< />
2008. augusztus 5.

VDSZSZEMASZ Hírek

Az ÉMÁSZ is segített a kárelhárításban

Az országban sokan nem hallottak korábban Mátrakeresztesről. A kicsiny település, amely közigazgatásilag Pásztóhoz tartozik, a közelmúltban olyan természeti katasztrófát szenvedett, amelyre eddig még soha nem volt példa azon a környéken. Április 18-a fekete betűkkel vonult be a keresztesiek krónikájába.
A hétfői nap szelíden telt el, hogy aztán este bekövetkezzen a derült égből a villámcsapás. Az idősek azt hitték, eljött a világvége, a fiatalok meg arra gondoltak, hogy ennél rosszabb életükben már aligha jöhet.

Óriási pusztítás
Az özönvízszerű záporeső, a nyomában hulló jég és a vihar hihetetlen pusztítást végzett. Mátra-keresztesen és környékén a víz hidakat semmisített meg, házakat sodort el, portákat tett tönkre, utakat, közműveket tüntetett el. Csaknem harminc lakóház vált lakhatatlanná, megannyi károsodott, alig maradt szárazon pince. Megszűnt az áramszolgáltatás, az ivóvízellátás. A látvány szörnyű volt és a nyugodt, békés élethez szokott mátraiak számára egyszerűen leírhatatlan volt. Számos család egész életen át végzett munkája vált a katasztrófa áldozatává.

Mindent letarolt
A Csörgő patak szinte folyóvá duzzadt, a víz mázsás köveket, fákat, hordalékot, szemetet vitt magával és mindent letarolt, ami az útjába került. Stork J. Gábortól, az ÉMÁSZ Rt. salgótarjáni régióközpontjának munkatársától megtudtuk, hogy a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság utasítására még aznap este megszüntették a település villamosenergia-ellátását. Ezt azért tették, mert a víz több állomást tönkretett, oszlopok dőltek ki, vezetékek szakadtak el és a kieső transzformátor-állomásokat újakkal nem lehetett kiváltani. Mintegy fél napig volt áram nélkül Mátrakeresztes, ezalatt a tűzoltók, a katasztrófavédelem szakemberei, a helyiek, az önkéntesek, a polgári védelmisek - és mindenki, aki csak élt és mozgott - a mentéssel foglalkozott. Mentették az embereket, az értékeket, az állatokat, már ahogyan tudták, ahogyan sikerült. A bajban természetesen nem hagyta magára a mátraiakat az ÉMÁSZ Rt. sem.

Ideiglenes átkötéssel
A kieső állomásokat ideiglenes, vezetékes átkötéssel pótolták, majd másnap délben a szolgáltatást is helyreállították. A fővárosból hozatott emelőgép segítségével megmentettek egy alámosott állomást, majd megkezdődhetett az aprólékos munka, a mintegy négyszáz méter hosszú kisfeszültségű hálózat felépítése. Tucatnyi émászos szakember, megannyi kisebb-nagyobb gép napokig dolgozott a településen és környékén, hiszen károk keletkeztek Gyöngyöspatán, Mátraalmáson és Szuhán is. A természeti katasztrófát megörökítették a televíziós és amatőr videofelvételek, az ott készült fotók. Azóta az élet visszatért a normális kerékvágásába, a történteket azonban nem lehet elfelejteni. Országos összefogás bontakozott ki a mátraiakért. Segített a kormány, segítettek az érintett megyék, a biztosítók, a környező városok, a cégek, a magánszemélyek. A sok százmillió forintos kár enyhítése érdekében felhívást adott ki a Magyar Vöröskereszt, míg a felajánlások sora a mai napig nem ért véget. Az ÉMÁSZ Rt. sem maradt közömbös, a társaság jelentős részt vállalt magára annak érdekében, hogy Mátrakeresztesen újra mosolyogjanak az emberek.

Győri István
(Forrás: "forró drót" újság 11. évf. 6.sz.)


Kapcsolódó cikk
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...