< />
2011. március 3.

TIVISZ Hírek

EPSU Konferencia

EPSU Konferencia az Európai párbeszédben, váltásban, modernizációban és végrehajtásban
Brüsszel, 2011.01.27.

1. Megnyitó, köszöntés, bemutatkozás. (előadó: Jan Willem Goudriaan)
Résztvevők: Franciaország, Svédország, Hollandia, Csehország, Oroszország, Nagy Britannia, Magyarország.
A konferencia egyik legfontosabb célja, az álláspontok véglegesítése a 2011.02.04. – i EU Energia Tanács ülése előtt.

2. .Az EU 2020 és az energia ágazat (előadó: Jan Willem Goudriaan)
Pár fontos témakör volt kiemelve, melyre hozzászólások hangzottak el.

Európa szuperhálózata:

A tagországok között kialakítandó olyan közös elektromos hálózat terve, melynek lényege az egységes energiapolitika, stratégia, hatékonyság, környezetvédelem. A kialakuló hálózatnak már vannak előjelei észak Európában. A német és Benelux területeken ilyen integrált piacról beszélünk, mely rugalmasabb. Észak és Közép Európa egyre jobban együtt dolgozik. Az integrált piac ugyanazt az árat jelenti (villamos). A cél az Alpok energiájának, délen a napenergia, a tengeren a szélenergia aktuális összehangolása, gazdaságos elosztása, szállítása, tárolása, felhasználása. Az EU - val határos nagy hálózatok (Oroszország, Törökország) tapasztalatainak elemzése, összekötése, EU – s szabványok ottani bevezetése. Ljubjanában van a szabályozások központja, melybe a munkavállalói oldalnak nem engednek beleszólást.
Franciaország: Náluk még nincsenek a hálózatok mindenütt összekötve a másik országgal, folyamatban. Afrikát szerintük meglopjuk a naperőművek ottani telepítésével. Kevés a beruházás, csak cégeket vásárolnak.
Svédország: A munkavállalói oldal is be van vonva a nemzeti energiastratégiában. Árképzésnél az olcsóbb megoldásokat keresik, időjárás függvénye, hogy a szélgenerátorokat, vagy a szárazföldi berendezéseket vonják be a termelésbe.
Magyarország: Az új kormány energiastratégia területén a munkavállalói oldalt még most kezdi majd bevonni. Az árképzés különbözőségére hívtam fel a figyelmet (fogyasztói ár, termelő elismert árai). Hogyan lesz az esély egyenlőség az integrált piacon.
Oroszország: Vegyes tulajdonú cégek alakulnak, új reformok. Különböző régiókban különböző tarifák. Sok probléma az időjárás miatt (jegesedés, szakadás, oszloptörés)
Nagy Britannia: A multi cégek összefognak, 2015 – ig 2000 munkahelyet szűntetnek meg.
A hálózatok sok ország esetében privát tulajdonban vannak, s ezek visszaállamosítása nehézkes, vagy lehetetlen. A cél egy olyan Európai nagyvállalat létrehozása, melynek tulajdonosa maga az EU és a tagországok állami köztulajdona, privátszektor kizárva.
Mellékelve angol nyelvű nyomtatott anyagok.

Megújuló energia:

2050 – re 80 % - al csökkenteni kell az emissziós kibocsájtási kvóta értékeket. Az EU új terve 70 % - ra történő csökkentés. Foglalkozni kell nem csak a CO2 – al, hanem az NOX – el. Nukleáris energia jelentősége megnő a jövőben.

Intelligens fogyasztásmérő (SMART):

Az új technológia miatt sok munkaerő kikerül az utcára. Átképzés után akár ők is végezhetnék az átszereléseket. 2012 év végéig kell bevezetni, ha csak a tagország nem tudja indokolni a bevezetés lehetetlenségét. Svédországban, Németországban részben már megtörtént a bevezetése.
Nagy Britannia: A fogyasztó személyi biztonságával is számolni kell (elmegy üdülni, lakást feltörik).
Franciaország: Fél országot már átszerelték, de nagyon sok, szinte fele szerelésnél hiba keletkezett a vállalkozó után. Különböző ártarifák vannak az átszerelt területeken.
Magyarország: Nálunk még csak az ipari nagyfogyasztóknál vezették be, lakosságnál nem. Nem dőlt még el ki fizesse a költségeket (ügyfél, szolgáltató, állam). A jelenlegi leolvasók szakmailag a legképzetlenebbek, s szerintem nem velük, hanem vállalkozással fogják majd szereltetni, ami elbocsájtásokhoz vezethet.
A cél olyan megállapodások megkötése, mely garanciákat tartalmaz az átképzésre, foglalkozás megtartására. Mellékelve magyar nyelvű nyomtatott anyagok.

3. Szociális párbeszéd (előadó: Jan Willem Goudriaan)
A gáz ágazat is előbbre jutott a munkáltatókkal. Fontos területek: klímaváltozás, környezetvédelem. 10 pontban összeszedve mit kell tenni a jövőben, s 2013 az EPSU - nak fel kell mérni, mit értek el a liberalizációval. A verseny – verseny helyzet nem biztos, hogy jó. A szuperhálózatba be akarják vonni Itáliát és közép – kelet Európát. A multikkal az EURELECTRIC tartja a kapcsolatot.


4. Energia Tanács számára írt levél (előadó: Jan Willem Goudriaan)
Kérnek minden tagország munkavállalói képviselőjét juttassa el az adott kormányának. A levél mögött nagy erő van.
Mellékelve angol nyelvű nyomtatott levelek.

5. Tagországok pillanatnyi helyzetének bemutatása a résztvevőktől.

6. Hatékonyabb kapcsolattartás
Hollandia: Javasolja, hogy e – mail csoportos, vagy web – es felületen többet beszélni, egyeztetni problémáinkról, multik tevékenységéről, tapasztalatainkról.
Svédország: Ne csak papírokat töltsünk ki, dolgozzunk.

7. Összefoglalás, ütemezés, konferencia zárása
Feladat: A következő két hétben beszélni a kormánnyal az energiastratégiáról, a szegénységről, az energiához való jutásról, béremelésekről, atomhulladékról. levél eljuttatása.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...