< />
2009. december 21.

VDSZSZEMASZ Hírek

Kohányi Pálné beszél a szakszervezetről, a családjáról és az ünnepekről

„Az a legfontosabb, hogy a dolgozók elégedettek legyenek”

Az üdvözlés után hellyel kínált, majd megjegyezte, mivel émászos szobájában nem egyedül dolgozik, csendes beszélgetést szeretne, hogy ne zavarjuk a kolléganőjét. Ezért gyorsan a közepébe vágtunk.
Kohányi Pálné hivatali szobájában
- Mikor írtunk utoljára önről, Erzsike? - tettem fel az első kérdést.
- Még soha nem nyilatkoztam a forró drótnak - jelentette ki.

- Akkor most már nem „menekül” meg... Mikor lett émászos?

- Harmincnégy esztendeje!

- A napra is pontosan emlékszik?

- Hát persze! 1975. május 30-át írtunk. Aztán, ha nem haragszik, mondok még néhány számot. 1969 óta vagyok szakszervezeti tag. 1975 és 2009 között bizalmi voltam, tizenkét esztendeje vagyok a számvizsgáló bizottság elnöke, immáron negyedik éve pedig az üzemi tanács tagja.

"Kis" jubileum


- Négy évtizede szervezett dolgozó, ez gyorsan változó világunkban jubileumként is „megteszi". Mi a szép ebben a munkában?

- Az, hogy törődhetek a dolgozókkal, meghallgathatom őket, ha problémáik vannak, szólhatok az érdekükben, segíthetek nekik, ha segélykérelemmel fordulnak hozzám, hozzánk.

- Igazán nem akarom provokálni, de napjainkban más a helyzet, mint akár tegnap, vagy évtizedekkel ezelőtt!
- Nekem mondja? Tudom, látom, érzem. Társaságunk is hatalmas változásokon ment keresztül és a szakszervezeti tevékenység is rengeteget változott. Semmi nem esik az ölünkbe, mindenért meg kell harcolnunk. De mielőtt túlságosan elmerülnénk ebben a kérdésben, gyorsan megjegyzem, nem szeretném elvenni az elnök, Gembiczki Tibor kenyerét. A kafetériáról, a bérfejlesztésről, vagy az év végi jutalomról is inkább ő tudna beszélni.

- Azt viszont elmondhatja, hogy mit kap akkor, ha valakinek sikerrel jár el az érdekében?
- Köszönömöt! Nekem ez a legfontosabb. Meg az, ha látom, hogy a kollégám, vagy a kolléganőm elégedett.

- A választás után sokan megkeresték?
- A gratulációkra gondol?

- Igen, természetesen.
– Ami azt illeti, szép számmal kaptam! Minden telefon, üzenet, vagy e-mail nagyon jólesett nekem.

- A férje hosszú évtizedekig szakszervezeti titkárként dolgozott az ÉMÁSZ-nál. Gondolom, hogy otthon mindent megtárgyalnak.
- Egyáltalán nem... Pali már tizenkét esztendeje nyugdíjas és ezalatt minden megváltozott a cégnél és a szakszervezetben is. Ezért sem kérhetek tőle tanácsot. Annak idején, amikor ő volt az szb-titkár, rengeteget tanultam tőle. A férjem a szó szoros értelmében tudott a dolgozók nyelvén beszélni, ezért emberileg is nagyon közel került hozzájuk. Szinte mindenkivel nagyszerű kapcsolatot ápolt, ügyszeretetét, hozzáállását elismerték. De az idő elszaladt, s nekünk manapság a magunk lábán kell megállnunk. És úgy érzem, hogy ezt meg is tettük, tesszük, bizonyítottuk alkalmasságunkat.

- Meg kell kérdeznem, mert kíváncsi vagyok rá: Sokan üzennek még önnel a férjének?
- Óóó, igen! - húzta el a száját mosolyogva. - Elsősorban a régi kollégák teszik ezt, bár a régiek egyre kevesebben vannak. Megállítanak, megtudakolják, hogy van Pali, aztán küldenek neki néhány jó szót. Ma is érzem, hogy szerették és ha hazaérek, nyomban elmondom neki a lelkemre kötött gondolatokat.

