< />
2007. október 15.

VDSZSZEMASZ Hírek

EGYÜTTMÛKÖDVE LEHET ELÉRNI CÉLJAINKAT

Kunzer Ferenc 1965 óta dolgozik a Budapesti Elektromos Műveknél, végzettségét tekintve villamos üzemmérnök.
Az Elektromos Szakszervezet tagja. Munkája során többek között foglalkozott az elosztóhálózatok üzemeltetésével műszaki vezetői munkakörben és műszaki szakértőként kidolgozta a beszállítók minőségirányítási rendszerét. Egyik kezdeményezője volt az ELMÛ Nyugdíjpénztár megalapításának. 2001. óta tagja az ELMÛ Nyrt. Felügyelő Bizottságának.
Megalakulása óta részt vállal az üzemi tanács munkájában és az unbundlinggal kapcsolatos szétválás során megszervezte a társaságcsoport egységes üzemi tanácsi szervezetét. Az ELMÛ/ÉMÁSZ Társaságcsoport Üzemi Tanácsának elnöke, az Európai Energia Fórum magyar képviselője. Erőssége a stratégiai gondolkodás, rendszerszemlélet, a jó szervező-, problémamegoldó- és kommunikációs képesség.
Harminchárom éve él harmonikus házasságban fogszakorvos feleségével. Két felnőtt korú gyermekük van, mindkettő villamosmérnök.
A 2007-es üzemi tanácsválasztásokat követően a megválasztott üzemi tanácsok együttműködési megállapodással július elején ELMÛ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Üzemi Tanácsot (ELMÛ-ÉMÁSZ TÜT) hoztak létre, melynek tagjait a megválasztott üzemi tanácsok delegálták, létszámarányosan.
A TÜT elnökévé Kunzer Ferencet választották, aki feladatát függetlenített státuszban látja el.

- Tisztelt Elnök úr! Értesülésem szerint az üzemi tanácsi választásokat nagy érdeklődés kísérte és jelentős volt a résztvevők aránya. Minek tudható be ez az aktivitás?
- Az előkészítés jó volt, ebben már rutinos a
választási előkészítő bizottság. Fel is készültünk, ehhez komoly segítséget adott az ÉTOSZ. Emellett - azt tapasztaltam - az emberek megérezték, szükség van az érdekvédelemre, más helyzetbe kerültek, talán úgy érzik, jobban kiszolgáltatottak az új vállaltnál, vállalkozásnál. Akik itt dolgoznak 20-30 éve, azok nehezen értik, hogy már nem a Budapesti Elektromos Műveknél, hanem - mondjuk - az ELMÛ/ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kft.-nél vannak státuszban. Ez a mai napig furcsa számukra. Kötődtek egy imázshoz, egy logóhoz… A munkavállalók közel háromnegyede járult az urnákhoz és egy kivétellel a szakszervezetek jelöltjeit választották meg.

- Mi a társaságcsoport üzemi tanácsának célja, feladata, melyek kompetenciái?
- Az egyes vállalatok üzemi tanácsainak önállósága nem szűkült, az egy vállalatot érintő kérdésekben az illetékes üzemi tanács dönt a szükséges intézkedésekről. A TÜT véleményezési joga az ELMÛ-ÉMÁSZ társaságcsoportban az egynél több társaságot érintő munkáltatói intézkedésre terjed ki. Együttdöntési jogunk van a társaságcsoport-szinten meghatározott jóléti célú pénzeszközök felhasználására, továbbá az ilyen jellegű intézmények és ingatlanok hasznosítására. Véleményezési jogunk van - többek között - a társaságcsoport-szintű normatív szabályozásokban, illetve egyedi döntések tervezete esetében. Jogosult a TÜT az anyacégek, az ELMÛ-ÉMÁSZ Felügyelő Bizottságok munkavállalói tagjainak előjelölésére az üzemi tanácsok javaslatai alapján.
Célunk egy olyan együttműködési rendszer kialakítása volt, amely megteremti az együttes fellépés és a munkavállalók részvételi jogának hatékony gyakorlásának esélyét az üzemi tanácsok számára. Erre épülve az ELMÛ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Üzemi Tanácsának feladata, hogy a társaságcsoport vezetésének egyenrangú partnerévé válva konfliktusmegelőző, érdekazonosságot felszínre hozó munkálkodásával hatásosan elősegítse a közös célok elérését.

