< />
2009. július 7.

VILLKESZ Hírek

Gál Attila titkár: Összefogás szükséges

- Milyen vélemény alakult ki benned a kongresszusról?

- A kongresszuson, mint a VILLKESZ Kft. szakszervezetének küldöttje, két küldött társammal együtt vettünk részt. A kongresszus igen jól szervezett, gördülékeny, jó hangulatú volt, ezért dicséret illeti a paksi kollégákat. A beszámolóról, az alapszabály módosításról és a következő öt év programjáról élénk vita alakult ki, amely mind a két napot végigkísérte. Úgy értékelem, hogy megújult gondolkodás és szellemiség jellemezte a kongresszust és ez lesz jellemző a VDSZSZ elkövetkező időszakára. Az új alapszabály is ezt tükrözi. A szövetségi vezetőség felelősségteljesen felkészült a kongreszszusra és az elmúlt négy év munkájának eredményeképpen ismét megválasztásra került Gál Rezső és Major Gábor, akiknek ezúton is gratulálok.

- Mi most a VDSZSZ legfontosabb feladta?

- A VDSZSZ aktuálisan legfontosabb feladata a munkavállalók minél magasabb szintű érdekképviselete: a kollektív szerződés érvényesítése a munkaadókkal szemben, folyamatos bértárgyalások eredményeképpen olyan egyezségre jutás a munkaadókkal, mely a munkavállalók megelégedettségére szolgál, valamint mivel a várható liberalizáció, privatizáció miatt létszámleépítésekre kerülhet sor, a szakszervezetek feladata, hogy ezeket a humánpolitikai feszültségeket kezelje. A szakszervezetek között olyan összefogásnak kell létrejönni, amely megőrzi az idáig megszerzett pozíciókat és ezeket tovább erősíti a munkavállalók védelmében.

- Mit vársz az idei esztendőtől munkahelyeden?

- Sajnos a tavalyi évben az erőmű privatizációk miatt az új tulajdonosok érvényben lévő szerződéseinket - indok nélkül - bontották fel, ezért társaságunk nehéz helyzetbe került. El kellett bocsátani közel száz főt, ami több tízmillió forintos végkielégítési teherrel járt. Ez a társaságunk gazdálkodását nagy mértékben befolyásolta és komoly szervezési munkával kellett a kiesett árbevételt pótolni. Itt szeretném megemlíteni, hogy Budapesti Erőmű Rt. területén lévő kirendeltségünket az előbb említett okok miatt teljesen meg kellett szüntetni. Ez jelentette a legnagyobb érvágást, mert a leépítés itt hatvan főt érintett. A létszámleépítések miatt a kft. szakszervezeti tagsága is jelentősen lecsökkent.
Mint a VILLKESZ Kft. szakszervezeti vezetője, azt várom el az idei évben a munkahelyemtől, hogy stabil, megbízható munkaadója legyen társaságunk megmaradt ötszáztíz fős kollektívájának. Remélem, külső okok nem befolyásolják majd kedvezőtlen irányban társaságunk működését és olyan gazdasági évnek nézünk elébe, amelyben az év elején megfogalmazott célokat el tudjuk érni, a terveket meg tudjuk valósítani. Ehhez az is szükséges, hogy az MVM csoport tagjai nagyobb mértékben vegyék igénybe társaságunk szolgáltatásait, hiszen a VILLKESZ Kft. is beletartozik. Jelenleg folynak az egyeztető tárgyalások a bér- és szociális megállapodás megkötéséről a társaság vezetőségével, amely várhatóan február közepére aláírásra kerül.
Végezetül jó egészséget kívánok mindenkinek, hiszen az kell ahhoz, hogy az esetleges nehézségeket kezelni tudjuk.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...