< />
2008. augusztus 5.

VDSZSZEMASZ Hírek

Nehéz időszak áll a munkavállalók mögött

Október 28-án Miskolcon tartották a VDSZSZ ÉMÁSZ Rt. Tagszakszervezet beszámoló és vezetőségválasztó küldöttgyűlését. A társaság nagytanácstermében tartott esemény levezető elnöke Mészáros Sándor, az ÉMÁSZ Rt. igazgató-helyettese volt. A meghívott vendégek között láttuk Gál Rezsőt, a VDSZSZ elnökét, Mészáros Pétert, az ÉMÁSZ Rt. humán erőforrás igazgatóját, Szabó Zoltánt, az ÉMÁSZ Rt. üzemi tanácsának elnökét, a jelölőbizottság elnökét és Kohányi Pál nyugdíjas szb-titkárt is.

Névkártya
Gembiczki Tibor
Életkor: 50 esztendő.
Család: Két fiatalember édesapja.
ÉMÁSZ-munkaviszonyának kezdete: 1980.
Végzettsége: villamos üzemmérnök és felsőfokú logisztikai képzettséggel is rendelkezik.
Tisztségei: három cikluson át elnöke az ÉMÁSZ Rt. központ üzemi szakszervezeti bizottságának. Szb-elnök 1999-től, a munkavállalókat képviseli a társaság felügyelő-bizottságában és tagja az üzemi tanácsnak.
Nyelvismerete: szlovák.
Kedvenc időtöltése: labdarúgás és síelés, túrázás.
Hobbija: bélyeg- és éremgyűjtés. A magyar numizmatikai különlegességekre és sorozatokra „vadászik”.







A beszámolót Gembiczki Tibor szb-elnök tartotta. Elöljáróban arról beszélt, hogy a mögöttük álló időszak politikáját alapvetően az Európai Unióhoz történő csatlakozás befolyásolta.





Az EU tagállamaiban az elmúlt években 150 ezer villamosenergia-ipari munkahely szűnt meg. Magyarországon az 1995-ös privatizáció után 1998-ban történtek az első kiszervezések, a szolgáltatók átszervezése 1999 után gyorsult fel, a folyamat pedig 2002-2003-ban csúcsosodott ki. A privatizáció és a későbbi liberalizáció jelentősen átalakította az iparág szerkezetét, jellegét. A negatív külső hatások megjelentek az ÉMÁSZ Rt. eredményeiben is.

Kemény kihívások
Még az előző választási ciklusban történt meg az első kiszervezés az ÉMÁSZ Rt-nél: A hálózatszerelés és technológiai szerelés került a SAG és a GA Kft.-hez. 1999-ben az átalakulás folyamata felgyorsult. Bejelentették a szervezet, az üzleti folyamatok és az irányítás átalakítását. Ezzel együtt az akkori 2350-es létszámot 1800 főre kívánták csökkenteni. Beindult az ELMÛ-Mátra-ÉMÁSZ együttműködés, az informatikai összevonás eredményeként megalakult az ISC Kft. 2000-ben kerültek megrendezésre az első dolgozói gyűlések az átalakulásról, de ezzel együtt elindult a melléktevékenységek felülvizsgálata és a dolgozói fogyasztási helyek kiemelt ellenőrzése is.
Ezután jelent meg a már elhíresült fogalom: Kihívás 2001. Ezeknek az időknek az eseménye volt az a vezetői audit, amely után a társaság akkori elnöke megállapította, hogy csak a vezetők egyharmada van jó helyen. 2001-ben megindult a mobilitási csomag (előnyugdíj, lakáskölcsön, stb.) és folytatódott a kafetéria tárgyalása. Nyáron csökkentették a kirendeltségek számát, új régiós munkarendet és ügyeleti rendszert vezettek be. Újra beindult a kiszervezési folyamat is a korábban elvetett jogutódlás módszerével. Ezzel kapcsolatosan az érdekképviseletek tárgyaltak az Energia Hivatal és az RWE Üzemi Tanács képviselőivel is.

