< />
2008. január 15.

VDSZSZEMASZ Hírek

Napjainkban minden változik

Amikor szokásos év végi Milyen volt az idei esztendő 2006-hoz képest? nyitókérdésemmel bekopogtam Gembiczki Tiborhoz, az ÉMÁSZ Szakszervezet elnökéhez, a tisztségviselő elmosolyodott.
- Biztos voltam benne, hogy ezzel kezdi - mondta. - Csalódást fogok okozni, ugyanis erre konkrét választ nem adhatok. Ugyanis már régen nincs két egyforma év, nincsenek összehasonlítható események, nem ismétli önmagát az iparág "története”. Hozzászoktunk ahhoz, hogy gyakorlatilag minden másképpen alakul, mint ahogyan azt eltervezzük, vagy gondoljuk. Így nincs is értelme a 2006-ot a 2007-tel összevetni.

A maximumot
- Akkor haladjunk időrendi sorrendben! Ha emlékezetem nem csal, ön márciusban elégedetten fogadta a bértárgyalások végeredményét.
- Az iparági egyeztetések igencsak elhúzódtak, hat forduló után, március 21-én került pont a mondat végére. Elértük azt, ami elérhető volt! Itt meg kell jegyeznem, hogy ha viszonylag magas az ágazati eredmény, akkor ez részben beszűkíti a helyi bérmegállapodási mozgásteret. Lejjebb menni ugyan nem lehet, de feljebb sem könnyű elmozdulni. Azt hiszem - és erről győztek meg a munkavállalói hangok - a végeredményt mindenki elfogadta.

- Azt természetesen nem kérem, hogy fedje fel a tárgyalási taktikát, ezek légkörére, hangulatára azonban nagyon kíváncsi vagyok.
- A legkeményebb alkuk és a hangsúlyos mondatok mögött is mindig tetten érhető a felek korrektsége. Rutinosak vagyunk, lényegre törően beszélünk, céltudatosan építjük fel mondanivalóinkat, érvelünk és nyomatékosítunk. Sakknyelven fogalmazva olykor normál játékidejű, olykor pedig rapid partikat váltunk. Közben persze nézzük az órát is, hiszen az senkinek nem jó, ha kicsúszunk az időből.

- Diplomatikus választ adott, olyat, amivel bizonyára elégedettek lesznek a "másik térfélen” is. A bértárgyalások viszonylag simán zajlottak, viszont igencsak zajosra sikeredtek az alkalmazotti, avagy más nevén a C-tarifa körüli viták, amelyek egészen az ágazati sztrájkig vezettek.
- A C-tarifát komoly támadások érték, egy ideig úgy tűnt, hogy akár meg is szűnhet. Az iparágban dolgozók azonban egységesen léptek fel, eljutottunk a figyelmeztető munkabeszüntetésig. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium később visszavonta megszüntető tervezetét, majd a folyamatos tárgyalások után számunkra vállalható egyezség született. A tarifa 2008. január 1-jétől új formában, de fennmarad, s ez nagy vívmány.

Reprezentatív maradt
- Az idén új társaságok alakultak, s a törvényi előírásoknak megfelelően új üzemi tanácsok is létrejöttek.
- Az ELMÛ-ÉMÁSZ ellátási területén immáron hat társaság működik. Szakszervezetünk egysége, mozgástere és ereje szempontjából fontos volt, hogy a VDSZSZ megőrizze reprezentativitását. Ez sikerült, az üzemi tanácsokban is megmaradt a befolyásunk. Az új társaságok dolgozóit ugyancsak mi képviseljük.
- A vállalati szintű kollektív szerződést 2006 végén írták alá, de 2007-ben - éppen azért, mert új társaságok jöttek létre - újra elő kellett venni.
- Ezzel a munkával gyorsan végeztünk. A ksz.-t változatlan tartalommal az új társaságok is elfogadták. Ennek érdekében szintén sokat tettünk, a sikerhez kellett a már említett reprezentativitásunk.
- Nagy riadalmat keltett a munkavállalók körében az idei kiszervezés. Az ÉMÁSZ NyRt. - mint anyavállalat - létszáma százharmincra zsugorodott, a dolgozók döntő többsége az új társaságokhoz került. Ne tagadjuk, volt aggodalom, sőt félelem is.
- Azzal kezdtük a beszélgetést, hogy napjainkban, amikor a világban minden változik, iparágunk sem tud kilógni sorból. Piacgazdaságban élünk, és a piacnyitás törvényi feltételeinek való megfelelés tette szükségessé az átalakulást. Az újabb, immáron ki tudja hányadik átalakulás szerencsére nem igazolta a baljós előjeleket. Tulajdonképpen mindenki ugyanabban az épületben, irodában és beosztásban maradt, senkinek nem csökkent a fizetése, a jövedelme, így az úgynevezett bizonytalanságérzet lassan ugyan, de lecsillapodott.

Közös Villamos Nap
- Akkor kijelenthetjük, hogy nyugalmat ígér a 2008-as esztendő?
- Ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak. Elég ha emlékeztetem: 1992-ben alakultunk részvénytársasággá, 1995 végén privatizálták az áramszolgáltatókat, benne az ÉMÁSZ-t. Az utóbbit követő tizenkét évben is szinte megszámlálhatatlan változáson mentünk keresztül.
- Fontos esemény volt az, hogy konföderációt váltottak, valamint eltűnt a Villamos Nap a Miskolc határában lévő Csanyik-völgyből.
- Az előbbiről csak annyit, hogy az Autonómoktól a Ligához "igazoltunk”, az utóbbiról pedig: a Villamos Nap megmaradt, az újonnan létrejöttekkel együtt már a hat társaság közösen tartotta Budapesten, az ELMÛ sporttelepén. Egész- napos, nívós, nyugodtan mondhatom, nagyszerű rendezvény volt. Kitüntetésekkel, remek előadóművészekkel, énekesekkel, bőséges ételválasztékkal, dunai hajókázással.
- Köszönöm, hogy megosztotta velünk gondolatait!
- Én pedig kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok az ÉMÁSZ NyRt. és az új társaságok valamennyi munkavállalójának, és a "forró drót” minden olvasójának.

"forró drót" 2007. december



Győri István
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...