< />
Szerző: Győri István
2009. július 9.

VDSZSZEMASZ Hírek

Törődjünk többet önmagunkkal!

Hogyan lehet valaki manapság kiegyensúlyozott, egészséges, jókedvű és felszabadult? Erre a kérdésre az ÉMÁSZ-nál is bárki választ kaphat. Csupán fel kell keresnie Kanizsai Gyulánét, s Rózsa máris "felírja" a receptet.
- Mielőtt fejest ugranánk a közepébe, kérem, mutatkozzon be az olvasóknak!
- Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. Hálózatgazdálkodási osztályának gazdasági előadója vagyok.

- Hány éve van a cégnél?
- Tizennyolc. Annak idején a távlati tervezési osztályon kezdtem, majd több funkciót is betöltöttem, de mindig a műszaki területen dolgoztam. Mostani főnököm Spala János, aki mellett már tizenhatodik esztendeje ügyködöm.

- Jól érzi magát a bőrében?
- Igen, nincs okom a panaszra. Gyorsan hozzáteszem: teszek is érte.

Sokat túrázott

- Amikor vagy másfél évtizede megismertem, rendszeresen túrázott és igyekezett rábeszélni arra, hogy tartsak önnel a Tátrába.
- Egy időben valóban nagyon sokat túráztam, persze nem egyedül. Az úgynevezett Szlovák Paradicsomot és a Magas-Tátrát "támadtuk". Csodálatos élményekkel gazdagodtunk, örökké emlékezetes napokat töltöttünk északi szomszédunknál.

- Amatőr hegymászók voltak?
- Ezt azért nem mondanám. Tény, hogy sok kétezer méteren felüli csúcsot megmásztunk a Magas Tátrában. A teljesség igénye nélkül néhány: Koprova-csúcs (2367 m), Encián (1751), Gerlachfalvy-csúcs (2655 m), Nagyszalóki csúcs (2452 m), Lomnici-csúcs (2632 m), Rysy (2499 m), Tátra-csúcs (2560 m), Oszterva-nyereg (1975 m), Vöröstorony-hágó (2461 m). Ez utóbbira annak idején a kilenc és tizenegy- éves gyermekeim is elkísértek, majd ők is többször tartottak velünk a magaslatok meghódításában. A Szlovák Paradicsomban sok kanyontúrát teljesítettünk, például a Sucha Bela, Pieczky-kanyon, Klasztorisko, Kiszel Kárpótlás, Syelzy Dom, Geravy fennsík, Hollókő. A Hernád-áttörést is többször meglátogattuk a maga több mint 15 km-es hosszával. A gyakorlat teszi a mestert, tartja a mondás. Nos, mi egymástól is sokat tanultunk, aztán amit csak tudtunk elolvastunk, utánajártunk a szakmai fogásoknak. Élményeinket rendszeresen meg is írtuk.

- Valóban így van! Aki nem hiszi, vegye a kezébe az ÉMÁSZ Hírek hajdani számait. Nekem kedvenc olvasmányaim voltak azok a beszámolók.
- Ha tetszettek, igazán köszönöm. Sorainkat az élményeinkből merítettük, a velünk történt izgalmas kalandokat örökítettük meg.

- A Bükköt is kedvelték.
- Természetesen, hiszen nagyon fontos, hogy a környezetünket is megismerjük, erre nagyon jó alkalmak voltak a hóvirág túrák, a szarvasbőgés alkalmával tett éjszakai kirándulások. Igen, szívet-lelket melengető visszaidézni. Pompás kis közösségünk volt. Mindig szakképzett túravezetők javaslatai alapján teljesítettük az útvonalakat.

Etka-jóga: életforma

- Aztán jött az újabb szerelem.
- Bizony! Ez pedig az Etka-jóga.

- Ha lehet, erről részletesen, mert biztosan sokan nem hallottak még róla!
- Kártyikné Benke Etka, az immáron 89 éves, de most is aktív Etka Anyó hozta életre az Etka-jógát, amelyet nemzetközileg is elismert mozgalommá fejlesztett. Etka Anyó az évszázadok óta működő, de elfeledett, öröklött mentális és fizikai tulajdonságaink újbóli felszínre hozását javasolja. Ugyanis nemcsak a mélypontra juttathatjuk el a szervezetünket, hanem lassan, türelmesen, szisztematikusan újra fel is építhetjük, mint egy erődítményt és nap mint nap karban is tarthatjuk azt.

- Máris kedvet kaptam!
- Várjon, még nem értem a végére. Az Etka-jóga erőgyűjtő módszer a velünk született természetes adottságainknak, a légzés- és mozgáskészségünknek a visszaszerzésére. Alkalmazásával felszínre hozzuk magunkban azokat az adottságainkat, amelyekkel eredményesen teljesítjük feladatainkat. Alkalmazásával frissek, rugalmasak vagyunk és segítjük minden életműködésünket. Érzékszerveink, agyműködésünk fejlődik, gondolataink tisztává, világossá válnak, könnyebben rátalálunk a problémás helyzetekben a helyes megoldásra. Ahogy mint személyiségek fejlődünk, úgy a környezetünkre is jótékony hatással vagyunk, kapcsolatainkat a szeretet, az elfogadás, a segítőkészség, az együttműködés jellemzi. Akkor használjuk a testünket rendeltetés szerint, ha meg- és kimozgatjuk az általában felnőttkorra, de sokszor már előbb is bemerevedett izmainkat.

- Otthon is műveli?
- Reggelente tíz-húsz percig. A férjem is rendszeresen tornázik, azóta enyhültek a gerinc-panaszai.

Keddenként tornaórák

- Hallottam, láttam, ön munkahelyi zenés tornát is vezet.
- Szeretetből, lelkesedésből, önzetlenül csinálom.

- Az aktív émászosoknak?
- Igen, bárki jöhet. Kezdetben többen voltak a fiatalok, napjainkban már inkább a nyugdíjasok jönnek. Utóbbinak nagyon örülök, hiszen ez azt jelenti, hogy törődnek önmagukkal, számukra fontos az egészség, az egészséges életmód. Meglehet, nagy szavak, de igazak: a rendszeres mozgás fontosságáról nem lehet eleget beszélni.

- Csinálni is kell. Hol és mikor lehet jelentkezni?
- Az ÉMÁSZ NyRt. Dózsa György utcai központjának nagytanácsterme előtt kedden délutánonként mozgatjuk meg "öreg csontjainkat". Mindenkit szeretettel várunk, aki egyszer eljön, biztosan megragad és később is igényelni fogja. Mit ígérhetek? Jókedvet, felüdülést, fizikai és szellemi megújulást, erőt, egészséget.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...