Bükkaranyoson él

- Ismert, hogy vidékről jár be.
- Így van. Már huszonegy éve Bükkaranyoson élek, élünk. Reggel korán kelek és délután, vagy este kicsit későbben érek haza, mint a miskolciak. Az állandó utazást megszoktam és nem érzem tehernek. Az aranyosi levegő kiváló, a falu szép, nem cserélném el semmi pénzért. Aztán csak húsz kilométer a távolság. Egyébként korábban a megyeszékhely vologdai részén laktam és ott is jól éreztem magam, de a bükkaranyosi csend és nyugalom megfizethetetlen.

- A férjének tizenöt évig ígértem, hogy meglátogatom, s a napokban végre eljutottam hozzá. A házukat örökzöldek veszik körül.
- Szeretjük a természetet. Ahhoz azonban, hogy szép legyen a porta, sokat kell dolgozni.

- Úgy látom, hogy szereti a rendet - váltottam témát, miközben szemrevételeztem hivatali szobáját.

- Jó körülmények között dolgozom. Van munkám, azt örömmel végzem, elégedett vagyok.

- Az évtizedek alatt biztosan megjárta már a székház valamennyi emeletét.
- Nem... Valamikor gépkönyvelőként kezdtem az első emeleten, a számvitelen. Aztán a pénzügyre kerültem, mint „vevős”. Gazdasági előadóként most is ebben a funkcióban ügyködöm, úgynevezett bankfeldolgozó vagyok, de már a második szinten. Hamarosan hatodik pénzintézetünk is lesz, de még nem tudom pontosan, hogy ez milyen változásokkal jár majd.

Ünnepi finomságok

- Kérdezhetem a családjáról és a karácsonyról is?
- Ki lehet ezt kerülni? - nézett rám csodálkozva.

- Akkor hallgatom! Először beszéljen a családjáról...
- Két lányom van. A nagyobbik, Zsuzsa, a kisebbik Krisztina. Már négy unokám van és hamarosan megszületik az ötödik. A szentestét valamennyien a családjuk körében töltik el, az ünnepek első, vagy második napján azonban nálunk lesznek. A férjem első házasságában két fiú született. Zsolt az Egyesült Államokban, közelebbről Floridában, Attila pedig Vácott él. Rájuk, családjaikra, gyerekeikre is gondolunk majd képeslappal, aztán telefonon is beszélünk velük.

- Mivel fogadja majd a vendégeket?
- Húslevessel, halászlével, sült kacsával, töltött káposztával és diós-mákos bejglivel.

- Mi kerül a fa alá?
- A meglepetéseket nem árulhatom el. Hiszen akkor elveszíti jelentőségét az ajándékbontás, amely szertartásos esemény. A fát egyébként a férjemmel együtt díszítjük fel.

- A faluban összejárnak a szomszédokkal, a barátokkal?
- Ez karácsonykor nem szokás. A kántálók azonban eljönnek, bejönnek. Énekelnek néhány ilyenkor szokásos ünnepi dalt, dallamot, mi pedig kis ajándékkal jutalmazzuk meg őket.

- Hol szilvesztereznek?
- Otthon, kettesben, csendesen. Nézzük a tévét, kapcsolgatunk a műsorok között. Lesz káposztaleves, virsli, éjfél után pezsgőt bontunk, elsején pedig elkészítem az elmaradhatatlan lencsefőzeléket.

- A munka mellett helyt kell majd állnia a konyhában is. Nem lesz könnyű...
- December 21-től szabadságon leszek és csak január 4-én dolgozom ismét. Így, remélem, mindenre jut időm.

- Köszönöm, hogy szakított időt a beszélgetésre!

- Szívesen tettem és üzenni is szeretnék. A forró drót valamennyi olvasójának kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok!

Kép és szöveg: Győri István

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...