< />
2007. március 9.

VDSZSZEMASZ Hírek

Vélemények az elmúlt hetek történéseiről

Bodnár Zoltán, az ÉMÁSZ Nyrt. Üzemi Tanácsának tagja:
A hálózatirányítási osztályon, ismert nevén a KDSZ-ben dolgozom, többek között közreműködök a folyamatos szolgálat és üzemmenet biztosításában.
A sztrájkmegállapodás szerint a folyamatos szolgálatban lévő munkatársak nem vehetnek részt a sztrájkban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy számukra közömbös volt, mi történik. Aláírásukkal szolidaritást vállaltak sztrájkoló munkatársainkkal, és élénk érdeklődéssel figyelték a fejleményeket, követték a tárgyalási fordulókat. Azonosultak a dolgozók céljaival, a saját maguk és kollégáik érdekében is. Én személy szerint részt vehettem, és részt is vettem a 2 órás figyelmeztető sztrájkban.

Gembiczki Tibor, az ÉMÁSZ Nyrt. Szakszervezeti Bizottságának elnöke:
- Az első perctől az utolsóig részt vettem a sztrájkbizottság munkájában. Nagyon gyakran utaztam Budapestre, sok-sok tárgyaláson, egyeztetésen vettem részt. Folyamatos kapcsolatban álltam szakszervezetünk tisztségviselőivel és rajtuk keresztül az ÉMÁSZ munkavállalóival, valamint az ELMÛ-ben dolgozó kollégákkal is.
Közben a helyi sztrájkmegállapodás megkötése sem volt egyszerű feladat.
Az előzetes megállapodás - amelynek írásba formálásából is kivettem a részem - a körülményekhez képest jónak mondható, amit ebben a helyzetben el lehetett érni, azt elértük.
Feszült hangulat uralkodott, tagjaink elszántak voltak akár a nyolcórás sztrájkra is. Úgy érzem, hogy mindvégig egységesen álltunk ki, összetartottunk, fegyelmezetten és határozottan képviseltük a munkavállalók érdekeit. Most remény van arra, hogy a végső megállapodásban a dolgozók és a nyugdíjasok számára megnyugtatóan sikerül rendezni a ma még függőben lévő kérdéseket.

Juhász Gyuláné, az ÉMÁSZ Nyrt. Szakszervezeti Bizottságának tagja:
- Végig bíztam a megállapodásban, abban, hogy nem kell a nyolcórás sztrájk "fegyveréhez” nyúlnunk. Jómagam az alkalmazotti tarifa megmaradása, vagy eltörlése közbeni vitában arra emlékeztettem a fogyasztókat, hogy gondoljanak például a szerelőkre, akik télen és nyáron, fagyban és hőségben, hóban és esőben is helytállnak, végzik a munkájukat. Teszik ezt azért, hogy senki ne maradjon villanyáram nélkül. De említhetem a szabadnapokat, a húsvétot, a karácsonyt, vagy éppen a szilvesztert is. Az iparágban dolgozók, az ügyeletben lévők ekkor sem tudnak pihenni. Az ötvenes, hatvanas évekhez képest már nagy kényelemben élünk, az energiát egyetlen percre sem tudjuk nélkülözni. Ahhoz, hogy ez így legyen, az áramszolgáltatás valamennyi munkavállalója hozzáteszi a magáét. A nyugdíjasok, ha szabad így fogalmaznom, külön fejezetet jelentenek, természetesen értük is harcoltunk. Néhány ezren nagyon kevés pénzzel, 7-8 ezer forinttal vonultak nyugállományba, s napjainkban sem kapnak 50-60 ezernél többet. Számukra elfogadhatatlan terhet jelentett volna, ha szerzett joguktól megfosztják őket, hiszen így esetükben is jelentősen drágult volna az áram. A tárgyalások közben nem csupán az idősek, hanem a fiatalabb munkavállalók is megkerestek, bíztattak, bátorítottak minket és személy szerint engem. Az elért eredménnyel elégedett vagyok és hiszem, hogy az elkövetkezendő kilencven napban megszületik a részletes, mindenki számára megfelelő megállapodás.

Győri I.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...