< />
2008. augusztus 5.

VDSZSZEMASZ Hírek

Százkét éves "történelemóra"

A tollforgató is lehet izgatott. Hiába készített már sok száz interjút és beszélgetést, 102 esztendős riportalannyal még nem találkozott.
Elindultunk Miskolc-Görömbölyre. Útközben számolgattam: kis csapatunk legidősebb tagja is csaknem 45 esztendővel fiatalabb Gubancsik Jánosnál, valamennyiünk szeretett János bácsijánál.
Aki 1900. január 14-én született, így élő legenda. Átélte az első és a második világháborút, 1956-ot, s mindent, ami az elmúlt évszázadban és évtizedekben történt.
A kapuban fia, János köszöntött minket, majd beljebb léptünk. A szobában a kiöltözött János bácsi sürgött-forgott. Fehér ing, nyakkendő, sötét öltöny. Látszott rajta, hogy készült.
- Foglaljatok helyet! - emelte hangját, majd kérésemre belekezdett rendkívül gazdag élettörténetébe.
- Tiszadorogmán láttam meg a napvilágot, hatvanhat esztendeje vagyok házas, egy lányom és két fiam van. Már természetesen dédunokákkal is büszkélkedhetek! Az öregkor olykor bizony nem szép, de a családi boldogság mindenért kárpótol. Fiatal koromban Merczel László ónodi birtokain szolgáltam, az első világháborúban a kassai 34-es gyalogezred katonája voltam. Túléltem, majd Budapesten köttem ki. Megtanultam a lakatos szakmát, majd ismét a Merczel-birtok következett. Traktoros lettem.
- Mikor kapta gépkocsivezetői engedélyét?
- Elég régen! Egészen pontosan 1927-ben. Tizenhat esztendővel később, 1943-ban már átvehettem az egymillió kilométeres vezetésért járó emlékérmet.
- Merre vezetett az útja a legtöbbször?
(Elgondolkodott, töprengett.)
- Ha én ezt meg tudnám mondani! Az ország minden részében sokszor megfordultam, egy időben még Bécsbe is rengeteget jártam.
- A hírek szerint főnököket is furikázott!
- Hogyne! Igazgatókat, mérnököket. Velük kapcsolatban van egy történetem. Ugyan elmondtam már, de az ismétlés a tudás anyja. A negyvenes években úgy köszöntek nekem, hogy ,,szabadság”. Én pedig rávágtam: ,,Teljes szabadság!” Bejött, ugye?
- Igen, gratulálok! De váltsunk témát. Mikor került az ÉMÁSZ-hoz?
- Több mint fél évszázada, 1947-ben. A cégnél végig gépkocsivezetőként dolgoztam. Első autóm egy háborúból visszahagyott GMC márkájú teherautó volt, amellyel kivettem a részem a faluvillamosítás nehéz, de felemelő munkájából is. Naponta húsz oszlopot állítottunk fel a Bodrogközben.
- Nyugdíj?
(Méltatlankodott, amiért szóba hoztam az obsitot.)
- Aktív pályafutásomat 1961-ben fejeztem be, kapcsolatom azonban folyamatos maradt a céggel. Hosszú ideig rendszeresen részt vettem a nyugdíjas találkozókon és örömömre szolgált, hogy üdvözöltek az ÉMÁSZ százéves fennállása alkalmából 1994-ben tartott ünnepségen. Aztán felejthetetlenre sikeredett a saját, százéves ceremóniám is. Eljöttek az írott és az elektronikus sajtó képviselői, üdvözölt Göncz Árpád akkori köztársasági elnök. Óriási dolog volt, hogy 2000-ben megéltem az év, az évtized, az évszázad és az évezred fordulóját! Kérem, itt jegyezze meg, büszke vagyok arra, hogy nem csupán a társaság legidősebb tagja, hanem a legidősebb szervezett, azaz szakszervezeti tagja is vagyok!
- Bejár még egykori munkahelyére?
- Már nem. Nyugdíjas találkozón 1995-ben vettem részt utoljára. A kirándulások, az utazgatások már nem nekem valók.
- Mivel telnek János bácsi napjai?
- Csendes nyugodtságban. Pihengetek, sétálgatok, teszek-veszek, etetem a tyúkokat, játszom a kutyával.
- A portát már nem hagyja el?
- Még az üzletbe is eljárok! A kerítés mellett szép lassan, óvatosan... Csupán kétszáz métert kell gyalogolni. Bár az idő elment, s némileg elhagyott az erőm. De az is lehet, hogy mindössze tavaszi fáradtságról van szó.
- Nem segítenek a gyerekek, vagy az unokák?
(Tiltakozott.)
- Dehogynem! A mellettünk lévő házban lakó fiam azonban sokat dolgozik, betegeskedő feleségemet nem engedhetem a közértbe, így nekem kell talpon lennem. Egy kis mozgásra egyébként is szükségem van!
- Érdeklődhetek az egészsége, a hogyléte felől?
- Persze, miért ne! - vágta rá kapásból. - Tulajdonképpen nincs panaszom, nem fáj semmim. Orvoshoz nem járok, gyógyszert nem szedek. Bármit ehetek, ihatok, tényleg koccintsunk, a Hubertust, meg a jó bort kedvelem. A reggelit általában én készítem, ebédet hoznak, utána mosogatok. Elégedett vagyok, csak a szemem miatt kesergek.
- Olvasás, televízió?...
- Na ez nem megy! Még a legjobb barátaimat is nehezen ismerem fel. Most viccelődhetnék, például azzal, hogy ennyi baj nekem is jár. Sokat nem tehetek, a világ dolgaiból, bár nagyon érdekelnek, keveset látok.
- Akkor a rádiót ajánlom!
- Bizony! Számomra a "doboz" a legfontosabb köldökzsinór. Egész nap szól, amit lehet meghallgatok. Kedvelem a műszaki és a technikai műsorokat, a politikai jellegű vitákat. Amennyire tudom, követem az árváltozásokat is. Egyszer lemegy, másszor felszökik a benzin ára, ezt nehéz követni... Az zavar, hogy nincs megértés az emberek között, sok probléma van a világban.
- Nem irigyli a mai generáció tagjait?
- Dehogynem! Jobbnál jobb kocsikkal járnak, hozzánk képest remek körülmények között dolgoznak és élnek. Így van rendjén, de nem tagadom, jó lenne valahogy visszafiatalodni.

Búcsúzáskor "kórusban" mondtuk:
- Még egyszer Isten éltesse, János bácsi! Jövőre újra eljövünk.
(Az ünnepelt arcán hamiskás mosoly jelent meg.)
- Jöhettek, de nem ígérek semmit. Majd meglátjuk...
Beültünk a kocsiba, visszanéztünk, intettünk, irigyeltük. Kevés embernek ad a sors több mint egy évszázadot.

Újsághír: "Január 14-én bensőséges hangulatú ünnepséget tartottak Miskolcon, ahol az ÉMÁSZ Rt. Szakszervezeti Bizottságának tisztségviselői - Gembiczki Tibor elnök, Kozsik Tibor titkár és Kohányi Pál nyugdíjas szb-titkár - köszöntötték a 102 éves Gubancsik Jánost és ajándékokkal kívántak neki erőt, egészséget.”

Kolodzey Tamás
(Forrás: "forró drót" újság 8.évf.2.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...