< />
Szerző: Gy.
2012. szeptember 6.

VDSZSZEMASZ Portré

Észak-magyarországi Áramszolgáltató Szakszervezet, Sárospatak – Marczi Zoltán

– A technikum elvégzése után a vállalat sárospataki üzemigazgatóságán kezdtem. Itt, mint akkoriban szokás volt, végig jártam a „második” iskolát, vagyis az előszerelőtől az üzemirányításig, a tervezéstől a leolvasáson át az üzemeltetésig megismertettek minden munkafolyamattal, és azok egymásra épülésével. Később a sátoraljaújhelyi kirendeltségen maradtam, mint önálló szerelő. Ott megtanulhattam mindent, ami a hálózat üzemeltetésével kapcsolatban lehet, gyakorlatot az üzemzavar elhárításban, gyors megfontolt döntéseket, körültekintő, balesetmentes munkavégzést, végül, de nem utolsósorban a rutinos kollégáktól a szakma csínját-bínját. A kirendeltségek megszűnésével a régióközpontba kerültem, ahol munkairányítási, később diszpécseri feladatokat végeztem. Az úgynevezett RÉVÉSZ bevezetése óta üzemviteli operatív irányítói munkakörben dolgozom.

Jelenlegi munkakörömben sok kihívással kell szembenéznem. Ehhez biztosított minden elérhető segítség a munkáltató részéről. Vannak apróbb problémák, de megfelelő munkabiztonság és jó munkahelyi légkör vesz körül.

Az utóbbi évek alatt különváltak a tevékenységek, más-más cég- és érdekcsoportok végzik a munkafolyamatokat és csak a „szerelés” bizonyítja hová tartozunk. Az emberek nem fogadják jó szívvel, hogy mi csak ezzel, vagy azzal a munkával foglalkozunk, és bármi másban kérnek segítséget, nem adhatunk, vagy nem is tudunk – ezt nem értik meg. Holott mindenki azt hirdeti, hogy a fogyasztó az első és őt kell kiszolgálnunk.

A berendezéseken át a programokig folyamatosan frissülnek a rendszereink. Gyakran nem is tudok valamit begyakorolni, mert gyorsan megváltoztatják és jön az újabb verzió. A teljesítménymérések, a normaidő-ellenőrzések arra késztetnek engem is, hogy állandóan topon legyek. Ezért mindig tanulnom kell, hogy szinten tartsam szakmai ismereteimet.

A közvetlen kollégáimmal szerencsére felhőtlen a kapcsolatom. A problémákat megbeszéljük ha kell, vitatkozunk valamennyi témában, akár a munkával kapcsolatban, vagy más, mindennapos dolgokban. Közösségünk fiatal, ha úgy tetszik sportos, és ha baj van, akkor összetartó, szóval számíthatunk egymásra.

Az érdekvédelem sokáig talán az a jó szó, ismeretlen volt számomra, nem voltam szakszervezeti tag. A kollégáimmal folytatott beszélgetések hatására léptem be. A pontos idejére nem is emlékszem, de talán nem ez a fontos. Az a lényeg, hogy itt vagyok és tudom, közösen képesek vagyunk az érdekeinket érvényesíteni a munkáltatóval szemben és talán érte is, mert ha jól érzi a munkahelyén magát az ember, akkor a feladatokat is jól, odafigyeléssel pontosan, biztonságosan végzi. A kapcsolatot egymás között a legjobb eszközt felhasználva tartjuk. Ha sürgős döntéseket kell hozni, akkor telefonon, egyéb ügyekben email-ben. Aztán havonta az szb-üléseken tárgyaljuk meg az aktuális feladatokat.

Napjainkban nagyon nehéz a munkáltatóval szemben engedményeket elérni, célokat megvalósítani. Sokat jelent, az információ gyors és pontos megszerzése. Gondolkodom és igyekszem megtalálni a munkáltató és a munkavállalók érdekeinek megfelelő közös nevezőt. Munkaterületemen már lecsökkentek a konfliktushelyzetek, a kollégák naprakész tájékoztatást kapnak és a véleményeiket hamar „megjáratjuk” egymás között.

Az érdekképviseletnél sok fontos dolog van, egyik, hogy felhívjuk a figyelmet: A korkedvezmény sokat jelenthet. Vegyék észre, hogy aki innen megy rendes nyugdíjba - már ha tud -, meddig élvezheti jól megérdemelt pihenését.

Szabadidőmről, családomról annyit, hogy amikor csak lehet, otthon vagyok. Három fiam van, velük mindenféle dolgot kipróbálunk, játékokat, kirándulást, vízi sportokat, a horgászatot. Egyáltalán nem unalmasak az együtt töltött órák, melyek alatt igyekszem sok mindenre megtanítani őket.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...