< />
2008. november 17.

VDSZSZEMASZ Hírek

Mérlegkészítés Gembiczki Tiborral, az ÉMÁSZ Szakszervezet elnökével

Gembiczki Tibor, az ÉMÁSZ szakszervezeti elnöke a szövetségi vezetőség tagjaként vesz részt a Várgesztesen tartandó kongresszuson.

- Még nem tudom. Ahogyan a helyzet megkívánja.

- Az ÉMÁSZ képviseletében hányan lesznek jelen?
- Tizenegyen.

- Önt előzetesen jelölték valamilyen tisztségre?
- Nem.

- Mikor kezdte meg a felkészülést a
kongresszusra?

- Hónapokkal ezelőtt. Kötelezettségemnek megfelelően aktívan dolgoztam a kongresszusi anyagok elkészítésén. Mivel öt esztendő munkáját teszszük mérlegre, ez nem volt egyszerű feladat. Véleményezés, módosítások, javítások, a jövő programja, alapszabály-módosítás. Mindez úgy fél esztendőt vett igénybe.

Eseményekben gazdag évek

- Tekintsünk vissza! Milyen volt ez a ciklus?
- Eseményekben gazdag, mozgalmas és úgy ítélem meg, hogy eredményes.

- Valami az ölükbe hullt?
- Bár így lett volna! Mindenért - bér, juttatások, kafetéria, kollektív szerződés - küzdöttünk.

- Akkor nézzük részletesen. Hogyan ítéli meg a bértárgyalásokat?
- Ezek az évek során semmivel nem váltak könnyebbekké. Célunkat többnyire csak a konfliktushelyzetekben értük el, ha kellett demonstrációt szerveztünk és megalakítottuk sztrájkbizottságunkat is.

- Folytatódott az iparág nagyfokú átalakítása, gondolom, hogy ez nem javította pozícióikat...
- Befejeződtek a kiszervezések, az anyacég körül kft.-k alakultak, amelyek saját tulajdonban maradtak. A folyamat a munkavállalók munkaviszonyát nem érintette. Az úgynevezett C-tarifáért szó szerint meg kellett küzdenünk, sztrájkoltunk is érte és elmondhatjuk, hogy sikerült megőriznünk a dolgozói kedvezményt, továbbá a nyugdíjasként szerzett jogot. A ciklus végére megszületett az ágazati kollektív szerződés, ennek megalkotása sem volt egyszerű feladat. Több év munkája fekszik a helyi szintű kollektív szerződésben is, amelynek hatálya kiterjed az ELMÛ-ÉMÁSZ kft.-kre is.
- Szakszervezeti vezetőként milyen véleményt alakított ki önmagában a munkáltatói oldal képviselőiről?
- Személyükben rendre kemény, de mindig korrekt tárgyalópartnerekre találtunk. Mivel mindkét félben volt kompromisszumkészség, ha úgy tetszik, hajlam a megállapodásokra, ezek - hosszabb, rövidebb idő alatt - rendre meg is születtek.

Begyűrűzhet a gazdasági válság

- Az elmúlt években, ha szabad így fogalmazni, a munkavállalók megúszták a nagyobb arányú leépítéseket. Önök nyilván mindent megtettek a munkahelyek védelme érdekében.
- Természetesen, hiszen ez az egyik legfontosabb feladatunk. A változások elsősorban két egységet érintettek. A gépjármű szakterületet és az egri transzformátor javító üzemet.

- Az elkövetkezendő hónapok, vagy évek sem ígérkeznek könnyűnek.
- A pénzügyi-gazdasági válság mindenre kihat. Általános megítélés szerint a minket körülvevő környezet helyzete romlani fog. A gazdaságkutatók most azonban úgy látják, hogy például az élelmiszeripart és az energiaszektort érinti majd a legkevésbé a krízis. Valószínű, hogy nem kell szembenéznünk a létszámcsökkentés szándékával, bár napjainkban senki és semmi nincs bebetonozva.

- Valóban, hiszen itt van például a leolvasás ügye.
- Igen. Ez a terület pályáztatás alatt van, eredmény november vége felé várható. Reméljük, hogy a mieink, azaz az émászosok maradnak a - sportnyelven szólva - ringben.

Az idő sürget

- A mondást idézve: egységben az erő. Az elmúlt években a szakszervezeti vezetők szorosabbra szőtték kapcsolatukat.
- A hazai és a külföldi kollégákkal évente többször is személyesen találkoztunk, szükség esetén pedig telefonon és e-mailben is konzultáltunk. Azt viszont önkritikusan megjegyzem, hogy én személy szerint az elvárttól kevesebbszer jutottam ki a munkahelyekre, ugyanis nagyon időigényes volt a sok tárgyalás, érdekegyeztetés, megbeszélés.

- Mozgalmas lesz, vagy nyugalmasnak ígérkezik az esztendőből még hátralévő néhány hét?
- Sűrű napok várnak rám és a kollégáimra. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban hamarosan elválik, hogy mit ajánlanak számunkra 2009-re? Ez természetesen kiinduló alapja a majdani ágazati megállapodásunknak. Még novemberben el kell döntenünk, hogy a kafetériát illetően egy, vagy két esztendős megállapodást kötünk-e és milyen mértékben? Az idő tehát sürget!

Győri István
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...