- Kérem, mondjon néhány tevékenységükkel kapcsolatos gyakorlati példát!
- Az ELMÛ és az ÉMÁSZ Kollektív Szerződéseinek harmonizálás tárgyalásai az elmúlt esztendőben lezajlottak. A munkáltató és a szakszervezetek tárgyalásain támogattuk az érdekvédőket. Ahol a két kollektív szerződés között eltérés volt, a dolgozók számára kedvezőbb szabályozást szorgalmaztuk. Ez végül többségében sikerült is. A végleges kollektív szerződéseket az erre feljogosítást szerzett szakszervezetek a közeljövőben írják alá a munkáltatókkal.
- Példaként mondanám a bérkategória rendszert. A társaságcsoport egységesen kívánja ezt kezelni, tehát minden társaságnál azonos elvek alapján történne a munkaköri besorolás. Kompetenciánkba tartozik a sporttelep működtetésének szabályozása, vagy megemlíthetem a GPS-besze-reléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseket - ez érinti a hálózati szolgáltatót és a központban dolgozó munkavállalókat, azokat, akik igénybe veszik a vállalati gépkocsit -, mert ugyan az ellenőrizhetőség révén hatékonyabb munkavégzést feltételez rendszeresítésük, másrészről azonban adatkezelési problémák merülnek fel.

- A tárgyalóasztala mögött a falra felrögzítve dekorációként egy teniszütőt látok. Sportol?
- Igen, rendszeresen teniszezem. A szervezetem komolyan figyelmeztetett, hogy jobban oda kell figyelnem az egészségemre, kerülnöm kell a stresszhelyzeteket. A sportolás a legjobb megoldás a feszültség feloldására. Részt veszek az iparági versenyeken, ahol a sport mellett a közösség, a baráti szellem is kikapcsolódást nyújt. Kedvelem a horgászást is, de a munkahelyi és az otthoni, ház körüli teendők erre már igen ritkán adnak lehetőséget.

- Ismert, hogy igen sok társaság az úgynevezett cégfilozófiájának rendel alá mindent, annak mentén hozza meg intézkedéseit. Az ön hitvallása?
- Kérdésére nem lehet egy bővített mondatban válaszolni. Feladatom a szokásos törvényességi felügyeleten és felelősségen túl a munkavállalók képviselete, aktív részvétel mellett az üzemi tanácsokkal és a szakszervezeti bizottságokkal közösen kialakított stratégia határozott és következetes képviselete, megjelenítése a TÜT és az FB munkájában. Szeretném az üzemi tanácsok munkáját még szervezettebbé és hatékonyabbá tenni, a munkavállalókat a vállalati döntések előkészítésébe jobban bevonni, hogy a döntések megalapozottabbak és a munkavállalók elégedettebbek legyenek. A szakszervezetekkel kapcsolatos filozófiám: együttműködés és bizalom.
A hitelességet életünkkel és munkánkkal tudjuk bizonyítani, magunkat elfogadtatni. Hatékony szervezetet kell kialakítani és működtetni. Biztosítani kell az információs csatornák működését, alulról felfelé és fordítva. Ha változás van a munkaszervezetben lépnünk kell, vagy ha nem figyelünk oda, akkor elhal. Nem könnyű ezek kialakítása és működtetése. Kommunikációs eszközeink közé tartozik a hagyományos, személyes tájékoztatás, a levél vagy a telefon, az intranet, az Elektromos Híradó, az ÉMÁSZ Híradó, a "forró drót”.
Sokat jelent a támogató környezet, a vezetés kultúrájából fakadó hozzáállás, annak felismerése, hogy együttműködve jobban el lehet érni céljainkat.

Takács István Antal
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...