Speciális helyzet
2002-ben helyi szinten folytatódott a kafetéria és bérkategória bevezetésének tárgyalása. Folyamatos tárgyalást folytattak az RWE Üzemi Tanácsával az ottani át- és kiszervezések helyzetéről, tapasztalatairól. Ősszel megtörtént a kiszervezések gyakorlati tapasztalatainak összegyűjtése és a negatív eredmények javításának elrendelése. A 2003-as évet a készenléti-ügyeleti rendszer harmonizálásával és a díjtételekről folytatott tárgyalásokkal kezdték és foglalkoztak az ELMÛ-ben dolgozó ÉMÁSZ Rt. munkavállalók speciális helyzetével. Munkajogi megoldásnak az önkéntes átigazolást fogadták el, de több esetben megoldhatatlan gondot okozott az eltérő nyugdíjpénztári támogatás. Októberben elindították az elégedettségi vizsgálatot, decemberben pedig sikerült megállapodni a kafetéria új összegéről. 2004-ben folytatódott a munkarendek tárgyalása, a munkáltatói oldal új előterjesztést adott a régiós és a fogyasztói irodai munkarendekre. Ugyancsak folytatták a korábban elkezdett érdekképviseletek - igazgatóság közötti kötetlen témájú konzultációkat is.

Alapvető feladat
A VDSZSZ és az ÉMÁSZ Rt. szakszervezete is alapvető feladatának jelölte meg a bérek, a keresetek és a szociális ellátások jelentős javítását. Ennek egyik garanciája volt a bér- és szociális megállapodások kétszintű rendszerének megtartása. A szakszervezet célul tűzte ki, hogy a társaság eredményes gazdálkodásában teremtődjön meg a keresetek és szociális ellátások reálértékének emelkedése és az EU-normákhoz való közelítése. Az aktuális bértárgyalások mellett jelentős eredmény volt a bérkategória rendszer 2002. évi bevezetése. A kafetéria rendszer bevezetése során legnagyobb problémát és vitát a vállalati üdültetés, a lakáskölcsön és az étkeztetés korábbi formáinak megszüntetése okozta. A visszaérkezett kérdőívek alapján hetvenöt százalékos támogatottságot kapott a kafetéria bevezetése. A rendszerről elmondható, hogy nem tökéletes, lehetne több az összege és választéka, de az elosztás elve igazságosabb a korábbitól. A juttatások sorában a harmadik jelentős változást a teljesítmény-értékelési rendszer jelentette. A jelenlegi 2004-2005. évi célkitűzések alapján már egy havi bért lehet elérni.

Létszámcsökkentés
Az ÉMÁSZ Rt. helyzete sem volt más, mint a többi iparági társaságé. A szakszervezet minden erőfeszítése kevés volt a létszámcsökkentések megakadályozására, a folyamatot legfeljebb késleltetni tudták. Megállapodásokat kötöttek a kiszervezett munkavállalók érdekeinek védelmére, az áthelyezett dolgozók terheinek csökkentésére, a megszűnt munkahelyű dolgozók részére az előnyugdíj, vagy növelt végkielégítés biztosítására. A munkáltató eddig ismert tervei alapján az elkövetkező években jelentős, szervezetszintű leépítések nem várhatók. Néhány hálózati és kereskedelmi területen már új dolgozók felvételére is sor kerülhet. A szakszervezet alapvetően nem ért egyet a kiszervezés gyakorlatával, de ennek megakadályozását a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé. Egyetlen feladat maradt: Jó megállapodásokkal védeni a kiszervezett dolgozók jogbiztonságát, érdekeit.

Munkavállalói érdekek
Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy nincsenek és nem is lehetnek szakszervezeti és üzemi tanácsi érdekek, csak munkavállalói érdekek léteznek. A rengeteg szervezeti, vezetői átalakulás, kiszervezés, tevékenység megszüntetés még jobban összekovácsolta a két testületet. Az elmúlt öt év minden korábbitól több munkát kívánt a szakszervezet vezető testületeitől. A tulajdonosi csoporton belül a legszorosabb együttműködést az ELMÛ Dolgozók Szakszervezetével alakították ki. A ciklus utolsó három évében szinte minden munkáltatóval folytatott tárgyalásuk közös volt.

Az ÉMÁSZ Rt. elnöki tisztségre egyedül jelölték Gembiczki Tibort.

Ötvennyolcan voksoltak (hét küldött hiányzott) és valamennyien a hivatalban lévő elnökre adták szavazatukat. Megbízatása öt évre, 2009. őszéig szól.

Az ÉMÁSZ Rt. Szakszervezeti Bizottságának tizenhárom tagja van: az öt régió és az rt. központ képviseletében ketten-ketten, továbbá az elnök.

A számvizsgáló bizottság elnöke Kohányi Pálné maradt, őt a bizottság tagjai saját soraikból egyhangúlag választották meg.

(Forrás: "forró drót" újság 10. évf. 11.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...