< />
2008. május 7.

VDSZSZEMASZ Hírek

Száztizenöt éves szervezetet vezet

Névjegykártya
Neve: Balkányi Ferenc
Életkora: 65 év
Foglalkozása: nyugdíjas
Volt munkahelye, beosztása: ÉMÁSZ Rt., üzemviteli technikus
Családi állapota, gyerekei: Egy lánya, egy fia és két unokája van.
Hobbija: Természetjárás. Gyerekként kezdte az erdőjárást.
- Hány évig szolgált a villamosenergia-iparban?
- 1962. július 1-jén léptem be, közvetlenül a technikum elvégzése után. Előrehozott öregségi nyugdíjba 2001 decemberében mentem, 58 éves koromban, 38 és fél éves munkaviszony után.
Ezalatt nagyon sok helyen dolgoztam. Első munkahelyem a hálózatszerelés volt. Ténykedtem a nagyfogyasztói ellenőröknél, dolgoztam Miskolcon, Sárospatakon és Szerencsen, voltam hálózatszerelési művezető, tervező, üzemviteles. Szerencsen és Ricsén a kirendeltségen szolgáltam. Én voltam az ország legfiatalabb kirendeltségvezetője Ricsén, 1968-ban. Utolsó beosztásom az üzemviteli vonalon a fenntartás-karbantartás irányítása volt az rt. központban.
Hármasban vezényeltük az egész ÉMÁSZ hálózati és alállomási fenntartási-karbantartási rendszerét. Hab a tortán, hogy a cég állóeszköz-gazdálkodási és nyilvántartási csoportját is megkaptam.

- Bejár-e még az ÉMÁSZ-hoz?
- A régiek közül már alig vannak... Ha bemegyek, kizárólag sportügyben teszem, mivel 1975-től 2001-ig vezettem a tájfutó és természetjáró szakosztályt, az akkori Miskolci Elektromos-Vasas Sport Kör (EVSK) keretén belül. Mostani beosztásomból próbálom noszogatni az émászosokat az aktív természetjárásra. Sajnos kevés sikerrel, nem érnek rá.

Szövetségi elnök lett

- Hogyan lett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke?
- Már 1975-től betöltöttem különböző tisztségeket, előtte 1958-tól voltam tagja a DVTK természetjáró szakosztályának. Először az ifjúsági témákkal foglalkoztam, majd túraszervezéssel. A Bükk 50 teljesítménytúra útvonalát is én terveztem, de a Borsod Szép Útjai jelvényszerző túra is az én gyermekem. Először a túravezető-képzésben oktattam és oktatok ma is, majd a technikai bizottság vezetését bízták rám, aztán megörököltem a gyalogtúra bizottság vezetését. Végül többszöri üresedés, közgyűlés és választás után én maradtam állva 2005-ben. Most ünnepeltük a borsod-miskolci természetjárás 115. évfordulóját, amelyet elnökként éltem meg.

- Hány tagjuk van?
- A 2007. december 31-i tagnyilvántartás szerint 875. Tagegyesületeink száma 17.
Tagszervezeteinkben ettől több tag van, de csak azokat tekintjük tagegyesületeinknek, amelyek legalább tíz tagot számlálnak.

- Idei legfontosabb rendezvényeik?
- A Népek Tavasza március 15-én volt. Mire ezek a sorok megjelennek, április 19-én már megtartottuk a szlovák-magyar nemzetközi találkozót. A szlovákok és a magyarok saját oldalukról mentek fel az országhatáron álló Nagy-Milic 893 méteres csúcsára. Május 17-én az Encián Kupa tájékozódási túraverseny az országos bajnokság fordulója is egyben. A szövetségi rendezvényeink nyilvánosak, azokon bárki részt vehet. A nyugdíjas egyesületek hétközben is túráznak. Ha összeszámoljuk, évente legalább 300 túrát tartunk, így népszerűsítjük a szabadidő hasznos eltöltését, az egészséges életmódot.

