanultak jobb rögzülésében. Emellett a hang, amit alvás közben hallunk, olyan asszociációkat hoz létre, amelyek hatása hozzáadódik a memória teljesítményéhez.

Memória teszt

1. Egy tucat kísérleti személy vett részt egy memória teszten, melyen 50 tárgyat kellett helyes sorrendbe rakni egy számítógép kijelzőjén.
2. Minden tárgy tartalmazott egy képet, melyhez rövid hangjelzés tartozott. Pl. ilyen módon egy üveg bor képét üvegcserepek hangja kísérte. Ennek megfelelően a dinamit képéhez robbanás hangja társult.
3. Miután a kísérleti személyek egy darabig próbálták megjegyezni a sorba rendezett tárgyakat, egy lesötétített szobába vezették, és arra kérték őket, hogy szundítsanak egy kicsit. Alvás közben hanghatásokat játszottak le nekik, azokból a hangokból, melyek a memóriatesztet kísérték.
4. A felébredés után a kísérleti személyek megismételték a tesztet. Annál a 25 tárgynál, melynek hangjelét hallották alvás közben, jobban teljesítettek, noha eredetileg egyikük sem számolt be arról, hogy hallott volna bármit is.
Egy jó alvás ezek szerint segíthet hamarabb megtalálni a kocsi kulcsunkat, vagy akár ahhoz is hozzájárulhat, hogy könnyebben átmenjünk a vizsgán. Már csak azt kell eldöntenie, milyen hangot hallgat közben… Nagyanyáink bölcsessége is igaz lehet, miszerint tegyük a könyvet a párnánk alá, majd az éjszaka bemászik a tudás a fejünkbe - most már tudjuk: az alvás csodákra képes!


Forrás: topshop.hu

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...