Kiemelten közhasznú

- Mennyi pénzből gazdálkodnak?
- A kiemelten közhasznú minősítés miatt pénzforgalmunk nyilvános, azt bárki megnézheti a honlapunkon. 2007-ről még nem készült el a végleges jelentés. 2006-ban összes bevételünk 12 millió 551 ezer forint volt. Ebből pályázatokon 7 millió 500 ezret nyertünk.

- Tudnak-e támogatókat szerezni?
- Sajnos egyre nehezebben. Évek óta támogat bennünket az ÉMÁSZ Nyrt., amit köszönünk. Támogatását az ifjúsági turizmus fellendítésére, valamint útjelzések felújítására fordítjuk.
Nagy szükségünk lenne az oktatásban, az ismeretterjesztésben egy laptopra. Projektorunk már van, de laptopra még nem futotta. Hátha most, a cikk olvasása után...

- Népszerűsítik az egészséges életmódot, hozzájárul a természeti értékek védelméhez. Kapnak-e politikai támogatást?
- Szövetségünk alapszabálya kimondja a politikamentességet, így semmilyen pártnak, politikai csoportosulásnak nem vagyunk tagjai, nem kérünk és nem is kapunk ilyen támogatást. Viszont tevékenységünk során szoros kapcsolatban állunk civil és természetvédelmi szervezetekkel, nemzeti parkokkal, az erdészetekkel. Természetvédelmi tevékenységünk a Polgári Természetvédelmi Őr-szolgálatában is megmutatkozik. Figyelmeztetjük a helytelenül viselkedőket, példát mutatunk.

Kétezer kilométer

- Mire a legbüszkébb eddigi elnöki tevékenysége során?
- Turista úthálózatunk minőségére. Jelenleg csaknem 2000 kilométer jelzett turistaút van a megye négy hegységében, a Bükkben, Aggteleken, Csereháton és a Zemplénben. A fontosabbakat gyakrabban, a kevésbé fontosakat ritkábban kellene festeni. Az általam kidolgozott és megvalósított terv szerint tíz év alatt az összes jelzett turistautat rendbehoztuk, így a megyében rosszul karbantartott turistaút nincs.

- Milyen terveket dédelget?
- Amilyen jó az turista útjelzéshálózat, annyira rossz az útjelző táblák minősége. Úgy harminc éve csak ritkán kerültek ki új táblák az utak mellé. A táblák kihelyezése sokkal többe kerül, mint az útjelzésfestés.

- Személyesen vezet-e túrákat?
- Sajnos a lábam már nem a régi. Meg is tettem érte mindent, hogy ne javuljon... Tájfutottam, túraversenyekre jártam, teljesítménytúráztam a sok-sok normál túra mellett. Ennek ellenére rövidebb túrákat még vezetek. Például az ÉMÁSZ munkatársainak vezettem tavaly ősszel éjszakai túrát a szarvasbőgés idején. Igaz, hogy nem hallottunk bőgést, de attól jól éreztük magunkat. Tavaly a Zemplénbe vittem autóbuszos és Lillafüreden vezettem ismertető túrát.

- Végül szóljon a túravezetőkről!
- Szövetségünknél és egyesületeinknél vizsgázott túravezetők dolgoznak. Mindig hangsúlyozom, amikor túravezetőket vizsgáztatok, hogy könnyű egy eseménytelen túrát levezetni. Mert csak anynyiból áll, hogy elmegyünk és hazajövünk. De a váratlan, az esetleg tragikus eseményeket is kezelni kell. A vizsgázott túravezetőnek annak tudatában kell dolgoznia, hogy háta mögött tíz-harminc túrázó van. Történhet bármi, felelősséggel tartozik értük. Kötelessége a túrát úgy levezetni, hogy azon mindenki jól érezze magát.

Fotó és interjú: Győri István
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...